Saulkrasti ir vieta, kur Latvijā ir visvairāk saulaino dienu! Tie atrodas tikai nepilnu 50 kilometru attālumā no galvaspilsētas, Rīgas līča piekrastē, un ir ideāla vieta, kurp doties kādā brīvdienā vai nedēļas nogalē. Lai arī Saulkrastu lielākā bagātība ir jūrmala un pludmale, tas nebūt nav vienīgais, ko tur apskatīt.

Kā nokļūt Saulkrastos?

Uz Saulkrastiem ved gan vilcieni, gan satiksmes autobusi. Noteikti noderēs velosipēds, lai apskatītu un izbaudītu Saulkrastu 17 kilometrus garo piekrasti. No Rīgas centra līdz Saulkrastiem ar auto var aizbraukt aptuveni 50 minūtēs.

Ko apskatīt Saulkrastos?

Saulkrastu pludmale


Saulkrastu lepnums - 17 kilometrus gara dabas pērle. Turklāt, sakot, ka Saulkrastos ir pludmale, vēl nav pateikts nekas, jo tā ir ļoti dažāda un pārsteidzoša - iespējams ieklausīties dziedošajās smiltīs Lilastē un atpūsties akmeņainajā piekrastes daļā Zvejniekciemā. Pludmale ir vēju pārpūsta un viļņu pārskalota, tur uzkrājas jūras pienestās smiltis un atrodamas dažādas "jūras veltes"– jūrā un upēs dzīvojošo gliemju čaulas, zaļaļģu pavedieni un brūnaļģu čemuri, jūras noslīpēti un izskaloti akmentiņi, zariņi un citi pārsteigumi.

Baltā kāpa


Baltā kāpa atrodas Inčupes labajā krastā, pie upes ietekas jūrā, no tās paveras izcili skaists skats uz Rīgas jūras līci.

Tā ir 18 metru augsta. Vēsturiski Baltā kāpa ir smilšu veidojums, kas veidojies pirms 405–350 miljoniem gadu. Šeit uzņemti skati vēsturiskajām Rīgas kinostudijas mākslas filmām "Kā gulbji balti padebeši iet" (1956) un "Nauris" (1957).

Kāpā izveidota taka un skatu laukums.

Saulkrastu velosipēdu muzejs


Bagātīgā Jāņa un Gunta Sereginu velosipēdu kolekcija, kuras veidošana sākusies 1977. gadā, jau vairākus gadus apskatāma pašu radītā muzejā. Tā veidota no tehniski interesantākajiem Latvijā atrastajiem velosipēdu attīstības vēstures paraugiem. Kolekcija ataino Latvijas velosipēdu rūpniecības vēsturi pirms Otrā pasaules kara un līdzās unikāliem eksponātiem šeit aplūkojama seno laiku darbnīca un veikals. Muzejā plaši pārstāvētas dažādas lietas, saistītas ar velosipēdu lietošanu, riteņbraukšanas sportu un biedrībām. Šī ir vienīgā seno velosipēdu kolekcija Latvijā un lielākā Baltijā.

Adrese: Rīgas iela 44, Saulkrasti
Tālrunis: 28883160
www.velomuseum.lv

Darba laiks:
No 1. aprīļa līdz 31. augustam pulksten 10 – 18.
No 1. septembra līdz 31. martam – pēc iepriekšējas pieteikšanās.

Saulrieta taka


Ja vēlies piedzīvot spēcinošu pastaigu un ieelpot jūras gaisu, dodies izbaudīt 3,6 kilometrus garo meža taku, kas stiepjas gar jūras piekrasti no Baltās kāpas līdz Saules tiltam. Skatam pavērsies smilšu pludmale un mierpilnais kāpu mežs, kurā aplūkojamas 20 dižpriedes. Dažas priedes ir pat 200 gadus vecas. Neaizmirsti klausīties putnu dziesmās un vērot sīkumus. Ja veiksies, ieraudzīsi mazo, īpaši aizsargājamo kukainīti – priežu sveķotājkoksngrauzi!

