Foto: PantherMedia/Scanpix

Hormonālam disbalansam organismā var būt ļoti dažādi cēloņi: olnīcu cistas, vairogdziedzera vai virsnieru darbības traucējumi, pat ilgstošs stress un nepareizs uzturs. Lai kāds būtu iemesls, hormonālie traucējumi visbiežāk atspoguļojas pašsajūtā un ārējā izskatā. Lūk, 12 portāla WebMd.com apkopoti iemesli, kas var liecināt par hormonu līdzsvara sašūpošanos!

Sievietei sakārtota hormonālā aina ir ļoti svarīga, jo no tās ir atkarīga ne tikai pašsajūta, izskats un veselība, bet arī spēja ieņemt un iznēsāt bērnu. Jāpiebilst, ka ikvienai sievietei hormonālas svārstības rodas pirms un pēc menstruācijām un tādos dzīves posmos kā grūtniecība un menopauze, taču pārējā laikā hormonālajai sistēmai vajadzētu darboties kā labi ieeļļotam mehānismam.

Ja tev raksturīga kāda no šīm pazīmēm vai pat vairākas, konsultējies ar ģimenes ārstu vai ginekologu.

Neregulāras mēnešreizes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Normāls menstruālais cikls, sākot no pirmās mēnešreižu dienas līdz nākamajām menstruācijām, ilgst 21 līdz 35 dienas. Ja mēnešreizes nesākas pēc aptuveni tāda paša laika vai gadās mēneši, kad tās vispār izpaliek, ir nopietns pamats aizdomām par hormonāliem traucējumiem. Ļoti iespējams, organisms izstrādā par maz vai par daudz estrogēna vai progesterona. Neregulārs menstruālais cikls var liecināt par tādām veselības problēmām kā policistiskais olnīcu sindroms.

Neregulāras mēnešreizes gan nav nekas neparasts pubertātes vecumā, kad tās tikko sākušās, un tad par šādu parādību nav jāsatraucas. Sievietēm pēc 40 gadu vecuma neregulāras mēnešreizes var būt premenopauzes simptoms – tas ir periods pirms menopauzes iestāšanās.

Miega traucējumi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja tev ir grūtības aizmigt un labi izgulēties, viens no iespējamajiem iemesliem ir hormonāli traucējumi. Viena no olnīcu izstrādātā hormona progesterona funkcijām ir iemigšanas veicināšana. Ja šī hormona līmenis organismā ir zemāks, nekā nepieciešams, visbiežāk ir grūtības iemigt un palikt miegā, proti, naktsmiers ir trausls. Savukārt zems estrogēna līmenis ir vainojams pie karstuma viļņiem un svīšanas naktī – abi šie faktori naktsmieru noteikti neuzlabo.

Hroniskas pinnes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Piņņu parādīšanās pirms menstruācijām ir diezgan izplatīta parādība un ne par ko sliktu neliecina – šajā laikā ikvienas sievietes organismā notiek hormonālas svārstības, proti, krītas estrogēna un ceļas progesterona līmenis, kā iespaidā daļa daiļā dzimuma pārstāvju tiek pie nejaukām pinnēm. Pēc menstruācijām, hormonu līmenim stabilizējoties, pinnes izzūd un sejas ādas izskats uzlabojas.

Savukārt pinnes, kas seju nepamet nekad, gan var būt nopietnu hormonālu traucējumu pazīme. Pārāk augsts vīrišķo hormonu androgēnu līmenis (tie ir gan vīrieša, gan sievietes organismā, tikai daiļā dzimuma pārstāvēm parasti krietni mazāk) izraisa pastiprinātu tauku dziedzeru sekrēciju. Tas bieži izraisa poru nosprostošanos un piņņu veidošanos.

Sliktāka atmiņa un miglains prāts

Foto: PantherMedia/Scanpix / Kadrs no video / PantherMedia/Scanpix / RIA Novosti/Scanpix

Eksperti pagaidām nezina, kā tieši hormoni ietekmē smadzeņu darbību, taču viens gan ir skaidrs – estrogēna un progesterona līmeņa pazemināšanās padara prātu "miglaināku" un izraisa problēmas ar atmiņu. Eksperti spriež, ka šie hormoni ietekmē neirotransmiteru darbību. Tās ir ķīmiskas vielas, kas nodrošina nervu šūnu savstarpējo saziņu.

Koncentrēšanās grūtības un problēmas ar atmiņu visbiežāk parādās premenopauzē un menopauzē, kad sievietes organismā dabiski krītas estrogēna un progesterona līmenis. Taču šie simptomi var parādīties arī citos dzīves posmos, liecinot par hormonāliem traucējumiem, piemēram, vairogdziedzera darbības traucējumiem. Dari zināmu savam ģimenes ārstam, ja novēro koncentrēšanās grūtības un bieži kaut ko nevari atcerēties.

