Foto: Publicitātes foto

Dabas aizsardzības pārvalde pabeigusi dabas tūrisma infrastruktūras objektu izbūvi vairākās tūristu iecienītās īpaši aizsargājamās dabas teritorijā Kurzemē – Slīteres Nacionālajā parkā, dabas parkos "Abavas senleja", "Embūte", "Pape" un dabas liegumos "Liepājas ezers" un "Užava". Visas šīs teritorijas iekļautas Eiropas dabas teritoriju tīklā Natura 2000, informē pārvaldes pārstāve Inese Pabērza.

View Dabas teritorijas Kurzemē in a full screen map

Dabas parkā "Abavas senleja" pabeigti labiekārtošanas darbi pie Māras kambariem Ģibuļu pagastā. Tur izbūvēti vairāki dabas tūrisma infrastruktūras elementi – skatu platforma, kāpnes, gājēju laipas, kā arī uzstādīti atpūtas soliņi, norādes zīmes un informācijas stendi.

Savukārt dabas parkā "Embūte" tūristu rīcībā jau kopš rudens ir atjaunotās kāpnes 77 metru garumā, kā arī no jauna izbūvēta skatu platforma un divi tiltiņi. Uzstādītas arī norādes zīmes un informācijas stends.

Kurzemes ziemeļrietumos, Slīteres Nacionālā parka teritorijā darbi paveikti vairākās vietās. Dundagas pagasta Šlīterē pie Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālās administrācijas biroja ierīkots grantēts automašīnu stāvlaukumu ar tualeti un uzstādīts velosipēdu statīvs. Savukārt Kolkas pagasta Vaidē tapis grantēts automašīnu stāvlaukums pie Vaides dīķa, kā arī uzstādītas norādes un izbūvētas laipas noejai uz jūru pāri kāpai. Kolkas pagasta Pitraga ciema centrā pie baptistu baznīcas tapis grantēts automašīnu stāvlaukums, uzstādītas norādes zīmes un informācijas stends par Slīteres Nacionālo parku. Bet Kolkas pagasta apdzīvotajā vietā Ēvaži ir atjaunots stāvlaukums un tapusi grantēta dabas taka uz Rīgas jūras līča Ēvažu stāvkrastu. Kolkasraga apkārtnē atjaunots stāvlaukumu pie Kolkas Priežu dabas takas, izbūvētas norobežojošās barjeras Kolkasraga zonā un takas ar laipām informācijas centra apkārtnē.

Dabas liegumā "Užava", kas atrodas Ventspils novada Užavas pagastā, izbūvēti trīs stāvlaukumi, piecas laipas noejai uz jūru, kā arī vairākus simtus metru gara norobežojoša barjera gar Užavas pelēkajām kāpām. Uzstādīts arī informācijas stends ar dabas lieguma "Užava" karti un dabas vērtību aprakstu.

Dabas parka "Pape" teritorijā ir atjaunota gājēju laipa 120 metru garumā, kas ved uz no jauna izbūvēto putnu vērošanas slēpni Papes ezerā. Pie ceļiem, kuri ved uz dabas parku no dažādajām pusēm ir uzstādīti pieci informācijas stendi ar karti un vispārīgu informāciju par parka dabas un kultūras vērtībām.

Dabas liegums "Liepājas ezers" ieguvis četrus jaunus informācijas stendus, kuri uzstādīti pie ceļiem, kas ved uz Liepājas ezeru, un septiņas sezonālā lieguma zīmes, kas izvietotas gan ezerā, gan arī pie tā.

Foto: Publicitātes foto

Jau iepriekš esam ziņojuši par jauno un liepājnieku iecienīto pastaigas vietu dabas lieguma "Liepājas ezers" teritorijās Zirgu salā un Golodova dambī – stāvlaukumu, piebraucamo ceļu un pastaigu celiņu.

Iepriekš minētie darbi veikti ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstu projekta "Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās. II kārta" un "Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās. IV kārta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!