Foto: Publicitātes foto

Kompānija "Volvo" izgatavojusi dabīga mēroga pilsētas maketu "AstraZero" speciāli automobiļiem. Šajā pilsētiņā tiks izmēģinātas "Volvo" drošības un elektroniskās asistēšanas sistēmas. Šādas pilsētas izbūve autoražotājam izmaksājusi 500 miljonus zviedru kronu (55 miljoni eiro).

Kā apgalvo autoražotājs, "AstraZero" pilsētā var imitēt praktiski jebkuru situāciju ceļu satiksmē – braukšanu pa pilsētu un pat vairāku joslu maģistrāli. Šādi apstākļi nepieciešami, lai izmēģinātu automobiļu mijiedarbību ar citiem objektiem, piemēram, spēkratiem, gājējiem, velosipēdistiem un dzīvniekiem, kuri pēkšņi var izskriet uz ceļa.

"AstraZero" poligons aizņem divus kvadrātkilometrus zemes. Tas sastāv no 5,7 kilometru garas auto maģistrāles un pilsētas daļas, kurā ir četri kvartāli. Ap šo poligonu ir apļveida trase 240 metru diametrā.

"Volvo" uzskata, ka līdz 2020. gadam, tie, kuri brauks ar šīs markas spēkratu, ceļu satiksmes negadījumos ne tikai nezaudēs dzīvību, bet arī negūs būtiskas traumas. Līdz tam autoražotājs būs izstrādājis un aprīkojis savus sērijveida automobiļus ar tādām drošības sistēmām, kas varēs pārņemt kontroli pār spēkratu – izvairīties no avārijas vai koriģēt autovadītāja nepareizās darbības.

Tamlīdzīgu poligonu plāno uzbūvēt arī Mičiganas universitāte ASV. Šajā poligonā plānots izmēģināt automobiļus ar bezpilota sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!