Foto: DELFI

Nica. Alpi. Montekarlo rallija ātrumposms Col de Turini kalnu pārejā. Kāds auto būtu piemērots šim skaistajam pārbraucienam – pilnpiedziņas kupeja? Klasisks rodsters? Šoreiz gan pavisam savādāk – kompaktklases elektromobilis.

"Nissan Leaf" tirgū pieejams jau piecus gadus un daudzviet pasaulē auto ir guvis lielu popularitāti, un dižpārdokļu klāstā tas bieži konkurē ar "Tesla". Kāpēc "Nissan" izvēlējās šo auto prezentēt vēlreiz, turklāt elektromobilim šķietami tik nepiemērotā vidē kā Alpu serpentīni? Jo ražotājs ir uzklausījis elektromobiļu skeptiķu viedokli par to salīdzinoši mazo iespējamo nobraukumu ar vienu "bāku" (akumulatora uzlādi) un tāpēc tika izstrādāta modeļa versija ar lielākas ietilpības akumulatoru.

"Leaf" 30 kWh, kā jau noprotams no nosaukuma, aprīkots ar 30 kilovatstundu akumulatoru, kas ir par 26% vairāk nekā pamatmodelim. Ja ar "Leaf" 24 kWh var nobraukt līdz 199 kilometriem, tad jaunais modelis ļaus aizbraukt jau krietni tālāk – līdz pat 250 km. Protams, kā jau elektromobilim, šie teorētiskie nobraukumi ir ļoti atkarīgi no braukšanas apstākļiem un veida. Strauji uzsākot un bremzējot, neplānojot optimālu inerci un maksimālu jaudas reģenerāciju bremzējot, potenciālais nobraukums būtiski samazināsies. Tāpat tas nokritīs par apmēram 30 km, ieslēdzot klimata kontroli sildīšanai vai atvēsināšanai. Ar to pirmo neizbēgami jārēķinās mūsu klimatiskajos apstākļos, kur bez salona apsildes būtu ļoti grūti.

Foto: DELFI

Auto prezentācijas pasākumā izvēlētais maršruts ir ļoti prasīgs. Neskaitāmie serpentīni ved augstu kalnā, līdz pat 1600 metru augstumam. Katrs nobrauktais kilometrs patērē daudz vairāk enerģijas, nekā braucot pa līdzenumu. Kopējais maršruta garums ir ap 150 kilometriem, no kuriem puse ir augšup kalnā un puse lejup. Ar 24kWh modeli tas būtu nepieveicams, jo kaut kur pa ceļam nāktos meklēt elektrības ligzdu un garu pagarinātāju. Taču jaunais 30kWh auto maršrutu paveic godam. Tiekot līdz maršruta virsotnei – apmēram 75 km –, auto ir "izēdis" 60% akumulatora. Savukārt lejupceļš ir nesalīdzināmi taupīgāks, jo gravitācija ļauj reģenerēt lielu daļu patērētās enerģijas. Teorētiski lejup varētu braukt bez bremzēšanas ar bremzēm, bet tikai ar ģeneratoru -, tādējādi visu enerģiju pārvēršot elektrībā. Šī mums, pie iekšdedzes dzinējiem pieradušajiem, ir jauna parādība, jo lai cik taupīgi mēs brauktu ar saviem benzīnniekiem un dīzelīšiem –, degvielas bākā vairāk nepaliks.

Foto: DELFI

Neskaitot ietilpīgāko akumulatoru, "Leaf" no līdzšinējā modeļa praktiski nav mainījies. Tas ir optimāla izmēra kompaktklases auto, kas droši vien nepaliks nepamanīts sava atšķirīgā izskata dēļ. Milzīgie lukturi, slīpais profils un, protams, iztrūkstošā radiatora dekoratīvais režģis liek manīt, ka šis auto ir savādāks nekā citi.

Tomēr savdabīgais izskats netraucēs auto lietošanā. Ja neskaita savdabīgo kanēļmaizītes formas vadības sviru pārnesumu pārslēga vietā, auto salons ir visai ikdienišķs un neprasīs nekādu pierašanu. Šeit viss ir tāpat kā jebkurā citā mūsdienu auto. Visvairāk līdzības, protams, varēs saskatīt ar "Nissan Pulsar". Gan izmēros, ērtībās un pat auto gaitā.

