Tikko aizvadītajā gadu mijā ar krāšņu salūtu un ļaužu pilnām ielām Cēsis iesoļoja savā 810. jubilejas gadā. Pilsētas gleznainais skaistums, kvalitatīvais kultūras un atpūtas piedāvājums visos gadalaikos, kā arī vietējo iedzīvotāju viesmīlība šo Vidzemes mazpilsētu veido par vietu, kurā ikviens Latvijas iedzīvotājs var pavadīt neaizmirstamas un pozitīvām emocijām piepildītas brīvdienas.

Ziemā Cēsis vilina ne vien ar gleznainajām vecpilsētas ainavām un dabas burvību, pilsētu iecienījuši arī ziemas sporta veidu un aktīvās atpūtas baudītāji. Viņi aicināti doties uz garākajām Latvijā kalnu slēpošanas trasēm un starptautiski atzīto Cēsu Olimpiskā centra slēpošanas trasi Priekuļos. Slēpotāji un pastaigu tīkotāji labprāt izvēlēsies sniegotās Cīrulīšu dabas takas un Gaujas krastus, no kuriem ir neiespējami aizdoties bez satriecošiem foto kadriem.

Slēpošana

Žagarkalns – lielākais un populārākais slēpošanas komplekss Baltijā - piedāvā vairākus slēpošanas kalnus, kuru trases ir savstarpēji savienotas. Žagarkalns piedāvā pilnu pakalpojumu klāstu: kafejnīcu, sporta inventāra veikalu, snovborda parku, apmācības un nomu. Īpašas rūpes tiek izrādītas ģimenēm ar bērniem – šeit darbojas apmācīti instruktori un bērnu istaba, bet uz kalna ir speciāla slēpošanas zona iesācējiem un bērniem.

Vairāk informācijas: www.zagarkalns.lv

Latvijā garākās uz dabīga reljefa izveidotās kalnu slēpošanas un snovborda trases meklējamas Cēsu pievārtē – slēpošanas un atpūtas parkā "Ozolkalns". Šeit slēpotāji un snovotāji ziemas priekus var baudīt vairākos 500 metrus garos kalnu nobraucienos pa Gaujas senlejas nogāzēm. Atpūtnieku ērtībām darbojas krēslu pacēlāji, pieejama pirtiņa, kā arī ir iespējams pašā kalna pakājē apmesties kādā no labiekārtotājām kempinga mājiņām.

Lai nedēļas nogalē varētu veiksmīgi atpūsties abās slēpošanas bāzēs - gan Žagarkalnā, gan Ozolkalnā, ir iespēja izmantot Ski buss pakalpojumus, kā arī iegādāties kopējas – abu kalnu biļetes.

Vairāk informācijas: www.ozolkalns.lv

Cēsu Olimpiskajā centrā Priekuļu slēpošanas - biatlona bāzē, slēpojot īsākas vai garākas distances, iespējams izbaudīt mieru un skaistumu meža trasēs. Tiek piedāvāta arī slēpju noma.

Vairāk informācijas: www.occesis.lv

Slidotgribētājus jau otro gadu pēc kārtas priecēs Pilsētas stadiona slidotava. Tās ierīkošana jau kļūst par tradīciju, un arī pēc nākotnē ieplānotās stadiona rekonstrukcijas ir atvēlēta vieta atvērtajam hokeja laukumam. Piemērotos laikapstākļos vietējie iedzīvotāji kā slidotavu izmanto arī Pils parka dīķi, kas atrodas gleznaino pilsdrupu pakājē.

Daba un zinātne

Atpūtas komplekss un Zoo "Rakši"


Neierastu eksotikas un ziemas apvienojumu iespējams piedzīvot atpūtas kompleksā "Rakši", kas arī ziemā piedāvā izbraucienus ar kamieļiem, pastaigas kopā ar lamām, sniega motociklus un citas aktivitātes svaigā gaisā.

Starp citu "Rakši" ir vienīgā vieta visā Baltijā, kur var satikt tuksnešu dromedārus jeb vienkuprainos kamieļus.

