Foto: FIAERC.COM

Krievijas autosportists Aleksejs Lukjaņuks ("Mitsubishi Lancer Evolution X") piektdien bija ātrākais Eiropas rallija čempionāta (ERČ) posma "Rally Liepāja" kvalifikācijas ātrumposmā, kurā trešo labāko rezultātu uzrādīja Latvijas autosportists Ralfs Sirmacis ar stūrmani Artūru Šiminu ("Škoda Fabia R5").

Lukjaņuks nepilnus piecus kilometrus garo kvalifikācijas posma distanci veica divās minūtēs un 13,5 sekundēs, kamēr otrais bija pašreizējais Eiropas čempions un šīs sezonas ERČ kopvērtējuma līderis polis Kajetans Kajetanovičs ("Ford Fiesta R5"), kurš Lukjaņukam zaudēja 0,75 sekundes.

"Ar uzvaru kvalifikācijā esmu apmierināts un neiebilstu, ja rallijs beigtos jau tagad. Esam ieguvuši labāko iespējamo starta pozīciju, tomēr cīņa ar R5 klases mašīnām nebūs viegla. Latvija vienmēr bijusi ļoti viesmīlīga un, ja nebūtu jāstartē rallijā, tad Liepāja būtu lieliska vieta atpūtai!" pēc kvalifikācijas sacīja ātrākā laika īpašnieks Lukjaņuks.

Tikmēr Sirmacis ieņēma trešo vietu, no krievu braucēja atpaliekot par 1,85 sekundēm.

"Nav slikti, tomēr varēju nobraukt labāk! Beidzamajos līkumos pieļāvu vairākas kļūdas, kur zaudēju daudz laika, bet nekļūdās tas, kurš neko nedara! Mūsu starta pozīcija ir diezgan laba. Protams, Lukjaņuks ar Mitsubishi Lancer Evo X ir ļoti ātrs, starp konkurentiem jāpiemin arī Kajetanovičs un norvēģis Larsens. Latvijā ir papildu spriedze, bet centīšos sasniegt maksimumu!" pirms starta skaidroja Sirmacis.

Labāko desmitniekā no pašmāju sportistiem tika arī Raimonda Kisiela un Arņa Roņa ekipāža ("Škoda Frabia R5"), kas no Lukjaņuka atpalika piecas sekundes un uzrādīja devīto labāko laiku.

Kvalifikācijas posmā uzvarējusī ekipāža iegūst tiesības pirmā izvēlēties starta pozīciju sestdien gaidāmajos ātrumposmos.

Vēlāk piektdien sacensību favorīti Liepājā piedalīsies autogrāfu sesijā, pēc kuras sekos preses konference un prioritātes braucēju starta pozīciju izvēle pie koncertzāles "Lielais dzintars", bet plkst.20.45 turpat risināsies rallija ceremoniālais starts.

Sacensības sestdien Kuldīgas apkārtnē sāksies plkst.9.25 un tur norisināsies pieci ātrumposmi, bet vakarā Liepājā būs divi pilsētas ātrumposmi. Savukārt svētdien no plkst.9.30 notiks seši ātrumposmi Liepājas apkārtnē.

Sacensībās 13 ātrumposmu kopējais garums būs 207,75 kilometri.

Sacensībās piedalīsies septiņas ar Latvijas licenci startējošu pilotu ekipāžas, bet kopā pieteikumā ir 43 ekipāžas no 15 valstīm.

Viens no sacensību galvenajiem favorītiem būs Sirmacis un Šimins, kuri, pārstāv SRT kluba rallija komandu "Škoda Baltic Motorsport". Tiesa, augusta beigās pēc avārijas Čehijas rallijā viņu automašīna aizdegās un līdz Liepājas rallijam tā atjaunota par aptuveni 70%.

No Latvijas vadošajiem pilotiem N4 klasē startēs Jānis Vorobjovs ar stūrmani Andri Mālnieku, kā arī Mārtiņš Svilis un Ivo Pūķis, šīm abām ekipāžām braucot ar "Mitsubishi Lancer Evolution X" mašīnām. Sviļa ekipāža kvalifikācijas ātrumposmā ieņēma 13.vietu.

Savukārt ERČ junioru ieskaitē R2 klasē startēs Mārtiņš Sesks/Māris Klušs, kā arī zem Latvijas karoga startējošais krievu pilots Nikolajs Grjazins ar stūrmani Jaroslavu Fjodorovu. Šīm abām ekipāžām būs "Peugeot 208 R2" mašīnas, turklāt Sesks kļūs par jaunāko pilotu vēsturē, kurš startējis ERČ etapā.

Tāpat sacensībās N4 klasē startēs Māra Neikšāna un Anrija Jesses ekipāža ("Mitsubishi lancer Evo IX"). Vēl N4 klasē ar krievu pilotu Aleksandru Mihaļovu brauks latviešu stūrmanis Normunds Kokins ("Mitsubishi Lancer Evolution X").

ERČ kopvērtējumā Kajetanovičs jau Čehijā varēja garantēt sev čempiona titulu, tomēr nespēja sasniegt finišu, bet Lukjaņuks šoreiz finanšu taupīšanas nolūkos no "Ford Fiesta" mašīnas pārsēdies uz zemākas klases automašīnu, tomēr tiek uzskatīts, ka ļoti ātrajos Latvijas ceļos viņam tieši tā var būt priekšrocība.

Kopvērtējumā pašlaik Kajetanovičam ir 166 punkti, viņam ar 90 punktiem seko Lukjaņuks, bet Sirmacis ar 79 punktiem ieņem trešo vietu. Līdz sezonas beigām atlikuši vēl divi etapi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!