Ogrē ir gan lieliskas apskates vietas, gan jauki pastaigu ceļi upes karstos, gan maza, burvīga vecpilsēta ar kafejnīcām, kur iegriezties nogurušajiem rudens baudītājiem. Turklāt tās nosaukums ik reizi ārzemniekiem liek saausīties, jo angliski nozīmē "milzis" vai pat "cilvēkēdājs milzis", un leģenda vēstot, ka tāds tur senos laikos Kangaru kalnos mitis gan.

Tomēr tie ir tikai nostāsti un pilsēta ir ļoti draudzīga, īpaši piemērota rudens atpūtai ģimenēm ar bērniem, turklāt tā ir tikai dažu desmitu kilometru attālumā no Rīgas.

Kā nokļūt Ogrē?

trivoo.net

Uz Ogri var doties ar vilcienu, autobusu vai personīgo auto. Brauciens ar vilcienu no Rīgas ilgst tikai 40 minūtes. Vasarās ūdenstūristi Ogrē var ierasties arī ar laivām pa Ogres upi.

Ko apskatīt?

Ogres Vēstures un mākslas muzejs

Lai izprastu un iepazītu Ogri, vērts vispirms doties uz Ogres Vēstures un mākslas muzeju. Tas piedāvā divas pastāvīgās ekspozīcijas, kā arī periodiski mainītas tematiskās un mākslas izstādes. Ekspozīcija "Leģendārā Ogre" veltīta spilgtākajiem notikumiem pilsētas vēsturē. Šeit vēsturiski fakti savijas ar teikām, interpretācijām un cilvēku atmiņām. 

Varbūt daudzi nemaz nenojauš, ka tieši Ogre ir vecās Rīgas vieta un ka Ogres upes krastos dzimusi vēlākā Krievijas imperatore Katrīna I. Iespējams, ka tieši Katrīnas kāre uz kādreiz Ogres upē tik bagāti mītošajiem zušiem bijusi viena no Ogres nosaukuma izcelšanās ierosmēm. 

Par leģendām apvītu vēsturi kļuvusi arī nesenā Ogres kā tekstilrūpniecības giganta slava un pilsētas brīvdomīgais un dumpinieciskais gars, kas ļāvis šeit izskanēt neaizmirstamiem Imanta Kalniņa un grupas "Pērkons" koncertiem, vērienīgajam folkloras festivāla "Baltika-88" noslēgumam. 

Pašam sava leģenda ir arī sirmajam Zilā kalna milzim, kurš jau no aizlaikiem šeit apmeties, jo, iespējams, zinājis, ko vārds "Ogre" nozīmē angļu mēlē un ka ap šo vietas vārdu radies ne viens vien pārpratums. 

Ekspozīcija "Ogre - peldu un gaisa kūrorts" veltīta vienam no leģendārākajiem Ogres pilsētas attīstības periodiem - laikam kad pilsēta tapa par daudzu iecienītu un Latvijā izslavētu kūrorta un atpūtas vietu. Ekspozīcija stāsta par Ogres gleznainākajām atpūtas vietām, viesnīcām, pansijām, skaistuma un veselības atgūšanas iespējām, restorāniem un kafejnīciņām, kā arī par vasarnīcām un to bieži vien slavenajiem iemītniekiem.
Muzejā iespējams arī nosūtīt kādu no senajām pastkartēm ar Ogres skatu saviem draugiem, kolēģiem vai tuvākajiem cilvēkiem.

Adrese: Brīvības iela 15

Ogres pilsētas vēsturiskā apbūve un skvērs

Foto: Publicitātes foto

Brīvības ielā Ogrē ir apskatāmi 20.gadsimta 20.–30.gadu arhitektūras paraugi. Šeit savu talantu apliecinājuši tādi izcili meistari kā Vladimirs Šervinskis, Indriķis Blakenburgs, Eduards Smurģis, Dāvids Zariņš un citi. Mūsdienās lielākā daļa ēku ir valsts vai vietējas nozīmes arhitektūras pieminekļi. Brīvības ielas gājēju posms atveido Ogres upes tecējumu. Puķudobes ar savvaļas augu stādījumiem veidotas kā stilizētas salas. 

