Kamēr lielākajā daļā Latvijas pilsētu skaistākie dārzi un sētas vēl tiek vērtētas, Alūksnes novadā šis gaidītais konkurss ir noslēdzies. Portāla ''Māja&Dārzs'' lasītājiem ir ekskluzīva iespēja ielūkoties deviņās vislabāk novērtētajās Alūksnes sētās, kas katra izceļas ar savu krāšņumu un dažādību.

Baložu ģimenes rūpīgi iekārtotais dārzs

Baložu ģimenes māja atrodas Ziemera pagasta Māriņkalnā individuālo māju apbūves teritorijā, kas robežojas ar mežu. 

Foto: Jānis VīksnaMāja un dārzs labi iekļaujas meža ainavā, tas panākts pārdomāti, saglabājot un izceļot teritorijā esošos lielos kokus. Apstādījumos bagātīgi izmantoti dažādu formu un krāsu skujeņi, kā arī dekoratīvie krūmi. 

Foto: Jānis Vīksna

Veidojot dobes, iekārtojot celiņus un atpūtas vietu, ir saskaņoti materiāli, lai veidotos vienota ainava ar apkārtējo vidi, un tas arī atzinīgi novērtēts.

Mākslinieciskā ainava ‘’Stāķos’’

Jaunalūksnes pagasta ''Stāķos'' sava vectēva mājās saimnieko Jānis Pūpols ar ģimeni. Gadu no gada tiek sakopta un mākslinieciski veidota mājas ainava. 

Foto: Jānis Vīksna

Ikviens zemes stūrītis, ko izdodas atkarot no krūmiem, pārtop plašā dīķī, zaļā zālājā vai akmens krāvuma nostiprinātā nogāzē. ''Stāķu'' saimnieki nodarbojas ar slieku audzēšanu, izveidojuši SIA ''BioDobe", kas ražo biohumusu. 

Foto: Jānis Vīksna

Produkcija bagātīgi tiek izmantota arī pašu sētā - krāšņāk zied puķes, kuplo apstādījumi, bagātīgāk ražo zemenes, tomāti un gurķi.

Torņa ielas rezidence

Alūksnes pilsētas teritorijā, Torņa ielā rūpīgi un ar mīlestību iekopts Ineses, Raivo Kaulakanu un Uģa Tuča ģimenes dārzs. 

Foto: Jānis Vīksna

Skujeņu stādījumi ēkas priekšplānā veido perfektas līnijas. Aiz ēkas no garāmgājēju skatieniem noslēpies mājīgs dārzs, kur sava vieta ierādīta augļu kokiem, krūmiem dārzeņu dobēm un skaistiem puķu stādījumiem. 

Foto: Jānis Vīksna

Šeit valda harmonija un miers, ko atpūtas brīžos novērtē arī paši saimnieki.

Meisteru dzimtas skaistums

Jaunlaicenes pagasta ''Meisteri'', kur saimnieko Guntis Meisters, 2014. gadā ieguva sakoptākās lauku sētas titulu Alūksnes novada konkursā ''Sakop, rādi, lepojies". Meisteru dzimta šeit dzīvojusi daudzās paaudzēs. Sētā jūs sastapsiet elegantu lauku vienkāršību. 

Foto: Jānis Vīksna

Saimnieki apstādījumos izmantojuši lauku sētai atbilstošas krūmu, skujeņu, daudzgadīgo puķu sugas, kas bagātīgi spēlējas ar formām un krāsām. 

Foto: Jānis Vīksna

Savukārt zem simtgadīga ozola iekārtota atpūtas vieta, kur veldzēties vasaras svelmē un baudīt ūdensrožu krāšņumu, bet kalna galā saules rietu var vērot ērtā paša saimnieka rokām darinātā solā. Veco ēku burvība un saimnieku izveidotais dārzs aicināt aicina ciemos.

Dārzs ar radošiem dzīvžogiem

Ceļu inženieru Ingrīdas Ulmanes un Imanta Mucenieka iekoptais dārzs atrodas Alsviķu pagasta ''Pullanā 35". Dārza labiekārtošana sākusies 2002. gadā pēc īpašuma paplašināšanas līdz 3050 kvadrātmetriem. 

Foto: Jānis Vīksna

Vispirms izrakts dīķis, tad pamazām sākās dārza stādīšana – kalna priedes, klājeniskie kadiķi, lazdas, ābeles, plūmes. Dzīvžogi veidoti no aronijām, klinšrozītēm, vēlāk no Alpu jāņogām. Dārzā aug no profesora Alfreda Ripas iegādātās lielogu dzērvenes, no 2007. gada arī krūmmellenes.

