Foto: Shutterstock

Tramvaju, flīžu un funikulieru pilsēta Lisabona ikvienam tās viesim atgādina par Eiropas zelta laikmetu. Tā ir ne tikai viena no krāšņākajām, bet arī tūristiem draudzīgākajām pilsētām, kam ir gods būt par vecāko galvaspilsētu Rietumeiropā.

Šī majestātiskā vēstures elpa Lisabonā ir sajūtama arī šodien, tomēr netrūkst arī modernu lietu un objektu. Dzīvīga un gandrīz vienmēr saules apmirdzēta, Lisabona ikvienu sagaida ar milzumdaudz piedāvājumiem – mākslas, kultūras, gastronomijas un stila pērlēm.

Sāc ar pastaigu

Lisabona ir īsts stāvu līkloču celiņu labirints, no kuriem vai uz katra stūra paveras satriecošs skats, ko vislabāk izbaudīt nesteidzīgi pastaigājoties, iepazīstot pilsētu un atpūšoties. Šādā pastaigā noteikti jāizbauda Baišas (Baixa) rajons, kur atrodamas brīnišķīgas kafejnīcas, galerijas un nelieli veikaliņi, kas atrodas baroka stilā celtu māju pirmajos stāvos. Noteikti jādodas arī uz vecāko Lisabonas rajonu Alfama, kas būs daudz eklektiskāks. Turpat būs arī vairākas baznīcas un 7. gadsimtā celtā Svētā Georga pils, ko noteikti vērts apskatīt. Tiem, kam interesē vēsture, vajadzētu aiziet uz Belemu, kas ir visdažādāko pieminekļu pārpilna,jo tos saudzējusi slavenā 1755. gada zemestrīce. Šajā rajonā ir vērts iegriezties arī Pastéis de Belém un nobaudīt labākās pastéis de nata jeb olu krēmu kūciņas pilsētā.

Pastaigas laikā var ielūkoties arī muzejos, piemēram, Museu do Azulejo, kas pilnībā veltīts flīzēm un to darināšanai un izmantošanai Portugālē, vai MUDE, Lisabonas dizaina muzejā. 

Ja kājas pastaigas laikā nogurušas un vairs neklausa, vienmēr var iekāpt 28. maršruta tramvajā, kas ir viens no Lisabonas vēsturiskajiem simboliem un izvedīs skaistā tūrē pa pilsētas apskates vietām. Senlaicīgais tramvajs kursē cauri Bairro Alto rajonam, Baišai un tālāk pa senā arābu kvartāla Alfamas ieliņām uz Svētā Georga pili. Cena par braucienu ir 1,4 eiro un biļetes nopērkamas pie vadītāja.

Iepirkšanās Lisabonā

Foto: Shutterstock

Šī pilsēta piedāvā plašas iepirkšanās iespējas un, ja pasteigsieties, iespējams, vēl paspēsiet uz vasaras izpārdošanu

Lisabonas elegantajos veikalos iIespējams iegādāties gan portugāļu dizaineru darinājumus, īpaši, ja pastaigu ceļš ved cauri Praça do Príncipe Real, gan starptautiski atzītu mākslinieku darbus un slavenu modes namu tērpus, ja dodas uz Avenida da Liberade, kur sestdienās notiek arī antīku lietu tirdziņi.

Elegantajā Chiado rajonā ikviens, kam interesē rokām darināti cimdi, cepures un citi izstrādājumi un skaistas lietas, atradīs ko meklējis.

Sen zināms, ka, kas vienam nevajadzīgs štrunts, citam dārgums, tāpēc esot Lisabonā, var aiziet arī uz Alfama rajonā esošo krāmu tirgu Feira da Ladra, kas atvērts otrdienās un sestdienās.

Vēderprieki un gardēži

Lisabona ir pārpilna kulināru baudījumu.. Ekskluzīvu lietu cienītājiem, var ieteikt restorānu Travessa, kas atrodas vecā klosterī. Tā atmosfēru lieliski veido interjers - pamatīgie ozolkoka galdi, grīda, kas klāta māla flīzēm un fonā skanošais džezs. Cenas tur, protams, nav no zemākajām, bet serviss un maltītes ir izcili. Tā kā šīs restorāns tur ir jau 35 gadus, ir skaidrs, ka viņi zina, kā likt viesim justies gaidītam un aprūpētam.

Nedaudz vienkāršāka un pieejamāka vieta būs portugāļu tradicionālo ēdienu restorāns A Travessa Do Fado. Tā saulainais pagalms rada īsti laucinieciskas sajūtas un dod iespēju pa īstam izbaudīt vietējo kolorītu un garšas, kas ikvienam atgādinās, kāpēc Portugāle ir no pasaules gardēžu tūrisma galamērķiem.

Ja vēlaties maltīti ieturēt vietā ar fantastisku skatu, jādodas uz Restaurante Eleven, no kura paveras skats uz koptiem dārziem, kalnu nogāzē esošajām mājiņām un Težu upes līkločiem. Restorāna interjers arī ir apskates vērts, bet ēdiens apmierinās jebkuru gardēdi.

Interesants apskates objekts un vieta, kur ieturēt maltīti, būs arī Lisabonas lielākā tirgus halle Mercado da Ribeira, kas pārvērsta par lielu restorānu, kurā ir vairāk nekā 35 kioski un kafejnīcas ikvienai gaumei. Tas atklāts tikai šī gada maijā.

Muzikālā Lisabona

Foto: Reuters/Scanpix

Lai arī Lisabonā mūzikas, izklaižu un koncertu piedāvājums ir ļoti plašs, noteikti vērts atlicināt laiku un izbaudīt portugāļu raksturīgo fado skanējumu.

Fado, nedaudz skumjais, bet tik melodiskais un skaistais dziedājums, iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Ieturēt maltīti, klausoties unikālās mūzikas skanējumā un spēcīgajā, dvēseliskajā dziedājumā piedāvā daudzi Lisabonas krodziņi un restorāni. Vispopulārākie un pazīstamākie ir O Faia Barrio Alto rajonā un vecākais ģimenes fado krodziņš A Severa, kurš pazīstams visā pilsētā. Tāpat ļoti slavens ir Senhor Vinho, kas atrodas Lisabonas ekskluzīvajā Lapa apkaimē. Zinātāji, kā vietu ar izcilu atmosfēru iesaka arī restorānu Timpanas, kas atrodas Alcantâra rajonā. Bet, ja vēlaties pavadīt vakaru lielā kompānijā, piemērota un plaša vieta būs Café Luso.

Īstiem faniem ieteicams apmeklēt arī fado mūzikas muzeju.

Izbrauciens uz tālāko Eiropas Rietumu punktu

Vēl, esot Lisabonā, noteitki jādodas arī pilsētas apkaimes apskatē, proti, tikai 40 minūšu brauciena ar vilcienu attālumā ir Sintra - bijusī Portugāles karaļu vasaras rezidence un iecienīta aristokrātu atpūtas vieta. Šeit noteikti vērts aplūkot 9. gadsimtā celto mauru pili, kas no kuras paveras krāšņš skats, un eklektisko 19. gadsimta Pena pili un parku. Tikai 20 kilometrus tālāk ir Cabo da Roca – Eiropas galējais rietumu punkts ar fantastisku skatu uz okeānu. 

Atceļā var vēl iegriezties laiskajās kūrortpilsētiņās. Šādā izbraucienā ērtākais pārvietošanās veids būs vilciens. Iespējams iegādāties gan dienas biļeti (centrālajā stacijā), gan Lisabonas karti (Lisboa Card), kur būs iekļauti braucieni ar vilcienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!