Foto: Shutterstock

Lai arī kā mēs censtos sevi noskaņot pārmaiņām un centieniem kaut ko ikdienas skrējienā mainīt, ja līdz šim tā arī nav izdevies ieviest telpaugus, kas izdzīvo ilgāk par pāris nedēļām, šis raksts varētu būt glābiņš. Un te noteikti atradīsi ko vairāk, par kaktusu audzēšanu.

Bokarneja


Ja vēlies savā mājoklī ieviest telpaugu, kas ne tikai pilda mūsu veselībai vēlamās funkcijas, bet arī neparasta izskata augu, kas pievērš uzmanību, bokarnejas (Beaucarnea recurvata) izvēle varētu būt visatbilstošākā. Auga masīvais stumbrs, garā un skruļļainā lapotne radīs par sevi to labāko iespaidu pat tad, ja bieži par to nerūpēsies. Tā kā šis palmveidīgais augs ieceļojies no tuksnešainiem apgabaliem, tam nebūs pretenziju pret sausu gaisu un neregulāru mitrumu, jo visas ūdens rezerves augs uzkrāj resnajā stumbrā. Novieto augu saulainākajā vietā un ik pa laikam pamatīgi aplaisti, lai augs uzkrātu rezerves kādam laikam, un tas arī ir viss, kas jāatceras.

Naudas koks jeb krasula

Foto: DELFI

Ar šī telpauga ieviešanu mājoklī tiks nošauti divi zaķi ar vienu šāvienu, jo pat tad, ja reti atcerēsies par auga aprūpi, tas nesīs naudu un laimi mājas saimniekiem. Naudas kokam nav daudz prasību – tas labi augs gan saulainā vietā, gan gaismas izkliedētās vietās, un temperatūra var būt vidēji silta. Un tikai tad, ka augsne ir izžuvusi, augu nepieciešams laistīt, tāpēc bez jebkādiem sirdsapziņas pārmetumiem varēsi augu laistīt tikai tad, kad manīsi izžuvušu augsni.

Taukā adēnija jeb tuksneša roze


Taukā adēnija
(Adenium obesum)
, ko mēdz dēvēt arī par tuksneša rozi gan nav no biežāk sastopamajiem telpaugiem, taču tas pavisam noteikti būtu pelnījis lielāku atzinību gan savas pievilcības, gan vieglās aprūpes dēļ. Neparastās formas un krāšņo ziedu dēļ tas atgādina kaut ko starp tuksnesi un tropiem, un arī tā aprūpe ir līdzīga kaktusiem – augsnei ir jābūt kaktusiem paredzētai, ar pievienotu granti vai smalkiem oļiem. Reta laistīšana, saulaina vieta, atbilstoša augsne, un šis neparastais telpaugs uzziedēs divreiz gadā ar lieliem un krāšņiem ziediem.

Alveja

Foto: Shutterstock

Ne velti alveja ir viens no biežāk sastopamajiem telpaugiem jebkurā mājoklī. Tas ir viegli kopjams, prasa maz uzmanības, turklāt augs noder ārstnieciskām un kosmētiskām vajadzībām. Vai ir nepieciešams vēl kāds iemesls, lai ieviestu alveju? Audzē to māla podiņā, augsnē izmanto gan zemi, gan smiltis, laisti to reti, novieto apgaismotā vietā un ļauj augam izpausties.

Cīka


Eksotiska izskata augu cienītājiem, cīkas
(Cycas revoluta)
atklājums varētu būt vairāk, kā patīkams, jo tas lieliski izskatās pat tad, ja pievērsīsim tam pavisam maz uzmanības. Lai arī cīka ir ļoti lēnaudzīga, ar laiku tas izveidos tumši zaļas, lokveidā izliektas, skarainas lapu rozetes. Tā kā cīkas izcelsmes vieta ir Japāna, tas arī izskatās kā no Japānas dārziem atvests, tāpēc tas piestāvēs mūsdienīgam interjeram. Tā kā augs spēj paciest pat nulles grādu temperatūru, tas ir ļoti pacietīgs pret temperatūru, un laistīt to nepieciešams arī vien tad, kad augsne ir gandrīz izžuvusi. Ziemā laistīšana jāveic vēl retāk. Vasaras laikā lapas augs ātrāk, tāpēc tad vari augu novietot kādā saulainākā vietā, taču pārējās sezonās tam patiks izkliedēta gaisma.

Scindapsis


Lai arī nosaukums šķiet pavisam nezināms, patiesībā šis augs ir visai bieži manīts – tā raibās lapas un to perfektās formas, ir daudziem atmiņā palikušas. Tiem, kam iepaticis šī auga vizuālais izskats, iepriecinās fakts, ka tas nav prasīgs kopšanā – ideālā temperatūra tam ir ap 20 grādiem, to var novietot gaišā vai noēnotā vietā, un mēreni laistot, tas iepriecinās ar neparasti raibajām lapām. Ziemā laistīšana jāveic mēreni. Izrādās, Āzijā šis augs nesot veiksmi, gluži kā mums ierastais naudas koks.

Zāmija


Zāmija
(Zamioculcas zamiifolia)
ir tas telpaugs, kas bieži sastopams lielveikalos, ofisos un citās sabiedriskās vietās, kur klimatiskie apstākļi nav tik pateicīgi, tāpēc šo ideju der aizņemties arī aizmāršīgajiem telpaugu ieviesējiem. Augu raksturo spīdīgas un sulīgi zaļas lapas, kas dažiem pat atgādina mākslīgo augu, taču patiesībā tas ļoti pacietīgi aug pat visskarbākajos apstākļos. Zāmija pacieš lielu sausuma periodu, tā ir jālaista tikai tad, kad zeme ir sažuvusi, un to var droši likt ēnainās telpās, kur augs netraucēti varēs veidot košo lapotni.

Dracēna


Dracēna
(Dracaena deremensis)
ir viena no biežāk sastopamajām palmām mājokļos, jo tās svītraino lapu krāsojums un vieglā aprūpe, savaldzina ikvienu. Šim augam galvenais nenodrošināt tiešus saules starus, audzēt to +18 līdz +20 grādu temperatūrā, un bieži vēdinātās telpās. Laistīšana jāveic tad, kad augsnes virskārta ir izžuvusi, turklāt, dracēnai nav pretenziju pret sausu gaisu, kas ir bieža parādība mājokļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!