Cēsis šogad svin 810. jubileju, un šajā Vidzemes mazpilsētā bez daudzajiem ierastajiem apskates objektiem, šovasar paredzēts arī plašs klāsts ar kultūras pasākumiem. Tomēr galvenais tūristu intereses objekts Cēsīs noteikti ir iespaidīgā viduslaiku pils, netālu esošā Gauja ar alām un stāvkrastiem, romantiskā vecpilsēta un arī jaunā koncertzāle.

"Laipni lūdzam vienā no skaistākajām Vidzemes pilsētām!" piesakot savu fotosēriju par Cēsīm, raksta fotogrāfs Indars Grasbergs. Viņa fotogrāfijas jau izpelnījušās apbrīnu sociālajos tīklos, jo visai neparastā veidā attēlo seno pilsētu. Vairāk informācijas par jauno fotogrāfu meklējiet facebook.com/indars.grasbergs Lūk, neliels ieskats šajā fotosērijā!

Piecas vietas, ko apskatīt Cēsīs

Līdz Cēsīm ir iespējams nokļūt gan ar autobusu, gan ar vilcienu. Tāpat ērti aizbraukt arī ar personīgo auto vai velosipēdu. Bet populārs maršruts ir arī laivošana pa Gauju.

Ierodoties pilsētā, tomēr ieteikums auto novietot stāvvietā un izstaigāt vienu no skaistākajām un senākajām Latvijas pilsētām kājām, lai no sirds izbaudītu tās gaisotni un varētu pieskarties ar plaukstu vecajiem mūriem. Vai zināji, ka Cēsis ir īpašas ar to, ka vecpilsētas ielu sistēma gandrīz nav mainījusies kopš viduslaikiem?

1. Viduslaiku pils

Cēsu Pils dārzā, kuram ir īpaša simboliska nozīme un kas ir kā tilts starp pagātni un nākotni, Livonijas pils varenie mūri atklās pagātnes notikumus, bet Jaunās pils elegantums vēstīs par Cēsu vēsturi aizraujošā un interaktīvā muzeja ekspozīcijā, kuru papildina restaurētas grāfu fon Zīversu dzimtas dzīvojamās telpas.

Šeit iespējams uzkāpt Jaunās pils Lademahera tornī vai Viduslaiku pils Rietumu tornī, no kuriem pavērsies īsta dabas veidota glezna. Bet pastaiga pa parku pēc garā brauciena no Rīgas lieti noderēs, lai iejustos šejienes mierīgajā gaisotnē.

2. Gaujas senleja un dabas takas

Aktīvākai pastaigai cēsnieki iesaka doties pārgājienā uz Gaujas senleju un Cīrulīšu dabas takām. Tur vienuviet apskatāma līkumotā upe, noslēpumainas, dabas veidotas alas, avoti un majestātiskas klintis. Piedzīvojumu kārākiem dabas mīļotājiem ieteicams apmeklēt Ozolkalnu, kas parūpēsies par asām izjūtām, aicinot izmēģināt spēkus dažādu grūtības pakāpju virvju trasēs, kas iekārtas kokos. Cēsis ir viena no ainaviskākajām un apskates objektu bagātākajām pilsētām Latvijā.

3. Zinātkāres centrs "Z(in)oo"

Cēsis ir lieliska vieta atpūtai ar ģimeni jebkurā gadalaikā! Piedzīvojumus un neaizmirstamus iespaidus Cēsu mazākie apmeklētāji varēs rast bērnu zinātnes centrā "Z(in)oo". Centrs māca uzdot jautājumus, meklēt atbildes, izprast tās un baudīt izziņas prieku dažādās interaktīvās ekspozīcijās, kurās iespējams pašiem izmēģināt tehnoloģiju sasniegumus un dabas likumus. Te var mācīties matemātiku lēkājot, kustināt priekšmetus ar domu spēku, redzēt skaņu, veidot zobratu pārnesumus, būvēt un vadīt robotus, izprast berzi, braucot ar speciāli aprīkotiem kartingiem, redzēt zibeni, saprast katapultas darbības principus un daudz ko citu.

Vairāk informācijas: www.zinoo.lv

4. Pastaiga pa pilsētu

Ir pietiekami daudz liecību, kas ļauj Cēsis jeb veco Vendeni vērtēt kā raksturīgu Eiropas viduslaiku pilsētu. Ģerboņa, aizsargmūra, rātsnama un citu viduslaiku pilsētas raksturojošu elementu esamība Cēsīs ir zināma vismaz kopš 14. gadsimta, teikts "Cesis.lv". Turklāt šeit vēsturiskās celtnes ir labi saglabājušās un apskatāmas ik uz stūra. Izstaigājiet pilsētas centru – Rožu laukumu, Vienības laukumu un Maija parku, aizejiet līdz Jāņa baznīcai, kas ir viens no vecākajiem viduslaiku arhitektūras objektiem Latvijā, apskatiet koncertzāli "Cēsis", kur bieži apskatāmas arī izstādes, tiek rādīts kino un, protams, skan izcila mūzika. Vai apmeklējiet Cēsu Izstāžu namu, kas ierīkots pilsmuižas ēkā.

Pēcāk var ieturēt maltīti restorānā "Izalkušais Jānis", kas ierīkots veca ugunsdzēsēju depo, vai uz Cēsu galveno "kūkotavu" Vinetas un Allas kārumlādi. Vakarā atpūsties var doties uz Fonoklubu.

5. Svētavots

Netālu no Cēsīm, Cīrulīšos, no smilšakmens nišas iztek leģendām apvītais Svētavots, kam piemītot neticama spēja padarīt gaišāku acu gaismu un arī dziedināt ķermeni. Ap avotu izveidots dabas parks – neliela pasaku valstība ar miniatūrām pilīm un skulptūrām. Pašā centrā, ar varenas smilšakmens klints slāņiem iegrožotā gultnē, plūst dzidrais strauts. Tieši virs tā grotas ailē sēdošais, eņģelītis dodot svētību noslēpumiem pilnajam avotiņam. Ūdens šeit plūst no 88 metru dziļuma.

Vairāk informācijas: www.svetavots.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!