Jūras parks un peldvieta "Centrs"


Apvieno laisku atpūtu ar veselīgām un sportiskām aktivitātēm! Jūras parks aicina baudīt saulrietus ērtos sauļošanās krēslos un izmantot rotaļu ierīces, āra trenažierus, ielu vingrotāju un pludmales volejbola laukumus vai gluži vienkārši atjaunojošu skrējienu gar jūras krastu! Gan mazs bērns, gan pieaugušais tur atradīs aizraujošu un sev piemērotu nodarbi.

Adrese: Ainažu iela 13b, Saulkrasti
Tālrunis: 67952641
www.visitsaulkrasti.lv

Neibādes parks un piemineklis Neibādes peldvietas dibinātājiem


Līdz ar kūrorta Neibāde (latviski: jaunā peldvieta) izveidi 1823. gadā, aizsākās rūpes par viesu atpūtu. Parku, kas veidots angļu stilā, radīja dārznieks Akerbergs, kuru barons Pistolkorss atveda no Igaunijas.

1877. gadā, atzīmējot senču nopelnus Neibādes dibināšanā un izveidē, barons Augusts fon Pistolkorss lika parkā uzcelt pieminekli.
Adrese: Rīgas iela 44, Saulkrasti

Zvejniekciems un Skultes osta


19. gadsimtā izveidojās neliels ciems Skultes jūrmalā, kuru apdzīvoja zvejnieki. Nosaukums Zvejniekciems radies no iedzīvotāju pamatnodarbošanās. 1967. gadā Skultes Zvejniekciema daļa pievienojās Saulkrastu pilsētciematam. Pašlaik Zvejniekciemā darbojas Skultes osta, kuru svinīgi atklāja 1939. gada 7. oktobrī. Akmens, ko izvēlējies Kārlis Ulmanis kā ostas būves liecinieku, joprojām atrodas Zvejniekciemā, un ostā arī šodien notiek aktīva darbība.

Starp Skultes ostu un Saulkrastu pludmali atrodas Zvejniekciema akmeņainā pludmale. Vieta radošām dvēselēm, kur iedvesmoties vasaras atspulgos, kur dzirdēt ko jaunu, klausoties priežu rudens sarunas, un būt ar sevi ziemas stindzinošajā gaisā vai pavasara mūzas gaidās.

Vienas dienas maršruti Saulkrastu novadā

Pastaigas solī vai ar divriteni Saulkrastus var apceļot dienas laikā. Ceļojot no Pabažiem (Katrīnbāde) līdz Zvejniekciemam, pa ceļam apmeklējot Pēterupi un Neibādi, dienas laikā var apskatīt 15 Saulkrastu novada apskates objektus. Maršrutu loki stiepjas apmēram 20 kilometru garumā un ir piemēroti sportiskāk noskaņotiem kājāmgājējiem un riteņbraucējiem.

Saulkrastu tūrisma informācijas centrs iesaka divus vienas dienas maršrutus:

Vienas dienas maršruts kājām gājējiem un riteņbraucējiem - "Vēsturiskie kūrorti un meditācija piejūras dabā" (aptuveni 20 kilometri):

Katrīnas liepas – Baltā kāpa – Saulkrastu velosipēdu muzejs – Pēterupes vēsturiskais centrs – Reiņa Kaudzītes vasaras mājiņa – Doktorāta ēka – Saulkrastu (Pēterupes) kapi – Saulkrastu stacija – Pistolkorsa dzimtas medību pils – Kampenhauzena dzimtas vasarnīca – Romas katoļu Dieva žēlastības baznīca – Neibādes parks – Skultes osta – Kultūras nams "Zvejniekciems" – Neibādes kūrorta viesnīca "Strand"

Vienas dienas maršruts kājām gājējiem - "Pāri četrām upēm" (aptuveni 20 kilometri):

Dabas parks "Piejūra" - Inčupe - Baltā kāpa - Katrīnas liepas – Pēterupe – Saules tiltiņš – Jūras parks un peldvieta "Centrs" – Ķīšupe – Aģe – Liepu aleja

Kartes lejupielādei visitsaulkrasti.lv

Vairāku dienu velomaršruts Saulkrastu apkārtnē

Saulkrastu un apkārtnes apceļošanai Saulkrastu tūrisma informācijas centrs piedāvā divu līdz trīs dienu velomaršrutu

Piļu un muižu maršruts: Saulkrasti – Skulte – Limbaži – Igate – Bīriņi – Saulkrasti.

