Foto: Publicitātes foto
Šogad Igaunijā atvērti vairāki jauni tūrisma objekti, kas jau iemantojuši arī latviešu ceļotāju atzinību, jo vairāki no tiem īpaši orientēti uz pašu jaunāko tūristu izklaidēm. Viens no populārākajiem šīsvasaras jaunajiem objektiem, protams, bija Lotes zeme pie Pērnavas, kur gan no 1. septembra sākusies ziemas sezona, un parks atvērts tikai, īpaši piesakoties, tomēr Igaunijā ir vēl vairāki jauni apskates objekti, ko var apmeklēt arī pašlaik.

Enerģijas atklāšanas centrs

Foto: Publicitātes foto

Šovasar durvis vērušajā Enerģijas atklāšanas centrā ikvienam būs iespēja apgūt ko jaunu, interaktīvā veidā izzinot aizraujošo elektrības pasauli. Centrs atrodas Igaunijas galvaspilsētā Tallinā un ir ierīkots gadsimtu senā elektrostacijā. Atklāšanas centrā ir aptuveni 150 interaktīvi jeb "taustāmi" eksponāti, kas iepazīstina ar enerģētikas vēsturi, elektroenerģijas atklāšanu, zibeni, atjaunojamajiem energoresursiem, kodolenerģiju, balsi un skaņu, kā arī ar optiku.

Viens no vispārsteidzošākajiem Enerģijas atklāšanas centra eksponātiem ir zibens mašīna, kas var šķilt līdz pat trīs metrus garus zibens spērienus. Iekārta zibens bultas šķeļ vienlaikus dažādos virzienos, skatītājiem rādot patiesi iespaidīgu gaismas šovu. Jāpiebilst, ka uztraukumam nav pamata un zibens mašīna skatītājam ir absolūti droša un nekaitīga. Tā radīta, lai uzskatāmā veidā parādītu, kā rodas zibens. Šādā veidā centra apmeklētājiem ir iespēja redzēt elektriskās enerģijas plūsmu ar neapbruņotu aci.

Tāpat centrā pieejams arī kāds īpašs "skaistumkopšanas" pakalpojums – Enerģijas atklāšanas centra "skaistuma eksperti" ar statiskās elektrības palīdzību liks matiem pacelties stāvus, šādā veidā ikvienam apmeklētājam iespējams iegūt matu sakārtojumu, kas liks izskatīties gluži kā vienam no 20. gadsimta izcilākajiem fiziķiem Albertam Einšteinam.

Enerģijas atklāšanas centrā iespējams piepildīt arī sapņus par došanos uz Sauli vai Mēnesi, jo Tallinas jaunais zinātnes centrs rīko virtuālus ceļojumus uz Plutonu, Jupiteru, Marsu un citām planētām. Centrā ierīkotajā virtuālajā planetārijā iespējams vērot planētas un zvaigznes, apgūt to veidošanās vēsturi un pat nedaudz iepazīt to iemītniekus.

Vairāk informācijas centra mājaslapā www.energiakeskus.ee

Igaunijas Veselības aprūpes muzejs

Foto: Publicitātes foto

Pēc vairāku gadu ilgušas rekonstrukcijas vasaras sākumā Igaunijas Veselības aprūpes muzejā pastāvīgo ekspozīciju papildinājusi aizraujoša izstāde – "Atklāti par cilvēka ķermeni", kas veltīta anatomijas tēmai.

Jaunā izstāde ar inovatīvi iekārtotām telpām, pēc taktilās jeb hands-on koncepcijas veidotiem eksponātiem un izglītojošām datorprogrammām ļauj iepazīt cilvēka organisma darbību.

Muzeja jaunā ekspozīcija veidota ar mērķi apmeklētājus ar daudzveidīgu eksponātu palīdzību izglītot par cilvēka organisma darbību, kā arī vērst uzmanību uz veselīga dzīvesveida nozīmi cilvēka veselībā. Jaunā ekspozīcija patlaban aizņem 524 kvadrātmetrus lielu platību, taču līdz nākamajam gadam, kad muzejs svinēs savu 90. jubileju, to plānots paplašināt.

Vairāk informācijas muzeja mājaslapā www.tervishoiumuuseum.ee

Tallinas bērnu muzejs

Kalamaja Miiamilla bērnu muzejs atrodas vēsturiskā dzīvojamā ēkā, vienā no Tallinas skaistākajām vietām, netālu no Igaunijas prezidenta pils - Kadriorgas parkā. Šis gan nav jauns muzejs, bet šovasar piedzīvojis pārvērtības un ieguvis jaunu nosaukumu. Muzeja atrašanās vietā jau kopš 20. gadsimta 30. gadu beigām bijis bērnu parks.

