Aiz loga sāk zeltot rudens lapas, un tas nozīmē, ka visās skolās tuvojas ekskursiju laiks. Valmieras Tūrisma informācijas centrs ir izveidojis jaunu skolēnu rudens ceļvedi, kurā apkopotas dažādas idejas skolēnu rudens ekskursijām Valmierā, kā arī Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novadā.


Ceļvedī piedāvātie ekskursiju objekti grupēti sešās sadaļās, kas apzīmētas kā mācību priekšmeti: dabas zinības, sports, vēsture, mājturība un vides zinātne. Jāpiemin, ka noslēgumā skolēniem ir piedāvāta arī brīvstunda – atpūta no mācībām.

Iepazīstot "Dabas zinību" sadaļu, skolēnu grupas uzzinās, kādi putni ligzdo Burtnieka ezerā un, iespējams, ieraudzīs ormanīti, mērkaziņu, pļavas tilbīti vai pat apkārtnes mežos ligzdojošo urālpūci. Varēs uzzināt, cik reizes bitēm jāizlido no stropa, lai iegūtu vienu kilogramu medus. Apmeklējot Vaidavas pagasta "Zvirgzdu" saimniecību, ikvienam būs iespēja uzzināt par biškopības produktu iegūšanu, to lietošanu ikdienas uzturā un nozīmi veselības uzlabošanā.

Aktīvu izkustēšanos nodrošinās objektu apmeklēšana, kas iekļauti sadaļā "Sports". Savu erudīciju un spēju orientēties, vadoties pēc kartes, varēsiet pārbaudīt, dodoties interesantā foto orientēšanās piedzīvojumā Burtnieku muižas parkā. Tāpat skolēniem varētu patikt zirgu jāšanas sporta iepazīšana. To varēs izdarīt Valmieras puses zirgaudzētavās.

Foto: Publicitātes foto

Tiem, kuri iecienījuši stāstus un leģendas, vispiemērotākās būs ekskursijas, kas aprakstītas sadaļā "Vēsture". Vai zini, cik augsts ir Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas tornis? To skolēni varēsi uzzināt, apmeklējot Valmieras vecāko ēku – Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcu. Turklāt, uzkāpjot baznīcas tornī, skaidrā laikā var saskatīt Kocēnu novadā esošo Zilokalnu.

"Mājturības" stundā skolēnu grupas varēs iemācīties dažādus amatus. Piemēram, to, kā pirms 100 un vairāk gadiem gatavoja koka mucas, iemācīs mucu darbnīcas "Nu, liela muiža!" saimnieks. Savukārt Vaidavas keramikas ražotnē skolēnu grupas varēs iepazīt keramikas trauku tapšanas procesu un pat izveidot savu keramikas izstrādājumu.

Lai zinātu, kā saglabāt tīru un sakoptu vidi arī nākamajām paaudzēm, skolēni varēs apmeklēt apskates vietas, par kurām pastāstīts sadaļā "Vides zinātne". Dabas izglītības centrs "Vecupītes" aicina doties pārgājienā pa dabas takām un veikt dažādus uzdevumus. Savukārt ekskursijā SIA "ZAAO" cieto sadzīves atkritumu noglabāšanas poligonā "Daibe" ikviens uzzinās, kā jārūpējas par dabu, samazinot negatīvo ietekmi uz to.

Foto: Publicitātes foto

Pēc aizraujoši pavadītas mācību stundas Valmieras pusē Valmieras Tūrisma informācijas centrs aicina ieskatīties sadaļā "Brīvstunda". Piemēram, ekskursijā Valmieras drāmas teātrī skolēni gūs iespēju ielūkoties tajā, kas notiek skatuves "otrā pusē" – aizkulišu pasaulē. Savukārt kinoteātrī "Gaisma" grupām ir iespēja pasūtīt kino seansu pēc pašu izvēles.

Lejuplādējiet ceļvedi: Skolēnu rudens ekskursiju maršruti

Plašāka informācija par ekskursiju ceļvedi un citiem tūrisma piedāvājumiem tūrisma vortālā www.visit.valmiera.lv, zvanot pa tālruni 64207177 vai rakstot e-pastu tic@valmiera.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!