Ielas posma sākumā labiekārtotais skvērs kļuvis par ogrēniešu un pilsētas viesu iecienītu pulcēšanās vietu. Gājēju ielu noslēdz skvērs ar strūklaku un tēlnieka Jāņa Karlova darināto baltās cielavas skulptūru "Sargātāja". Pilsētas skvērā notiek mūzikas, mākslas, sporta un cita veida izklaides pasākumi.

Arkveida gājēju tilts


1966. gadā uzbūvēja gājēju tiltu pār Ogres upi, kas pilsētas centrālo daļu savieno ar Pārogri, kur atrodas brīvdabas estrāde, un pagājušā gadsimta 20. un 30.gadu, kā arī jaunāku periodu privātmāju apbūve. Šis ir lielākais lokveida tipa tilts Latvijā - 94 metrus garš, 4,5 metrus plats, turklāt tā ir ļoti skaista pastaigu vieta, bet vasarā estrādē notiek dažādi kultūras pasākumi un koncerti.

Sanatorija "Saulstari" 


Plaušu slimību pacientiem labvēlīgais, sausais, skujkoku fitoncīdiem bagātais gaiss veselības iestādēm rosināja atvērt sanatoriju "Saulstari", kas pēc arhitekta Kārļa Bikšes projekta, veiksmīgi izmantojot apkārtējās vides iespējas, tika celta no 1928. līdz 1930. gadam. Šī ēka ir Latvijas analogs pazīstamajām funkcionālisma stila veselības kopšanas iestādēm Francijā, Vācijā un Holandē. Ēkas arhitektūrā izmantotas gludas plaknes, lieli iestiklojumi, horizontālas logu lentes, terases, balkoni. Funkcionālisma stils turpinās arī apkārtējā parkā, kas veidots ar terasēm un daudzām atpūtas vietām.

Adrese: Saulstaru iela 2.

Latvijas Gaidu un skautu muzejs

Šis ir vienīgais tāda veida muzejs Baltijas valstīs. Muzeja tapšana saistīta ar gaidu un skautu organizācijas darbības atjaunošanu Latvijā. 

Muzejs dibināts 1991. gadā un iepazīstina ar populāro gaidu un skautu kustību. Muzejā apskatāma gaidu un skautu literatūra un mācību materiāli, dažādu laiku formas tērpi, nozīmes, apbalvojumi, nometnes zīmes un karodziņi, vēsturiski dokumenti no dažādām pasaules malām. 

Adrese: Suntažu iela 2.

Privātā kolekcija "Tehnika no pagātnes"


Šis ir ļoti interesants un pavisam jauns muzejs. Četru gadu laikā veidota privātā kolekcija, kura ieguvusi nosaukumu "Tehnika no pagātnes", sniedz ieskatu padomju laikā ražoto automobiļu, mopēdu, velosipēdu un pat rotaļlietu vēsturē. 

Kolekcijā šobrīd ir 33 padomju laika auto. Milzīgajā angārā tāpat izvietots benzīntanks un pat tik sen neredzētie gāzēto dzērienu aparāti. Kolekcijā ir pat 10 auto, kuriem piešķirts "Vēsturiskā spēkrata" sertifikāts.

Adrese: Druvas iela 8.

Ogres Sv. Nikolaja pareizticīgo draudzes lūgšanu nams


Lūgšanu nams atrodas Krasta iela 15 un celts 20. gadsimta 90. gadu beigās, kādreizējās vasarnīcas vietā, daļēji saglabājot tās sienas. Projekta autore ir L. Kļešina.
Vairākas tur izvietotās ikonas izgatavotas Lietuvā.

Ogres Trīsvienības baptistu draudzes baznīca

Šī dievnama pamatakmens ielikts 2002. gada 18. jūnijā, bet 2007. gada rudenī celtniecība pabeigta. 

Baznīca celta klasiski askētiskās formās. Arhitekts Gints Veilands. Celtniecības darbus organizēja mācītājs Elmārs Pļaviņš.

Adrese: Vidus prospekts 15.

