Ja būtu jānosauc Itālijas salas, ko zināt, tad droši vien pirmo minētu Sicīliju, Sardīniju, varbūt Kapri vai Elbu. Pusotras stundas brauciena attālumā no Sicīlijas lielākās pilsētas Palermo Tirēnu jūrā atrodas septiņas lielākas un vairākas mazākas salas – Lipāru jeb Eolu arhipelāgs.

Tieši otrais nosaukums, kas palienēts no sengrieķu vēja dieva Eola labi raksturo šīs vējainās un siltās salas. Eols, kas valdījis par vienu no spēcīgākajām stihijām, sēdējis jūras krastā un koklējis – jūras braucējiem un zvejniekiem, kas, protams, ir vai salu iedzīvotāji, bijis ļoti svarīgi būt saticībā ar šo dievu, tāpēc arī salas tā nosauktas.

No astoņām salām, īpaši atzīmējamas četras (lai gan viss arhipelāgs ir UNESCO aizsardzībā).

Stromboli iesauka ir Vidusjūras bāka, jo šī sala ir vieta Stromboli vulkānam, kas nepārtraukti izvirst pēdējos 2000 gadus. Stromboli ir Eiropā aktīvākā vulkāniskā zona, un īpašs ievērības cienīgs apskates objekts ir tā saucamā Uguns Straume – lavas upe, kas savieno Stromboli vulkāna virsotni ar Vidusjūru 900 metrus zemāk. Fotogrāfiem ļoti patiks Stromboličio klints, vulkāniska atlūza pārsimts metrus no Stromboli krasta, kur atrodas bāka (pieejama pa stāvām, 200 pakāpienu augstām kāpnēm.)

Vulkano salas nosaukums saka priekšā, ka arī šeit ir seismiski aktīva vulkāniskas izcelsmes zeme. Vulkanello pussala (ko vērtas laikā jūra nošķir no Vulkano) ir radās 183. gadā pirms Kristus sprādziena rezultātā. Šodien te apskatāmi gan fumaroli (dusmīgi burbuļojoši, pēc sēra dvakojoši mini-vulkāniņi), gan iespējams atpūsties karstajos avotos un dabiskās siltās dubļu vannās salas piekrastē, kuru ūdenim ir dziednieciskas īpašības.

Lipari sala, kas aizdevusi arhipelāgam tā nosaukumu, ir lielākā un dzīvīgākā sala. Lipari pilsētiņas centrā slejas stalti 16. gadsimtā mūrēti nocietinājumi, kuros paslēpusies gan Normaņu laikā būvēta katedrāle, gan arheoloģijas muzejs (salā apskatāma arī sengrieķu akropole, kas visai labi saglabājusies). Turklāt no Lipari labi saskatāmas gan Vulkano, gan Salinas salas – un sajūta tiešām kā arhipelāgā.

Laiks ir apstājies Alikudi salā. Šeit nav ceļu, līdz arī nedzirdēt auto troksni. Smagākas mantas pārvadāt palīdz ēzelīši, un dzīvīgākā salas vieta ir nelielā ostiņa, kur rindojas krāsainas zvejas laivas. Alikudi salā vislabāk garšo saldais Malvāzijas baltvīns, bet jums veiksies, ja dabūsiet galdiņu, pie kura to nobaudīt, ... salas vienīgajā restorānā. Vairāk par salām bez auto satiksmes lasiet šeit.

Vasaras sezonā Lipari salas ērti sasniedzamas no Palermo ar prāmi; alternatīva ir brauciens no Milazzo ostas uz salām (savienojumi vairākas reizes dienā cauru gadu).

Informācija sagatavota ar FlyMeAway.lv atbalstu



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!