Vēdera darbības traucējumi

Foto: Shutterstock

Zarnu gļotādā izvietoti sīki receptori, kas reaģē uz estrogēna un progesterona svārstībām. Ja estrogēna vai progesterona līmenis organismā ir ievērojami krities vai, tieši otrādi, cēlies, parasti vērojamas izmaiņas vēdera darbībā. Tas ir iemesls, kādēļ menstruāciju laikā daudzas sievietes sastopas ar caureju, vēdera sāpēm vai pūšanos, kā arī sliktu dūšu.

Taču, ja vēdera darbības traucējumi, tāpat kā pinnes un nogurums, ir tava ikdiena, ļoti iespējams, ka tava hormonālā sistēma ir izgājusi no ierindas. Pastāsti par šiem simptomiem savam ārstam.

Pastāvīgs nogurums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai jūties nogurusi visu laiku, arī tad, kad tam nav redzama iemesla? Tas ir viens no biežākajiem simptomiem hormonālam disbalansam. Miegainības iemesls var būt paaugstināts progesterona līmenis. Enerģijas trūkuma iemesls var būt arī pavājināta vairogdziedzera darbība, kad tas izdala nepietiekamu daudzumu hormonu.

Lai pārbaudītu vairogdziedzera darbību, jāveic asins analīze, kurā nosaka tā hormonu koncentrāciju asinīs. Ja analīze apstiprina pavājinātu vairogdziedzera darbību, jālieto vairogdziedzera hormonu tabletes, kas uzlabo pašsajūtu.

Biežas garastāvokļa svārstības un depresija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Hormonu līmeņa izmaiņas var izraisīt garastāvokļa svārstības un neizskaidrojamas skumjas. Samazināts estrogēna līmenis atstāj negatīvu iespaidu uz tā dēvēto laimes hormonu – serotonīna un dopamīna – līmeni, tieši tādēļ slikta oma bieži novērojama pirms mēnešreizēm un to laikā, kad organismā ir krities estrogēna līmenis.

Ja garastāvokļa svārstības un slikta oma nomoka bieži, iespējams, ir kādi traucējumi hormonālās sistēmas darbībā.

Vilka apetīte un pieņemšanās svarā

Foto: AFP/Scanpix

Periodā pirms mēnešreizēm, kad jūties skumja vai aizkaitināta, jo krities estrogēna līmenis, tev var būt arī palielināta apetīte. Tādēļ ilgstoši pazemināts estrogēna līmenis parasti rezultējas svara pieaugumā. Tas negatīvi ietekmē arī leptīna līmeni – tas ir hormons, kas gādā par sāta sajūtas iestāšanos. Tā izskaidrojama teju neremdināmā apetīte pazemināta estrogēna līmeņa dēļ.

Galvassāpes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Galvassāpēm var būt ļoti daudz un dažādi iemesli, bet viens no tiem – pazemināts estrogēna līmenis. Ne velti daudzām sievietēm galva sāk sāpēt pirms mēnešreizēm un to laikā, kad estrogēna līmeņa samazināšanās ir pilnīgi normāla. Regulāras galvassāpes, kas pastiprinās pirms mēnešreizēm un to laikā, var būt signāls, ka kaut kas nav kārtībā ar hormonālo sistēmu.

Ja bieži ciet no galvassāpēm, noteikti pastāsti par to savam ģimenes ārstam un ginekoloģei.

Maksts gļotādas sausums

Foto: stock.xchng

Ar maksts dabiskās lubrikācijas traucējumiem kādu reizi sastopas katra sieviete. Taču, ja maksts gļotādas sausums dzimumakta laikā un intīmās zonas iekaisumi sagādā raizes bieži, pie vainas varētu būt zems estrogēna līmenis. Šis hormons nodrošina dabisko maksts lubrikāciju. Ne velti ar maksts gļotādas sausumu sievietes saskaras, iestājoties menopauzei, kad olnīcas pārstāj ražot estrogēnu.

Libido trūkums

Foto: Shutterstock

Daudzi testosteronu uzskata par vīriešu hormonu, taču nelielā daudzumā tas ir arī sievietes organismā un, kā izrādās, ir ļoti vajadzīgs. Ja šī hormona līmenis ir pārāk zems, sievietei var zust interese par seksu.

Paaugstināta interese par seksu bieži ir sievietēm -"biznesa haizivīm", kuras izceļas ar pašpārliecinātību, ambiciozitāti un gatavību riskēt – tas, kā likums, vēsta par pietiekamu vīrišķā hormona testosterona līmeni.

Krūšu izskata izmaiņas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Zems estrogēnu līmenis var padarīt krūšu audus mazāk blīvus, likt krūtīm zaudēt tvirtumu. Savukārt pārāk augsts šī hormona līmenis izraisa krūšu auzu sabiezēšanu, reizēm pat nevēlamu sacietējumu un cistu veidošanos. Ja mani krūtīs kādas izmaiņas, īpaši jaunveidojumus, noteikti konsultējies par to ar savu ginekologu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!