Foto: Jānis Vīksna

Galvenā dārza rota dīķī ar saliņu un diviem tiltiņiem, ir ūdensrozes. Tās priecē gan saimniekus, gan garāmgājējus no jūnija sākuma līdz rudens saliem ar savu daudzkrāsaino krāšņumu. Dārzā saimnieki strādā no darba brīvajā laikā un tā pat esot sava veida atpūta un meditācija.

Līču ģimenes saimniecība

Zemnieku saimniecība ''Sauleskalns" Mārkalnes pagastā dibināta 1992. gadā. Tās darbības pamatvirzieni ir biškopība, upeņu audzēšana un piemājas dārzu apsaimniekošana. 

Foto: Jānis Vīksna

Saimniecība ir bioloģiski sertificēta. Līču ģimene pavisam netālu no ciemata centra pratusi iekopt ainaviski skaistu vietu, rodas sajūta, ka saule šeit spīd visu gadu. Kalna virsotnē izvietota dzīvojamā ēka un saimniecības ēkas, ko rotā viengadīgo, daudzgadīgo puķu un dekoratīvo krūmu stādījumi. 

Foto: Jānis Vīksna

Piekalnē izvietots augļu dārzs, bišu drava, bet meža ielokā rotājas dīķi ar ūdensrozēm. Saimnieki īpašumā atklājuši enerģētiskos punktus, kur smelties spēku un enerģiju.

Tīcu ģimenes saimniecība un stādaudzētava

Zemnieku saimniecība ''Sprogas" Jaunalūksnes pagastā ir Tīcu ģimenes dārzkopības uzņēmums, kura saknes veidojušās 90-to gadu sākumā, bet strauju attīstību tas ieguvis pēdējo desmit gadu laikā. Šobrīd ''Sprogās" galvenā darbības joma ir stādu audzēšana - tās ir vasaras puķes ar vairāk kā 3000 kvadrātmetru segto platību, augļu koku un dekoratīvo stādu audzēšana. 

Foto: Jānis Vīksna

''Sprogas" ir viens no vadošajiem uzņēmumiem vasaras puķu stādu un augļu koku stādu ražošanā. Stādaudzētavā audzētie vasaras puķu stādi rotā vairāku pilsētu apstādījumus, lielāko tirdzniecības centru puķu dobes Rīgā un privātos dārzus gan Latvijā, gan Igaunijā. Otra stādaudzētavas nozare ir augļu un ogu audzēšana. 

Foto: Jānis Vīksna

Augļu koku stādi pazīstami visā Latvijā un Dienvidigaunijā, dārzi aizņem 17 hektāru platību. Plūmju, ābolu, zemeņu ražu saimniecība ievāc no jūnija sākuma līdz augusta vidum. Decembrī klienti tiek iepriecināti ar pašu audzētām ziemassvētku eglītēm, kas stādaudzētavā aug 12 hektāru platībā.

Oāze pilsētas vidū

Dambju ģimenes īpašums Alūksnē Torņa ielā atrodas pretim pilsētas daudzdzīvokļu māju masīvam. Tas izceļas uz pelēkā fona kā oāze, kurā veldzēties krāsās un formās. 

Foto: Jānis Vīksna

Viesojoties pie Dambjiem, priecē saimnieku skrupulozā attieksme pret ikvienu sīkumu, kas jaušama ik uz soļa. 

Foto: Jānis Vīksna

Pie mājas bruģētais piebraucamais ceļš saplūst ar iekopto mauriņu, kuru rotā skaistas puķu dobes un apstādījumi, veidojot harmonisku vidi ap dzīvojamo māju.

Bagātīgi krāšņie ziedu paklāji Priedeslaipu ģimenes dārzā

Pilsētas nomalē, privāto māju teritorijā Cerību ielā atrodas Velirandas Šļivkas un Pāvela Priedeslaipas ģimenes iekoptais dārzs. Sētu rotā kupli ziedošās nokarenās puķes, daudzās lilliju šķirnes, majestātiskā eņģeļtaure, kura pārsteidz ar daudzu desmitu ziedu zvaniem. 

Foto: Jānis Vīksna

Ikkatru garāmgājēju priecē krāšņi ziedu paklāji un rūpīgi koptais mauriņš. Vējainās dienās, kā druva viļņojas kazbārža dzīvžogs. Lepni izslējies, puķu ieskauts un savu vietu atradis ir kamīns - visas ģimenes iemīļotākā atpūtas vieta. 

Foto: Jānis Vīksna

Aiz mājas kautrīgi ir noslēpušies sakņu dārzs un siltumnīca. Mīlestība pret augiem šajā sētā staro no katras vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!