Foto: Vida Press

Jorkšīra ir Anglijas lielākā grāfiste – tikpat liela kā Skotija – un, ja jautāsiet jebkuram, kas tur dzīvo, arī skaistākā. Fotogrāfs Deivs Zdanovičs (Dave Zdanowicz) tās brīnišķīgās ainavas iemūžinājis mākslinieciskās fotogrāfijās, kas vēlāk izdotas arī fotoalbumā.

Sākot ar Jorkšīrai raksturīgu ainavu un beidzot ar attēliem no nelieliem ciemiem, piemēram, Jorkšīras Dālas nacionālajā parkā, kur šķiet, ka laiks ir pārstājis savu ritējumu – tas viss iemūžināts mākslinieka fotogrāfijās. Zdanoviča grāmata noderēšot gan tiem ceļotājiem, kas Jorkšīru jau iemīlējuši, gan arī tiem, kas tikai grasās turp braukt, raksta Vida Press. Pēc tās izlasīšanas ātri sapratīsiet, kāpēc šo vietu dēvē arī par Paša Dieva zemi (God's Own County) un tās ļaudis ir tik lepni par savu dzimteni.

Foto: Vida Press

"Kopš 2013. gada jūlijā iegādājos savu pirmo fotokameru, esmu gluži vai apmāts ar Jorkšīras ainavas fotografēšanu," Vida Press stāsta Deivs. "Mīlestība pret ainavu fotografēšanu tiešām palīdzējusi man ieraudzīt, cik brīnumainā zemē dzīvoju. Par dažām no šīm vietām nekad nebūtu uzzinājis, ja vien nebūtu iegādājies kameru un sācis fotografēt."

Grāmatā apkopotas 120 fotogrāfijas, kas uzņemtas pēdējo pāris gadu laikā. Tur redzamas gan pilsētas, gan piekrastes un Jorkšīras krāšņie lauki dažādos gadalaikos. Fotogrāfijās uzņemtas arī vēsturiski nozīmīgas vietas, kas padarījušas Jorkšīru par vienu no tām vietām pasaulē, kas noteikti jāredz.

Foto: Vida Press

Vairāk par grāmatu un Jorkšīru var uzzināt Deiva mājaslapā: www.davezphotography.co.uk.

Informācijai

Jorkšīras grāfistei ir pašai savs karogs, un 1. augustā šeit svin Jorkšīras dienu. Tās izmērs ir tikpat liels kā puse no Beļģijas teritorijas. Jorkšīras lielākā vērtība, kā jau minēts, ir skaistā daba, kā arī vēstures un kultūras mantojums, jo tajā, kā jau Lielbritānijas sirdī, var apskatīt liecības par visu, kas saistīts ar Britānijas vēsturi, sākot no romiešu laikiem līdz pat mūsdienām.

Apskatīšanas vērti noteikti ir Stadlija karaliskie ūdensdārzi (Studley Royal Water Gardens), Hovarda pils, Anglijas Nacionālais ogļraču muzejs, Vitbijas abatija un citi.

Foto: Vida Press

Savukārt Ziemeļjorkšīras nacionālais parks ir vieta, kur risinājušies Emīlijas Brontē romāna "Klanu aukas" sieviešu sirdis plosošie notikumi. Daba tur ir elpu aizraujoša – milzīgi kalni un starp tiem izvietojušies mazi ciematiņi, kuru centrā parasti ir sarkanās, Lielbritānijai tik raksturīgās telefona būdas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!