Ogres Ev. luterāņu baznīca

Kādreiuz šajā vietā bijusi Meža kapela ar 300 - koka būve, kas stilistiski atgādināja Dienvidčehijas vai Šveices reģionu sakrālās būves. 1.pasaules kara laikā tā nodega. 1927.gadā tika nodibināta Ogres draudze un radās nepieciešamība pēc dievnama. 

Gada laikā uz Meža kapelas drupām tika uzcelta baznīca ar 422 sēdvietām. 1930.gada 31.augustā dievnamu iesvētīja. Baznīcas zvans tika atliets Rīgā Švenna zvanu lietuvē. Pirmā draudzes priekšnieka Andreja Kēses dāvināto altārgleznu darinājis Jānis Šēnbergs pēc latviešu vecmeistara Kārļa Hūna darba "Kristus otrreizējā atnākšana". 

Dievnamā arī pašlaik regulāri tiek organizēti garīgās mūzikas koncerti. 

Adrese: Brīvības iela 51.

Ogres Sv. Meinarda Romas katoļu baznīca


1995. gada 6. aprīlī Ogres pilsētas dome, atbalstot toreizējā Rīgas arhibīskapa metropolīta Jāņa Pujata lūgumu, pieņēma lēmumu piešķirt zemi baznīcas būvniecībai Upes un Meža prospekta stūrī. 

Svētās ēkas celtniecība pabeigta 1997. gadā un tās aizbildnis ir Svētais Meinards – Latvijas pirmais bīskaps. Baznīcā aplūkojams valsts nozīmes kultūras piemineklis – sarkankoka altāris, kas izgatavots 1901. gadā R. Heizermaņa darbnīcā pēc arhitekta V.Bokslafa meta. Altāri dāvinājusi Rīgas Sv. Marijas Magdelēnas draudze.
Pie baznīcas ir 6500 kvadrātmetrus liels dārzs, kurā 2001.gadā tika uzstādīts metāla krusts (arhitekte D.Asarīte) un akmens altāris (tēlnieks J.Karlovs).

Adrese: Meža prospekts 1.

Ķentes pilskalns

Šis ir Ievērojamākais arheoloģijas piemineklis Ogres novadā. Pilskalns izvietots Grantskalnu, kas ir Ogres Zilo kalnu turpinājums, augstākajā vietā.
Tautā saglabājušies vairāki senvietas nosaukumi – Vecā Rīga, Kanča kalns, Kamieļmugura. Senatnē kalna rietumu pusē bijis ezers. Visapkārt pilskalnam atradusies ap divus hektāru liela apmetne. Par Ķentes kalnu saglabājušies daudzi nostāsti un teikas, bet pirmā apmetne tur veidojusies jau pirmajā gadu tūkstotī pirms mūsu ēras, 9.–5.gadsimtam.
Adrese: Fabrikas iela.

Dabas parks Ogres Zilie kalni

Zilie kalni ir 312 hektārus liela vaļņveidīgu pauguru virkne – nostāstiem bagāto Lielo Kangaru kalnu daļa. 

Parka teritorijas lielāko daļu aizņem skujkoku meži. Dabas parks ir aizsargājama dabas teritorija, kur sastopamas sešas aizsargājamo augu sugas. 

Senatnē šeit atradies lībiešu pilskalns. Šobrīd iecienīta ogrēniešu un pilsētas viesu atpūtas vieta. Ziemā dabas parkā tiek ierīkotas distanču slēpošanas trases ar interesantu reljefu, bet vasarā taku tīkls ir pieejams nūjotājiem, velobraucējiem un citiem aktīvās atpūtas cienītājiem.
2013. gadā parkā atklāts 30 metrus augsts skatu tornis, no kura saredzama tuvākā apkārtne un skaidrā laikā pat Rīga. Parka teritorijā atrodas Dubkalnu ezers, kura vidējais dziļums ir 2,5 metri, bet maksimālais – 7,0 metri. Ezerā atļauts peldēties.

