Foto: LETA
Pirmā Baltijas liellopu izsoļu nama darbības rezultāti liecina, ka Turcijas uzņēmēji arvien aktīvāk iepērk Latvijas liellopus, ceturtdien vēsta "Dienas Bizness".

Pirms gada aktīvu darbību sākusī SIA "Baltic Beef Cattle Auction" šogad paplašinājis savu darbību, izvēršoties Lietuvā, kur septembra vidū plānotas pirmās izsoles. Kompānijas dibinātājs un līdzīpašnieks Kaspars Ādams laikrakstam pastāstījis, ka šāds solis Lietuvas virzienā sperts, lai nodrošinātu lielāku klientu piesaisti un nodrošinātu vajadzīgos apjomus. Latvija pagaidām esot pārāk maza lielajā liellopu tirgū, tāpēc bijis jādomā par paplašināšanos.

Paredzēts, ka izsoles Latvijā un Lietuvā varētu notikt ar vienas dienas starplaikiem, līdz ar to tas būtu izdevīgi klientiem, kas ierodas no citām valstīm. Izsoļu nama paplašināšanās notiek arī fiziski - esošās telpas Neretas novada Mazzalves pagasta Baltos kļuvušas par šaurām, tāpēc tās pārbūvē, un kopējās investīcijas plānotas ap 30 - 50 tūkstošiem latu.

Izsoļu nama darbības sākumā izdevies vienā reizē realizēt līdz 100 liellopiem, bet vēlāk apjoms pieaudzis līdz 150, savukārt paplašināto telpu kapacitāte būs ap 350 liellopiem. Gada laikā mainījusies arī iepircēju ģeogrāfija - sākumā pašmāju liellopus pirkuši partneri no Vācijas, Nīderlandes, bet šobrīd vērojama liela Turcijas pārstāvju aktivitāte. To varot skaidrot ar Turcijas valdības aktivitāti, kas vēlas veicināt vietējās lauksaimniecības attīstību, nodrošināt attiecīgu finansējumu. Tieši Turcijas pārstāvju aktīvās darbības dēļ cenas ir pieaugušas, bet problēma esot tā, ka "viņi tirgu apgriezuši ar kājām gaisā un daudz neskatās uz liellopu kvalitāti".

Ādams cer, ka tas nebūs ilgtermiņā un to saprotot arī vietējie saimnieki, kas iegulda kvalitatīvu ganāmpulku attīstībā. Kā liecina izsoļu nama rezultāti, pērn rudenī bullīšu līdz viena gada vecumam svarā no 250 - 300 kilogramiem cena svārstījās ap 1,2 – 1,33 latiem par kilogramu, bet šogad februārī un martā tā jau būtiski pārsniegusi 2 lati par kilogramu. Tiesa, pēdējos divos mēnešos tā atkal nedaudz sarukusi.

Jau šī gada sākumā arī Zemkopības ministrija aicināja Latvijas lauksaimniekus aktīvāk izmantot iespējas eksportēt liellopus uz Turciju. Patlaban uz Turciju iespējams eksportēt gan šķirnes teles audzēšanai, buļļus nobarošanai, gan kaušanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!