Foto: LETA

Krievijas rīcība paliek aizvien agresīvāka un neprognozējamāka, bet NATO uz to ir tikai reaģējusi, intervijā aģentūrai BNS sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Komandieris atzina - bieži vien gan Latvijas sabiedrībā, gan ārvalstīs ir diskusijas par to, vai NATO darbības drošības situācijas uzlabošanai neprovocē Krieviju un nerada papildu eskalāciju. "Taču, ja mēs novelkam laika līniju – saliekam gan ciparus, gan datumus, [Krievijas] mācību lielumu, bāžu izvietojumu, bruņojuma veidus – redzam, ka Krievija no paša sākuma ir bijusi aktīvā puse. NATO ir tikai un vienīgi reaģējis uz to," uzsvēra Graube.

NBS komandieris par piemēru minēja NATO iesaisti Baltijas reģionā līdz Ukrainas krīzes sākumam. Tā 2013. gadā uz mācībām "Saber Strike" ieradās sabiedroto spēki, divas nedēļas tajās piedalījās, bet pārējo gadu Latvijā alianses spēku nebija, izņemot gaisa telpas patrulēšanas operāciju, kur uz visu Baltijas teritoriju bija četras kaujas lidmašīnas.

"Apmēram pirms trīs gadiem uzsākās helikopteru bāzes būvniecība Ostrovā, Krievijā. Objekts spēj uzņemt līdz simtam modernāko kaujas helikopteru. Viņi atrodas lidojuma attālumā no Rīgas un Igaunijas galvaspilsētas Tallinas. NATO neko tādu nav plānojusi. Krievijas lielajās mācības - "Zapad 2013" - un arī šogad gaisa desanta mācībās, kurās piedalījas 2,5 tūkstoši desantnieki, tiek izspēlētas ofensīvas operācijas. Visas mūsu [NATO] mācības ir ar aizsardzības raksturu. Nekādi ofensīvie scenāriji netiek izpēlēti. Krievija jau pirms lēmuma par četru bataljona līmeņa kaujas grupu dislocēšanu Baltijā un Polijā paziņoja par trīs jaunu divīziju veidošanu. Tas ir kādas sešas – desmit reizes lielāks spēks," pauda Graube.

NBS komandieris uzsvēra - ka ņemot to vērā - NATO ir tikai reaģējis uz Krievijas darbībām. "Ir ļoti būtiski sabiedrībai to saprast, nepaļauties un neietekmēties no propagandas, kā arī no hibrīdkara," sacīja ģenerālleitnants.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!