Špakovska parks

Parks atrodas Pārogrē un aizņem 5,9 hektārus lielu teritoriju. Pie parka ieejas apmeklētājus sagaida tēlnieka Kārļa Zemdegas veidota skulptūra ar nāriņu. Parkā aug vairāk nekā 400 krūmu un koku sugu gan no Rietumeiropas, gan Sibīrijas un pat no Tālajiem Austrumiem un Klusā okeāna piekrastes. 

Parka centrā izveidots dīķis ar Mīlestības saliņu, rododendriem un ūdensrozēm, ko var apskatīt, izstaigājot  takas 1,8 kilometru garumā, bet parka augstākajā vietā pašlaik tiek būvēts skatu tornis, no kura pāri koku galotnēm pavērsies plaša ainava uz Daugavu. 

Netālu no skatu torņa, lejup uz gaumīgu, ar dzirnakmeņiem rotātu ugunskura vietu, ved pamatīgas betona kāpnes.

Adrese: Pavasara gatve 6.

Rīgas HES ūdenskrātuves aizsargdambis 


Rīgas HES aizsargdambis ierīkots, lai pasargātu pieguļošās teritorijas no applūšanas, tomēr tas ir arī interesants apskates objekts. Aizsargdambis Ogrē 3,6 kilometru garumā pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem ir iecienīta atpūtas, pastaigu, makšķerēšanas, kā arī ūdens sporta nodarbību vieta.

Ogres upe

Ogre tek caur Madonas, Ērgļu, Vecpiebalgas, Lielvārdes un Ogres novadiem. Upes garums ir aptuveni 188 kilometri un tā ir trešā garākā Latvijas upe, ko iecienījuši gan laivotāji, gan atpūtnieki, jo gar tās krastiem var doties skaistās un romantiskās pastaigās.

2003. gadā Latvijas Dabas fonda eksperti konstatēja Ogres upē lielu īpaši aizsargājamo biotopu un augu sugu atradņu koncentrāciju. Upes ielejā atrodas 15 Latvijā īpaši aizsargājami biotopi. 

Ogres upes ielejas krasti ir izteikti vērsti pret ziemeļiem un dienvidiem, līdz ar to katrā krastā ir savs mikroklimats. Ja vienā jau zaļo zāle un zied efimēri, tad otrā krastā vēl sniegs nav nokusis. Krastos daudzviet sastopami dolomīta atsegumi. Piemēram, Kalnrēžu dolomītsmilšakmens pie Rembates, un Ogres dolomītu krauja pie bijušās Ogres kartona fabrikas ir interesanti aizsargājamie ģeoloģiskie objekti. Turklāt pavasarī uz neilgu laiku Ogres upes ieteka Daugavā mēdz pārvērsties par visas Latvijas iecienītāko apskates vietu, jo bieži tajā veidojas lieli ledus krāvumi un sanesumi.

Kur paēst?

Viesojoties Ogrē, ieturēt garšīgu maltīti var kafejnīcās "Ilze", "Niko", "Ogres prestižs", "Merry", "Policijas akadēmija", "Roast", "Senjorita kukū", "Wasabi sushi", "Elvi bistro",. "Daily", "Vārpa", "Sonāte", "Zelta rudens", "Pe&Pa". Picērijās "Picas meistars", "Čili pica", "Štoka pica". Savukārt saldumu cienītājus aicinām apmeklēt "Ozoliņa konditoreju" un "M. Pūres beķereju". Tāpat pilsētas viesi tiks laipni gaidīti restorānā "Policijas akadēmija 98" un kafejnīcā – bārā "Hauze". 

Sīkāka informācija par sabiedrisko ēdināšanu Ogrē – www.latvijascentrs.lv.

Kur nakšņot?

Tos, kas vēlas Ogrē pārnakšņot, vienmēr laipni sagaidīs viesnīca "CLUB 1934", motelis "Grīva", viesu nams " Pie Maspāniem". 

Sīkā informācija par nakšņošanas iespējām Ogrē – www.latvijascentrs.lv.

Ogres novada Tūrisma informācijas centrs

Brīvības iela 12 a

www.latvijascentrs.lv

E-pasts: info@.latvijascentrs.lv

Materiāls tapis sadarbībā ar Ogres novada Tūrisma informācijas konsultantu Ojāru Stepenu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!