93 kilometrus garš, vidējas grūtības pakāpes apļveida velomaršruts piemērots braukšanai laika posmā no aprīļa līdz oktobrim.

Ceļa segums: asfalts (88 km), grants (5 km).

Maršruts dabā ir marķēts ar zīmēm Nr.109. Atsevišķos posmos sakrīt ar "EuroVelo 13" maršrutu, Latvijas nacionālo maršrutu Nr.7 un vietējās nozīmes maršrutiem Nr.110 un Nr.111.
Maršruts iepazīstina ar Saulkrastu kūrorta un Hanzas pilsētas Limbaži kultūrvēsturisko mantojumu. Maršruts ved cauri vēsturiskām Pabažu, Bīriņu, Igates un Skultes muižu teritorijām un gleznainām lauku ainavām.

Maršruts neizceļas ar stāviem kāpumiem un riteņbraukšanu var savienot ar peldēšanos Zilā karoga peldvietām Saulkrastos un Limbažu Lielezerā.

Saulkrastu kūrorts - Saulkrastu velosipēdu muzejs –– Skultes muižas parks – Limbažu vēsturiskais centrs – Vecais rātsnams - Dzīvā sudraba muzejs - Rīgas rātes jaunā pils (Limbažu muzejs) - Viduslaiku pilsdrupas un skatu tornis - Lielezera pludmale - Igates pils - Bīriņu pils – Saulkrastu kūrorts.

Saulkrastu novadā pieejamas velonomas, velobrauciena laikā pieejamas naktsmītnes, kafejnīcas un veikali, maršruta lielākajās pieturvietās izvietotas informatīvās kartes un velo turētāji.

Nakšņošana

Saulkrastu novadā ir četrpadsmit dažādu kategoriju un cenu naktsmītnes, kuras atrodas jūras krastā vai netālu no jūras. Klusākai un relaksētākai atpūtai var izvēlēties kādu no viesu namiem. Lielākā daļa viesu namu aprīkoti ar pirti vai saunu. Saulkrastos ir arī viesnīcas un atpūtas kompleksi, kas vienlaikus var uzņemt vairāk par 100 personām.

Vairāk informācijas Saulkrastu Tūrisma informācijas centra mājaslapā visitsaulkrasti.lv sadaļā "Kur palikt?".

Kur paēst Saulkrastos?


Saulkrastos ir vairākas pludmales kafejnīcas, kas darbu uzsāk līdz ar pirmajām saulainajām un siltajām dienām un kur var izbaudīt skaistos saulrietu skatus – "Koklītes", "Costa del Sol", "Mare", "Lagūna" un "Kaķu māja".

Lai atrastu piemērotu vietu, kur ieturēt maltīti, ieskatieties Saulkrastu tūrisma mājaslapā sadaļā "Kur paēst?".

Informācija

Saulkrastu tūrisma informācijas centrs

Adrese: Ainažu iela 13b, Saulkrasti
Tālrunis: 67952641
e-pasts: tic@saulkrasti.lv
www.visitsaulkrasti.lv

Saulkrastu informācija mobilajā telefonā:

"Vidzeme Coast" izstrādāta Android viedtālruņiem un planšetām. Lietotne atbalsta visas operētājsistēmas versijas, sākot ar 3.0. Lietotāji var ielādēt "Vidzeme Coast" Google Play veikalā bez maksas.


Materiāls tapis sadarbībā ar Saulkrastu tūrisma informācijas centru

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!