Foto: DELFI

"Leaf" dzinējs nevar lepoties ar īpaši daudz zirgspēkiem – 110 –, taču, kā jau elektromotoram, tam ir "nikns" 280 ņūtonmetru griezes moments. Auto paātrinās cienījami strauji, turklāt, pateicoties augstajam griezes momentam, nekautrējas švīkstināt riepas. Akumulatori ir novietoti automobiļa grīdā zem sēdekļiem –, tas nodrošina zemāku smaguma centru, kas savukārt nozīmē, ka auto uz ceļa turas stabili un pat straujākos līkumos īpaši nesvārstās. Protams, "Leaf" nav sportisks auto, taču nevienā brīdī tas nešķitīs pārāk gauss vai nespēcīgs. Pat traucoties augšup pa kalnu ceļu līkločiem.

Auto ir aprīkots ar "NissanConnect" infoizklaides iekārtu, kas papildu ierastajām funkcijām īpaši pielāgota elektromobilim. Ekrānā iespējams izpētīt vairāk informācijas par akumulatoru uzlādi, patēriņu un iespējamo nobraukumu, savukārt navigācijas maršruta plānotājs norādīs maksimālo iespējamo attālumu un tuvākos uzlādes punktus.

Eiropas lielajās valstīs tādus atrast nebūs grūti, taču pie mums tā joprojām ir sāpīga tēma. Rīgā viens publiskās uzlādes punkts ir pie "Nissan" dīlera "Norde" servisa centra. Un... un, šķiet, kaut kur ir vēl viens... Elektromobiļu uzlādes punkti Latvijā ir vairāki, taču jāņem vērā atšķirīgie standarti - ne visos punktos ir pieejami "Nissan" izmantotie CHAdeMO standarta pieslēgumi. Protams, vienmēr ir iespēja auto uzlādēt mājās vai jebkur citur, pieslēdzot to pie parastā 220V tīkla, taču tad uzlāde būs ļoti lēna un, lai "uzpildītu" akumulatoru pilnu, nāksies auto atstāt pie vada uz visu dienu.

Tiesa, ja apskata statistikas datus par vidējā eiropieša dienas nobraukumu, tas nebūt nesniedzas pilna akumulatora diapazonā un lielākoties ir krietni zem 100 km. Tātad visticamāk ikdienas izbraukumiem pietiks ar pusi vai pat tikai trešdaļu akumulatora, kas savukārt nozīmē, ka uzlādei pietiks ar parasto mājas elektrotīklu, lai līdz rītam auto atkal būtu ar "pilnu bāku".

Foto: DELFI

Rēķinot pēc elektrības cenām un enerģijas patēriņa uz vienu kilometru, brauciens ar "Leaf" izmaksās krietni lētāk nekā auto ar iekšdedzes dzinēju. Tomēr jāņem vērā auto sākotnējās izmaksas - "Leaf" 30kWh modeļa cena sākas no 38 tūkstošiem eiro. Kas ir aptuveni par 10 tūkstošiem eiro vairāk nekā līdzvērtīgs "Pulsar" ar dīzeļdzinēju. Cenas starpība ir milzīga un ir ļoti jāgrib dzīvot "zaļi", lai to attaisnotu.

"Leaf" ir ļoti saprātīgs auto un ikdienā ar to ir ļoti viegli sadzīvot. Tas ir ērts, ergonomisks un ietilpīgs. Pie tā klusās gaitas var ļoti ātri pierast – jau pēc dienas ar elektromobili iekšdedzes dzinēja auto šķiet apbrīnojami grabošs un smirdošs, arhaisks fosiliju dedzināšanas aparāts. Tomēr šodien vēl ir grūti attaisnot elektromobiļa iegādi. Tā cena ir būtiski augstāka, bet potenciālais nobraukums ar vienu uzlādi nesalīdzināmi mazāks. Tiesa, agrāk arī mobilie telefoni ar vienu uzlādi turēja nedēļu, bet tagad mēs visi esam pieraduši pie viedtālruņiem, kas jālādē katru dienu. Iespējams, jau pavisam drīz pieradīsim pie automobiļiem, kas jāslēdz pie tīkla tikpat bieži kā telefoni. Vienīgi vadi atšķirsies – ar USB kabeli automobili neuzlādēsi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!