Foto: Shutterstock

Jāņi ir vislatviskākie mūsu tautas svētki, kad vasaras saulgriežu vienā no īsākajām naktīm mēs iekuram uguni un atdodam godu saulei. To svinēšanā joprojām saglabājušās mūsu senču pagāniskās tradīcijas, kas saistītas ar zemi, sauli, ūdeni un auglību. Uguns pēc iespējas augstākā vietā jāaizdedz saulrietā un jāuztur degot līdz pat rītam, bet Jāņu bērniem jāpeldas vai jāvārtās rasā. Bet kāds ir latvisks Jāņu galds? To jautāju Bauskas puses latviskās dzīves ziņas kopējai, saimniece Daira Jātniece no Vaidelotēm.

Latviska Jāņu galda ēdieniem, līdzīgi kā ugunij un ūdenim, ir simboliska nozīme, stāsta Daira. Alus simbolizē dzīvību, dzīvības sulas, jo to gatavo no dzīva grauda. Alus ir arī materiālā un garīgā apvienojuma simbols - alus ar gaisīgajām putām. Toties bērniem Jāņos gatavo iesala dzērienu. Daira uzsver, ka latviskos Jāņos nedzer vīnu vai degvīnu, jo vīnogas ir Vidusjūras auglis, bet degvīns ir dedzināts vīns, kas sadedzina dzīvības sulas.

Neiztrūkstošs Jāņu cienasts ir siers, kuru sien apaļu vai ar deviņiem stūrīšiem, kā jau to priekšā pasaka tautas dziesmas. Siers simbolizē pārveidi, augsmi, jo tā pirmsākums ir piens, kas pārveidojas biezā sierā. Tas simbolizē arī pilnību, mātišķību un materiālo pasauli.

Galdā ir jābūt arī medum, kas bišu sarūpēts, ir dieva dāvana cilvēkam. Tik pilnīgs ir medus! Līdzās tam jāliek maize, pīrāgi un plātsmaizes, jo grauds, no kā maļ miltus ir dzīvības un spēka simbols. Auglības un sirds simbols ir zemenes ar savu sīko sēkliņu rakstu - kaislīgi sarkanas, enerģiskas, pilnas ar dzīvību.

Jāņu gaismā pabijušie cilvēki, tāpat kā cilvēku nomoda uguns apspīdētie lauki un tīrumi, iegūst spēku un auglību. Priecīgus Jāņus!

Mājās gatavots medus un maizes kvass

Foto: Privātais arhīvs

“Tiem, kam rūgtenais dzēriens – alus pie sirds neiet, piedāvāju izmēģināt miestiņa recepti. Kvass ir garda alternatīva, turklāt piemērota arī bērniem un šoferīšiem. Tas lieliski veldzē slāpes un ir labs papildinājums pie dažādiem ēdieniem,” stāsta restorāna „Trīs naži” pavāre Kristīne Strode, titula „Latvijas pavārs 2014” īpašniece. Viņa piedāvā savu medus miestiņa recepti, pagatavo un izbaudi!

Lasīt vairāk

Atspirdzinošais citronu medalus

Foto: Shutterstock

Medalus ir viegli raudzēts rudzu maizes dzēriens, kura raudzēšanai nepieciešamas 2 - 3 dienas, bet maizes mērcēšanai vēl papildus viena nakts. Ideāli piemērots Jāņu svinēšanai, bet medalu var raudzēt un ar to atsvaidzināties visu vasaru.

Lasīt vairāk

Mājās gatavots kvass

Foto: Shutterstock

Ļoti gards mājās gatavots kvass.

Lasīt vairāk

Ūdens ar zemenēm, citronu un baziliku

Foto: Shutterstock

Aromātisks un atsvaidzinošs būs ūdens ar zemenēm, citronu un bazilika lapiņām. Atdzesē apmēram stundu, lai garšas sadraudzējas.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Ērmaņmuižas Jāņu siers

Malienas puses Ērmaņmuižas apkaimes jaukā saimniece Diāna Kromule piekrita padalīties ar savu prasmi siet Jāņu sieru. Viņa to gatavo no biezpiena un piena, un olām. Recepti Diānai stāstījusi vecāka kundze, kas jaunībā dzīvojusi un strādājusi Ērmaņmuižā, un tā pēc stāstītā tapusi Diānas Jāņu siera recepte. Jāatzīst, ka noskatoties, kā viņa sien sieru, nevaru vien nobrīnīties par dažādiem gudriem ieteikumiem, kā ērtāk izgrozīties šaurā virtuvē un kā to visu izdarīt ātri, bez liekas trauku un virtuves šmucēšanas. No receptē minētā produktu daudzuma sanāks apmēram 1,5 - 1,6 kg siera.

