Foto: Shutterstock
Ja arī tavā piemājas dārzā sakrājušies maisi, pilni ar neapēstiem un bojātiem āboliem, kā arī cītīgi sagrābtajām rudens lapām, un nezini, kur lai to visu liek – ir īstais brīdis padomāt par komposta kaudzes vai kastes ierīkošanu kādā dārza/pagalma kaktā. Rūpīgi un pamatīgi papildināts komposts noderēs dārza darbos vairāk, nekā tev šķiet – tajā ne tikai varēsi sabērt nopļauto zāli un dažādus augu valsts izcelsmes atkritumus, bet arī izmantot to vēlāk, lai iemēslotu puķu, garšaugu un zemeņu dobes.

Pirmā lieta, ar ko sākt – izvēlēties vietu un veidu, kā glabāsi kompostu. Kompostam izraugies tādu vietu, kur ir ēnains un mitrs, jo tiešā saulē komposts tikai izkaltīs. Taču nevajadzētu izraudzīties arī vietu, kas visu gadu ir apēnota – kompostam ir vajadzīga saule, lai veidotos noderīgā komposta augsne.

Otrā lieta – piemērota kaste. Protams, kompostu var arī kraut vienā lielā kaudzē, taču kaste būs parocīgāka izvēle. Zināms, ka mēslošanai izmanto vissatrūdējušāko komposta daļu, kas atrodas pašā krāvuma apakšā. Tāpēc, lai atvieglotu komposta izmantošanu, izvēlies koka vai plastmasas kasti. To vari uzsist pats no dēļiem kādā vienkāršākā variantā, atstājot apakšā nelielu spraugu. Ērts variants ir jau gatavās plastmasas komposta kaudzes, kas nopērkamas dārza preču veikalos – komposta papildināšanai atliek tikai kraut zāli, lapas, bojātos ābolus, dārzeņu atgriezumus, vecos lakstus un daudz ko citu. Turklāt kastēm apakšā ir durtiņas, kuras paverot, varēsi viegli izņemt kompostu mēslojumam.

Foto: Shutterstock

Kad padomāts par vietu un kasti, jāsāk krāt komposts. Kompostā vajadzētu vienlīdzīgi likt gan ātri trūdošas lietas, piemēram, augļu un dārzeņu atgriezumus, gan lēni trūdošas lietas, piemēram, rudens lapas, norādīts grāmatā "Palīgs lauku sētā". Tādā veidā kompostam tiks gan ogleklis, gan slāpeklis, kas ir svarīgi, lai kompostam veidotos vienmērīga struktūra. Tāpat kompostam ir vajadzīgs arī skābeklis un mitrums – bez tā komposta kaudze tikai pūs un smirdēs, norāda portāls "Good housekeeping". Lai to novērstu, ik pa laikam vari apliet kompostu ar ūdeni, ja tam netiek klāt lietus.

Kompostā noteikti nevajadzētu likt dzīvnieku izcelsmes atkritumus, piemēram, kaulus. Tas tikai pievilinās dzīvniekus. Tāpat kompostā neliec dzīvnieku fekālijas. Un noteikti nemet slimību bojātos augus un lapas kompostā, jo tā panāksi tikai to, ka komposts ir mēslošanai nederīgs.

Dažu nedēļu laikā pēc komposta izveides redzēsi, kā viss trūd un pārvēršas augsnē. Ik pa pāris nedēļām vajadzētu jauno komposta kaudzi apmaisīt ar lāpstu vai dakšu. Ja pēc mēneša nav redzams nekāds progress trūdēšanā, pievieno kompostam zaļo materiālu – dārzeņu un augļu atgriezumus. Ja komposts ļoti smird un ir pārlieku mitrs, pievieno tam sagrābtās lapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!