Foto: Publicitātes attēli
Ēdolē, Vankas upītes krastā, jau kopš 13. gadsimta lepni slejas greznā un krāšņā Ēdoles pils. Uz šo skaisto vietu jādodas ne vien, lai sajustu seno laiku dvesmu, bet arī, lai pakavētos starp apburošajām dabas ainavām un veldzētos mierā un skaistumā. Apbrīnu ikvienā izraisīs gan izsmalcinātais interjers, gan pils arhitektūra. Pie tam pils muzejā ir izstādīti vēsturiskie eksponāti.

Pili noteikti ir jāiekļauj savā vasaras ceļojuma maršrutā, jo pilis ļauj aptver un izzināt seno laiku paradumus, dzīvesveidu, likumus un ieražas. Arī Ēdoles pils stāsta par vērtībām, kas reiz bijušas pirms vairākiem gadsimtiem, par arhitektūras stila iezīmēm, kā arī ļoti daudz var uzzināt no vēsturisko eksponātu apskates.

Par to, kā pils ieguvusi savu nosaukumu, klīst kāda leģenda. Tā vēsta, ka nosaukumu pils guvusi no kāda Ēdoles novada vietējā iedzīvotāja, kurš uz barona, kam piederējusi jaunuzceltā pils, jautājumu, ko viņš darot, atbildējis: "Es ēd oles!" Runā, ka tas baronā ir devis iedvesmu pili nosaukt par Ēdoles pili (Ēd-oles).

No senatnes līdz mūsdienām

Ēdoles pils sienas glabā gadsimtiem vērptas leģendas, vārdus, ko reiz izteikuši tur valdošie baroni. Greznā pils gadu laikā ir pārbūvēta un paplašināta. Ir izveidots jauns dzīvojamais korpuss pie pils ziemeļrietumu sienas, tāpat uz mākslīgas saliņas tur esošajā ezerā ir uzcelts mūra sargtornis. Tas veidots 13. – 14. gadsimtu mijā, bet par koncertzāli pārveidots 18. gadsimta otrajā pusē. Savukārt 17. gadsimta otrajā pusē Ēdoles pils zaudēja savu nocietinājuma funkciju un kļuva par ērtu, reprezentatīvu muižas īpašnieka mājokli.

Pils bijusi ievērojama ar tam laikam atbilstošām un raksturīgām interjera iezīmēm un dekoriem. Pils telpu interjers galvenokārt veidots neogotiskā stilā. Viena no vizuāli visiespaidīgākajām bijusi galvenā ieeja pils hallē. Telpas grīda tur rotāta šaha galdiņa veidā kārtotām melnām un baltām flīzēm. Greznajai hallei piekļāvās kāpņu telpa, kas atdalīta ar lielu smailloka arku. No sendienām šajā telpā ir saglabājusies melnu podiņu krāsns, kas savas funkcijas pilda vēl šodien.

1905. gadā Ēdoles pils nodedzināta. Tā laika pils saimnieks Aleksandrs Vilhelms fon Bērs veltīja daudz līdzekļu, lai to atjaunotu. Pēc atjaunošanas darbiem no viduslaiku celtniecības perioda saglabājās tikai pirmā stāva un torņa velves. Pārmaiņu rezultātā zuda ārējais neogotiskais raksturs. Mainīts tika arī pils plānojums un arī tās ārējais izskats.

Pils muzeja eksponātu izstāde

Ēdoles pils muzejā tiek piedāvātā pastāvīga eksponātu kolekcija, kura apskatāma dažādās telpās – Baltajā, Sarkanajā, Zaļajā zālē, bibliotēkā, Torņa apaļajā istabā, bērnu rotaļlietu istabā. Tajās ikviens interesants atradīs acīm baudāmas un sirdij tīkamas lietas, to skaitā skulptūras, senlaiku pulksteņus, lādītes, kā arī īpaši rokām darinātus priekšmetus. Papildus ekspozīcijām apmeklētājus priecēs skaistais, graciozais telpu iekārtojums, kas ļaus cilvēkiem atgriezties pagātnē un izbaudīt 19. gadsimta noskaņu.

Noderīga informācija


Ēdoles pils atrodas Ēdoles pagastā, Kuldīgas novadā.

Interesentiem pils pieejama katru dienu no pulksten 8 un darbojas līdz pēdējam apmeklētājam.

Vairāk informācijas: edolespils.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!