Vairāk informācijas: www.kamieli.lv

Zinātnes centrs Z(in)oo


Pēc jauki pavadītas laika brīvā dabā, ģimenes aicinātas apmeklēt zinātnes centru "Z(in)oo)". Tas piedāvā interaktīvas ekspozīcijas, lai apmeklētāji paši varētu izmēģināt dažādas tehnoloģijas un pārbaudīt dabas likumus: mācīties matemātiku lēkājot, kustināt priekšmetus ar domu spēku, redzēt skaņu, būvēt un vadīt robotus, izprast berzi, braucot ar speciāli aprīkotiem kartingiem, redzēt zibeni un daudz ko citu.

Vairāk par Z(in)oo centru skatieties Gustava Terzena un Marta Seleckas no raidījuma "Te!" sagatavotajā sižetā.

www.zinoo.lv

Vēsture un kultūra Cēsīs

Viduslaiku pils


Ja arī reiz esat viesojušies Cēsu Viduslaiku pilī, noteikti iesakām to apmeklēt arī tagad, pēc Rietumu torņa restaurācijas, kad tornis atguvis pirms 100 gadiem izbūvētā jumta sākotnējo segumu – māla dakstiņus.

Atjaunotas un labiekārtotas visas tornī esošās vītņu kāpnes, kas pils viesiem sniedz iespēju ērtāk un ātrāk nokļūt līdz pat torņa augšstāvam, kur paveras iespaidīgs skats uz kādreizējām vendu cilšu zemēm. Apjomīgākie darbi veikti torņa Mestra zālē, ko mākslas vēsturnieki vērtē kā izcilāko līdz mūsdienām saglabājušos viduslaiku piļu interjeru Baltijā. Tā kā tornī nav elektrības, tad pastaigā līdz tiks doti īpašie sveču lukturi. Tie lieti noderēs, arī apmeklējot viduslaiku cietumu.

Vairāk informācijas: cesupils.lv

Foto: F64

Vidzemes koncertzāle "Cēsis", kas drīz svinēs savu 2. jubileju, šajā gadā strādā vēl aktīvāk un piedāvā koncertus un izrādes no dažādām pasaules valstīm, kā arī, protams, Cēsu kultūras pērlē viesojas vietējie mākslinieki.

Apmeklētājus gaidīs arī koncertzāles kinozāle, kurā ik dienu tiek izrādītas īpaši piemeklētas filmas. Pirmā stāva galerijā var aplūkot mākslas izstādes.

Vairāk informācijas: www.cesukoncertzale.lv

Kur paēst Cēsīs?

Restorāns "Izsalkušais Jānis"


"Izsalkušais Jānis" atvērts pagājušā gada vasarā un ļoti ātri ieguvis atpazīstamību ar savu īpašo auru un gadalaikiem pielāgoto ēdienkarti, kuru paspējuši novērtēt gan vairāki TV raidījumi, gan prasīgi gardēži. Restorāns ir izbūvēts vecajā ugunsdzēsēju depo un tajā saglabāti daudzi iepriekšējās ēkas akcenti – restaurēti gan Ulmaņlaiku radiatori, gan saglabāti garāžu vārti, arī neiztrūkstošā ugunsdzēsēju depo šļūkšanas stienis palicis savā vietā. Restorāna saimnieki – Jānis un Guntars allaž ir klāt un ar prieku ieteiks izcilāko maltīti.

Vairāk informācijas: www.izsalkusaisjanis.lv

Cēsu Vīna bārs

Pārsteidzošu Cēsu ziemas panorāmu iespējams baudīt, nesteidzīgi ieturoties vai malkojot vīnu, Cēsu Vīna bārā, kas atrodas Vidzemes koncertzāles "Cēsis" 6.stāva. Pēc aktīvas atpūtas uz kalna vai izcila pasākuma koncertzālē Cēsu Vīna bārs būs ideāls dienas noslēgums Cēsīs.

Vairāk informācijas: www.cesuvinabars.lv

Padoms! Ja pastaigājaties pa Cēsu ielām un nepieciešams internets, meklējiet wifi ar nosaukumu "Cēsis Tevi mīl" un droši slēdzieties tam klāt, tas ir pieejams populārākajās Cēsu pulcēšanās vietās bez maksas.

Materiāls tapis sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību. Autors: Aleksandrs Abramovs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!