Foto: PantherMedia/Scanpix
Ne vienam vien bērnības atmiņās rudens laiks saistās ar kastaņiem, kas tika savākti pilnas kabatas un izmantoti kā spēļu naudiņa vai arī dabas pērles kreļļu veidošanā. Kā izrādās, ir vēl daudz interesantu faktu par šo koku un tā augļiem, kas, iespējams, piemirsti.

Ne viens vien dziednieks teicis to labāko par kastaņiem, jo tie uzsūcot slikto enerģiju un piesaista pozitīvo, tieši tāpēc cilvēki gluži vai intuitīvi rudens sezonā kabatās glabā kastaņus. Dzirdēti pieņēmumi, ka kastaņiem jābūt kabatās, lai piesaistītu naudu, un arī šo seno gudrību var saistīt ar pozitīvās enerģijas pievilināšanu.

Mēdz teikt, ka kastaņi latviešiem ir kā ķīniešu un Jaņ bumbiņas stresa un satraukuma mazināšanai. Un, ja tā padomā, tad tā patiesi arī ir – ja pa rokai ir kastanis, tad tā vien gribas to virpināt un virpināt, jo šāds process savā veidā atslābina. Ja kastanis tiks atstāts savā adatu kažociņā, pirkstu nervu gali būs vēl vairāk tonizēti.

Foto: AFP/Scanpix

Par kastaņa kā koka enerģētiku pozitīvi izteikušies arī pirtnieki, raksturojot to kā enerģētiski spēcīgu koku, kam piemīt spēja nomierināt cilvēku, varbūt tieši tāpēc radies ieradums plaukstās virpināt kastaņas augļus. Kastaņus var iepildīt spilventiņos un tādā veidā ārstēt dažādas sāpošas vietas, jo augļi uzsūcot visu slikto. Tas pat esot pierādīts – pavisam svaigi kastaņi būs stingri, un, ar āmurīti to saplacinot, iekšiene būs stingra, bet to pašu izdarot ar kastaņiem, kas izmantoti ārstnieciskiem nolūkiem, uzliekot uz sāpošām vietām, būs iekšienē drupeni un sausi.

Jau kopš seniem laikiem pieņemts, ka sievietēm kastaņi jānēsā kreisajā kabatā, jo kreiso pusi saista ar laimi, savukārt vīriešiem – labajā kabatā, tādā veidā nesot cilvēkam labu veselību, veiksmi un laimi. Var jau ticēt, var arī neticēt, bet kāpēc gan neizmēģināt un pāris kastaņas neielikt kabatā?

Mēdz teikt, ka kastanis vairo skaistumu, ģimenes materiālo un emocionālo labklājību, tāpēc tas bieži sastopams iestādīts pie senām ēkām, jo šīs vērtības savulaik saimnieki ļoti ņēma vērā. Kastanis ir piemērots koks biznesa vietām un apstādījumiem pie sabiedriskām ēkām.

Savulaik kastaņas augļi tika izmantoti arī ārstniecībā, gatavojot no tiem kompreses, ziedes un uzlējumus. Dziedniecībā kastaņus lieto asinsvadu un audzēju ārstēšanā.

Veikalos redzēti arī kastaņi, ko var izmantot ēdienu gatavošanā, taču tie atšķiras no tiem kastaņiem, kas pieejami mūsu platuma grādos, jo ēdamie kastaņi Latvijā neaug.

Kastaņus var izmantot arī masāžas nolūkos – virpināt plaukstās, tādā veidā atslābinot rokas, kas ilgi saspringti strādājušas darbā ar datoru, tāpat arī tos var salikt kastē, un tad ar plikām pēdām pa tiem pabradāt – tiks izmasētas pēdas.

Ja kastaņu augļi tiek izmantoti dekoratīviem nolūkiem, tad to spīdumu var saglabāt, iesmērējot ar eļļu vai sviestu.

Starp citu, kastaņus, kas ir tikko izšķīlušies no čauliņas, var iestādīt melnzemē vai kūdrā kādā puķu podā, un no tā var izaudzēt kastaņkoku. Svarīgi, lai zeme būtu nedaudz mitra, un puķu pods atrastos vēsā vietā, lai līdz pavasarim tas izdīgtu un tad vasaras sezonā to jau varētu pārstādīt dārzā vai pagalmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!