Miia-Milla-Manda ir maza, ziņkārīga meitene, kam gribas rotaļāties un atklāt pasauli, tāpat kā visiem bērniem. Viņa ir muzeja galvenais tēls. Muzeja pamata tēma ir "draugs": draugs - muzejs, draudzene - daba, mans draugs. Tajā īpaši interesanti būs 3 - 11 gadus veciem bērniem.

Divos ēkas stāvos ir apskatāma leļļu izstāde – no viduslaikiem līdz pat mūsdienām. Tomēr muzejs nav tikai vecu leļļu krātuve – bērni tajā var spēlēties rotaļu laukumā, darboties dažādās darbnīcās, piemēram, iekopt dārzu, lasīt grāmatas un būvēt visdažādākās lietas no lego klucīšiem.

Muzejs atvērts katru dienu, izņemot pirmdienas, no plkst. 12.00- 18.00. Ar Tallin card ieeja ir bez maksas. Biļetes cena: Pieaugušajiem 2,60 eiro, bērniem – 1,60 eiro, bet ģimenei – 5,20 eiro.

Jāpiebilst, ka Tallinā ir arī leļļu muzejs NUKU, kura galveno daļu veido teātra leļļu muzejs, kas ar leļļu, vārda un attēlu starpniecību iepazīstina apmeklētājus ar Igaunijas un pasaules leļļu teātra vēsturi. Bērniem un arī vecākiem patiks pasaules leļļu istaba, kurā aplūkojamas dažādas izcelsmes un dažādās tehnoloģijās veidotas lelles no dažādām pasaules malām.

Muzejā darbojas arī leļļu meistarošanas darbnīcas. Muzejā NUKU tiek izmantotas uz iPhone pazīstamā inovatīvā risinājuma - multitouch sistēmas balstīti informatīvie ekrāni.

Saldējuma muzejs

Šogad aprit 80 gadi, kopš Igaunijā tika uzsākta saldējuma ražošana, tāpēc Tallinā augustā tika atklāts Balbiino saldējuma muzejs. Tas iepazīstina ar pasaules un Igaunijas saldējuma vēsturi, sākot no ķīniešu saldējuma līdz "Onu Eskimo" mantojumam un krējuma saldējuma uzvaras gājienam 1934. gadā, kad tika atklāta "Eskimo" vārdā nosauktā saldējuma rūpnīca.

Igaunijas saldējuma muzejā apmeklētājus gaida vairākas interaktīvas, aizraujošas un jau pazīstamas spēles jaunā formātā, kā arī interesanta izstāde.

Ekskursijas grupām (15-25 cilvēkiem) notiek katra mēneša pirmajā un trešajā trešdienā, ja nav valsts svētku dienas. Apmeklējums ir bez maksas.

Ceļu muzejs

Vēsturiskā Varbuses pasta stacija un jaunā brīvdabas izstāde TEEAEG ar interaktīvu ekspozīciju palīdzību iepazīstina ar ceļu un kustības veidu attīstību laika gaitā.

Atklāšanas prieku piedāvā reāla mini-pilsētiņa, liela izvēle divriteņu, lepna mašīnu halle, aizraujošas izstādes, un laikā var ceļot pa vēsturisko ceļu telpu.

Vasarā šeit notiek vairāki lieli pasākumi un augustā vasaras teātris.
Igaunijas Ceļu muzejs un Postitee ceļš pārstāv vienu no 21 Dienvidigaunijas vietām, kas ir atklāšanas vērtas, un ir atzīmētas ar National Geographic dzelteno logu. Šo vietu apmeklēšana tie ieteikta vēstures un dabas interesentiem. Vasarā Ceļu muzejā iespējams doties izbraucienā ar divu zirgu pasta ratiem pa Postitee ceļu.

Muzejs atrodas 48 kilometru attālumā no Tartu un 12 kilometru attālumā no Pelvas. Adrese: Teemeistri, Varbuse küla, Kanepi vald, Põlva maakond.

Vairāk informācijas: muuseum.mnt.ee

Jāpiebilst, ka septembrī muzejs strādā no plkst. 11.00 līdz 18.00. Ieejas biļetes cena pieaugušajiem ir 5 eiro, bērniem 3 eiro, bet ģimenēm 10 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!