Foto: Shutterstock

Kad nupat šķiet, ka tūlīt siltumnīcās plauks un augļus un dārzeņus dos viss agrā pavasarī sastādītais un sasētais, der atcerēties par varbūt nedaudz piemirstu, bet ļoti gardu dzinumu – sarkano biešu lapām. Lai gan pašu biešu sezona vēl nav sākusies, to lapas un kātiņus dažādos ēdienos vari izmantot jau tagad, nemaz negaidot, kad tās izaugs prāvas.

Jaunās biešu lapas izskata ziņā ir vēl pievilcīgākas, bet garšas ziņā patīkamākas, kā tādas, kas plūktas kopā ar ļoti gatavu bieti jūlijā. Kamēr lapas vēl ir jaunas, tās ir viegli sačokurojušās, bet to dzīslojums ir kā skaisti, bordo krāsas tīklojumi zaļajās lapās. Tekstūras ziņā tās nedaudz atgādina kale kāpostus.

No ieguvumu puses, attiecībā pret mūsu organismu, biešu lapas pat ir daudz vērtīgākas, kā pašas saknes – sarkanā biete, vēsta Health.com. Lapās ir daudz vairāk minerālvielu, A vitamīna, K vitamīna, kā arī C vitamīna. Biešu lapās ir arī vairāki B grupas vitamīni.

Kā izmantot?

Biešu lapas, protams, būs piemērota sastāvdaļa salātos, kopā, piemēram, ar rukolu, tomātiem, gurķiem, spinātiem, lapu salātiem un citām gardām, vasarīgām lietām. Pievieno tam visam klāt paša taisītu, garšīgu salātu mērci, piemēram, no greipfrūtu sulas, nedaudz olīveļļas un rozmarīna lapiņām, iegūstot atspirdzinošas un veselīgas pusdienas.

Pievieno tās arī karstiem makaroniem – izvāri savu mīļāko makaronu veidu, karstajos makaronos pierīvē klāt mocarella sieru, un pieliec klāt saplēstas biešu lapas. Samaisi visu, kamēr makaroni karsti, lai siers izkustu, un pārkaisi ar iecienītākajām garšvielām. Tā tu ātri vien iegūsi maltīti ar nelielu odziņu, reizē arī uzņemot krietnu devu ar dienā nepieciešamo C vitamīna devu.

No jaunajām biešu lapām vari pagatavot, ko pavisam neparastu, bet ļoti, ļoti veselīgu – svaigi spiestu sulu. Dari to līdzīgi kā ar spinātu lapām, un pievieno klāt drusciņu citronu sulas vai burkānu sulas. Iegūsi īstu vitamīnu bumbu, kas atsvaidzinās un uzmundrinās tavu organismu.

Biešu lapas, tāpat kā pašas bietes, vari vārīt arī zupā. Pamēģini skābeņu vietā zupai pievienot biešu lapas. Rezultāts varbūt būs mazliet neierasts, tomēr pagaršošanas vērts. Un kas to lai zina, varbūt turpmāk biešu lapas kārosi vairāk, kā pašas saldās, sulīgās saknes.

Piedāvājam dažas receptes no mūsu kolekcijas, kurām vari pievienot biešu lapas un radīt savu unikālo maltīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!