Lasīt vairāk

Baltais mājas siers

Foto: Shutterstock

Mājās, izmantojot pilnpienu un etiķi, var pagatavot ļoti vienkāršu un gardu sieru. Tas ir stingrs ar maigu, saldenu garšu. Visgardākais siers iznāk no lauku piena, bet arī "pudeļu" piena siers ir garšīgs.

Lasīt vairāk

Rabarberu un aveņu kārtainā plātsmaize

Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock

Rabarberu laikā noteikti jācep rabarberu plātsmaizes un kūkas. Bet, ko darīt, ja ledusskapī aizķēries biezpiens un vēlies biezpiena kūku? Izmēģini šo recepti, kurā biezpiens veiksmīgi tiek izmantots mīklas pamatnē!

Lasīt vairāk

Melleņu brokastu plātsmaize

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gadījumā, ja brīvdienu brokastīs vēlies baudīt ko gardāku par ierastajām pankūkām, izmēģini recepti, kas atsauks atmiņā pie vecvecākiem pavadītās sestdienas bērnībā.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize

Foto: Shutterstock

Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.

Lasīt vairāk

Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr

Foto: DELFI

Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!

Lasīt vairāk

Karaliskais gaļas pīrāgs

Foto: Shutterstock

Gan ikdienišķām vakariņām, gan viesību galdam - bagātīgs karaliskais gaļas pīrāgs.

Lasīt vairāk

Tradicionālie sklandrauši

Foto: Kadrs no video

Latviešu tradicionālie sklandrauši.

Lasīt vairāk

Sklandu rauši burkānu neēdājiem

Foto: Shutterstock

Sklandu rauši burkānu neēdājiem - šos raušus ēd zvērināti anti burkānisti un anti sklanduraušu fani sukā iekšā šmakstinādami.

Lasīt vairāk

Puravu un siera pīrāgs

Pīrāgs ar kūstošu sieru veģetārām vakariņām.

Lasīt vairāk

Melleņu strūdeles

Foto: mosfood

Recepte, kas noteikti jāizmēģina, kamēr vēl ir mellenes! Maigais rikotas biezpiens, kūstot pārtop par brīnišķīgu krēmu. Filo mīklas vietā var izmantot kārtaino mīklu, tikai tā jāizrullē īpaši plāna.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas pīrādziņi ar ievārījumu

Foto: mosfood

Maigi, gaisīgi un garšīgi - biezpiena mīklas pīrādziņi ar ābolu ievārījumu. Ja nav ābolu ievārījuma, izvēlies citu - sev tīkamāko vai pieejamo!

Lasīt vairāk

Svaigā zemeņu siera kūka

Foto: DELFI

Krāsainā, dzīvespriecīgā zemeņu kūka, tik garda, svaiga un aromātiska. Tā nav jācep, bet, lai kūka turētos kopā, izmanto želatīnu un laiku, tādēļ gatavo kūku dienu pirms pasniegšanas. Minētais produktu daudzums piemērots vienai lielai kūkai ar diametru 24 cm vai arī vari gatavot vairākas nelielas kūciņas. Recepti piedāvā restorāna "Bibliotēka Nr.1" konditore Laura Rozenfelde.

Lasīt vairāk

Gardā zemeņu un piena želeja

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Želejas ir ideāli saldie gardumi vasaras sezonai – noturētas ledusskapī tās ne tikai patīkami atvēsina, bet ir viegls deserts, kas neradīs pārēšanās sajūtu. Bet, ja to baudi kādā vēsākā dienas laikā, pagatavo siltu vaniļas vai blendētu zemeņu mērci, un tā būs vēl gardāka.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!