Foto: Shutterstock
Ja vieglajās automašīnās lielākā daļa cilvēku vēl izmanto drošības jostas, tad autobusos šis drošības līdzeklis parasti netiek lietots. Tikai 35 procenti piesprādzējas tālsatiksmes autobusos, liecina pasažieru pārvadātāja Baltijā "Lux Express" aptaujas rezultāti.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību tam, ka, arī pārvietojoties ar autobusu, nepieciešams ievērot drošības prasības un piesprādzēties, "Lux Express" otrdien, 1. novembrī, atklājis kampaņu "Sprādzējies arī autobusā!".

Kampaņas mērķis ir informēt, atgādināt un izglītot sabiedrības locekļus, cik būtiski ir pasargāt sevi un līdzcilvēkus arī autobusos, it sevišķi, ja šāda iespēja tiek nodrošināta. Cilvēki vienmēr piesprādzējas lidmašīnās un, saskaņā ar aptaujas rezultātiem, 75% respondentu drošības jostas izmanto arī automašīnās, savukārt autobusos šis drošības līdzeklis bieži tiek atstāts novārtā.

"Sprādzēšanās ir būtisks priekšnosacījums, lai parūpētos par savu drošību visa ceļa garumā. Un lai gan bieži vien dzirdam apgalvojumus, ka drošības jostas ir neērtas un traucē izbaudīt ceļu, šeit vēlos iebilst. Mūsdienās drošības jostas ir izstrādātas, domājot par to lietotāju komfortu un labsajūtu, vienlaikus nemazinot savu funkcionalitāti. Aicinu visus ceļot atbildīgi un lietot drošības jostas arī autobusos!" mudina "Lux Express" valdes locekle Signija Kalniņa.

Sociālā kampaņa "Sprādzējies arī autobusā!" tiek rīkota ne tikai Latvijā, bet arī Polijā, Krievijā, Lietuvā un Igaunijā – arī mūsu kaimiņi turpmāk tiks aicināti daudz nopietnāk padomāt par savu drošību autobusos.

"Ja transports ir aprīkots ar drošības jostām, tajā noteikti nepieciešams piesprādzēties. Likums šobrīd neregulē obligātu drošības jostu lietošanu autobusos, tomēr tas neatbrīvo pasažierus no pienākuma parūpēties par savu un līdzcilvēku drošību," uzsver Valsts policijas pārstāvis Andris Locs.

Kampaņas "Sprādzējies arī autobusā!" ietvaros tika veikta aptauja, kurā piedalījušies 9202 respondenti, no kuriem 1473 respondentu atbildes saņemtas Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!