Foto: Publicitātes attēli
Septembra sākumā iznācis literatūras, publicistikas un vēstures žurnāla "Domuzīme" šīgada ceturtais numurs. Tajā pieteikta arī tradicionālā "Domuzīmes" dzejas balva, ko "Dzejas dienu" laikā pasniegs kādam no gada laikā izdoto oriģināldzejas krājumu autoriem.

Prozas sadaļā lasāmi Ingas Ābeles topošā romāna fragmenti un Dženas Andersones darbi, igauņu rakstnieces Lilli Lūkas godalgots stāsts un lietuvietes Giedras Radvilačūtes eseja. Tāpat publicēts mūsdienu ukraiņu autora Tarasa Prohasko 1999. gadā uzrakstītais un jau par "zelta klasiku" kļuvušais esenciālais īsstāsts. Tulkojumi lasāmi, pateicoties tulkotājām Maimai Grīnbergai, Emijai Grigorjevai un Mārai Poļakovai.

Dzejā – debitantes Laimas Ābeles darbi, un pirmo reizi "Domuzīmē" dzejkopu publicējis Liepājā pazīstamais Valentīns. Ievas Lapiņas atdzejojumā lasāmas Berlīnē dzīvojošā ķīniešu dzejnieka Jana Ljeņa dzejoļus. Bet pēdējās lapas akcijā ar tematisku dzejoli iesaistījusies Daina Sirmā.

deutche_welle_video

Recenzijas par grāmatām uzrakstījuši Gints Apals, Agija Ābiķe-Kondrāte, Arnis Koroševskis, Ieva Lapiņa, Kaspars Zellis, Ilva Skulte. Intelektuālā apcerē par Galtas ceļu Indijā un divām nesen klajā laistām grāmatām ar žurnāla lasītājiem dalās Inga Žolude.

Par Kārļa Skalbes nospriegoto jaunības laikmetu intervijā Oskaram Vizbulim stāsta Svens Kuzmins – romāna "Skaistums un nemiers" autors: "Man bija iecere, ka grāmatā katra nākamā daļa ir arvien straujāka par iepriekšējo, teikumi kļūst arvien īsāki, un beigās 1905. gads – tad jau sprāgst. Man ir sajūta, ka tad viena gada laikā cilvēki izdzīvoja piecus."

Bērnu grāmatu redaktores Līvas Kukles vadītā apaļā galda sarunā par latviešu bērnu literatūru un to, kā veicināt patiku uz grāmatu lasīšanu, piedalās Luīze Pastore, Daina Ozoliņa un Inguna Ula Cepīte.
Vēstures sadaļā divi raksti: valodnieks Jānis Vādons atklāj 19. gadsimta otrajā pusē latviešu valodā notikušos procesus, ko var pielīdzināt sprādzienveida attīstībai, savukārt vēsturniece Laura Kļaviņa atgādina par pirmo – jau 1918. gadā boļševiku īstenoto vairāku simtu cilvēku deportāciju no Latvijas uz Krievijas teritoriju.

Žurnāla vāka autors ir mākslinieks Krišs Salmanis, ilustrāciju autori – Ance Kazaka, Dārta Sidere, Vika Eksta, Andris Breže.

"Domuzīmes" galvenā redaktore Rudīte Kalpiņa, literatūras nodaļas redaktors Jānis Vādons, vēstures nodaļas redaktors Mārtiņš Mintaurs, māksliniece Sarmīte Māliņa.

Žurnāls Domuzīme iznāk sešas reizes gadā. 2023. gadā tiks veidoti vēl divi "Domuzīmes" numuri —oktobrī un decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!