Foto: Arhīva foto
Vēdas apraksta, ka sievietei matos uzkrājas psihiskā enerģija, tādēļ gari mati palīdz viņai palikt mierīgai stresa situācijā vai grūtā dzīves brīdī. Ar gariem matiem sieviete sargā ģimenes veselību un laimi. Jā, varbūt tas ir neērti, bet tieši tādēļ matu audzēšana tiek uzskatīta par sievietes askēzi. Sievietei taču ir jābūt skaistai, nevis ērtai, vai ne?

Ja sieviete pieņem šo seno patiesību un sāk audzēt garus matus, viņas smalkais ķermenis kļūst spēcīgāks un dzīves notikumi sāk mainīties uz labo pusi.

Cik gariem jābūt matiem?

Minimālais matu garums – līdz muguras vidum, lai ir nosegta sirds čakra. Taču pārmērīgi gari skaitās nelabvēlīgi, tiem nevajadzētu būt garākiem par pirmo čakru, kas atrodas astes kaula apvidū. Tāpat tiek uzskatīts, ka, jo garāki mati ir sievietei, jo vairāk viņa var ietekmēt apkārtējos. Arī intuīciju saista ar matu garumu.

Mūsdienās daudzas sievietes staigā ar īsiem matiem, kas ir it kā likumsakarīgi, jo negatīvas karmas un līdz ar to arī notikumu ir daudz, tāpēc neviļus rodas vēlme griezt matus arvien īsākus. Taču tas ir koks ar diviem galiem. Runā, ka īsu matu griešana iedzen problēmas arvien dziļāk apziņā, un tas agrāk vai vēlāk atspoguļojas arī reālajā dzīvē.

Kāda frizūra?

Par labāko frizūru tiek uzskatīta bize. Matiem ir jābūt savāktiem, jo ar izlaistiem matiem sieviete ir neaizsargāta, uzņēmīga pret apkārt esošām negatīvām enerģijām. Izlaist matus ieteicams tikai tuvāko cilvēku klātbūtnē, par kuru labvēlību sieviete ir droša.

Pierei ir jābūt atklātai, "ponijs" tiek uzskatīts par nelabvēlīgu īpaši materiālajam stāvoklim, jo piere saistās ar Lakšmi dievību, kas ir atbildīga ne vien par naudu, bet par visu, ko sieviete klasiski vēlas.

Celiņam ir jābūt pa vidu – tas nodrošina harmonisku enerģijas kustību. Uz sāna celiņš ir pieļaujams, bet tikai ja tas ir uz kreiso pusi (celiņš ir labajā pusē un lielākā matu daļa ir kreisajā pusē).

Ja ir vēlme mainīt frizūru, tad neiesaka to darīt, vadoties pēc draudzeņu ieteikumiem vai modes tendencēm. Šādā gadījuma labāk ir paprasīt sava vīra viedokli, jo galvenais ir patikt viņam.

Kad griezt?

Ja matus griež augošā Mēnesī, tad tie aug ātrāk (tas tiek uzskatīts par labāko variantu).

Ja matus griež dilstošā Mēnesī, tad saknes kļūst spēcīgākas un mati mazāk izkrīt.

Labvēlīgi ir matus griezt svētdienā. Piektdienā un sestdienā griezt matus nevajadzētu.

Nevajag iet pie friziera, kad ir mēnešreizes. Arī tad, ja frizierei ir mēnešreizes!

Bērnam pirmo reizi vajadzētu griezt matus tikai tad, kad tas ir sasniedzis gada vecumu.

Vīrietim mati jāgriež vismaz reizi mēnesī. Sievietei – ne retāk kā reizi pusgadā.

Mati ir jāgriež, ja ir pārdzīvots stress, ja ir bijuši negatīva rakstura notikumi. Savukārt pozitīva dzīves posma vidū matus griezt neiesaka.

Pie kā griezt?

Frizieri vajadzētu izvēlēties ļoti rūpīgi. Runā, ka tie pat savā veidā spēj mainīt cilvēka karmu.

Griezt matus ir ieteicams pie sava dzimuma pārstāvja. Izņēmums ir, ja sieva griež matus vīram vai mamma saviem bērniem – tas, starp citu, skaitās ļoti pareizi un labvēlīgi.

Pati sev matus griezt nedrīkst.

Kā mazgāt?

Mati ir jāmazgā reizi trijās dienās, ne biežāk.

Nedrīkst matus mazgāt ar karstu ūdeni, tam jābūt remdenam/siltam.

Mazgājot matus, ļoti svarīgi ir izmasēt galvas ādu, lai labāka asinsrite. Galvas ādai jābūt kustīgai.

Iet dušā iesaka katru vakaru, lai ūdens noskalotu negācijas. Šim nolūkam var lietot dušas cepuri. Ja tomēr šāds variants nešķiet komfortabls vai dušā ieiet nesanāk, tad negācijas var no matiem nopurināt, noliecot galvu uz leju, vai arī "ieķemmēt" tās tekošā ūdenī (virs izlietnes).

Kā žāvēt?

Mati ar dvieli ir jānosusina, nedrīkst berzt.

Ja vien ir tāda iespēja, jāļauj matiem izžūt pašiem, jo fēns iedragā smalko ķermeni.

Atceries arī, ka mati nedrīkst ķerties, kad tos ķemmē, tādēļ izvēlies piemērotu matu suku.

Kā es rūpējos par matiem?

Manā pieredzē skaisti un veselīgi mati ir tad, ja tiek ievēroti trīs punkti:

Ir jāatrod piemērots šampūns. Pirms nonācu pie sava, es izmēģināju lielu daļu no Latvijas tirgū piedāvātiem vegāniem un eko šampūniem. Der atcerēties, ka šampūni, kas nesatur SLS un parabēnus, savu īsto dabu neparāda pēc pirmās mazgāšanas reizes, tos jāpalieto kādu laiku, lai secinātu, vai der. Iesaku nepadoties, arī ja pēdējie pieci "veselīgie" šampūni tev ir sagādājuši vilšanos vien, – īstā šampūna meklēšana ir process, kas var prasīt gadus. Pati es pašlaik lietoju sauso šampūnu. Kaut kad sen, kad biju uz lekciju par ājurvēdisko matu kopšanu, tur kā reiz par tiem stāstīja. Šampūns ir uz Indijas riekstu bāzes (varbūt ne gluži uz bāzes, bet uz to pamata šampūns puto). Tas ir pulveris, kam visas sastāvdaļas ir augu izcelsmes. To lieto, sajaucot ar ūdeni un tad ieberžot galvas ādā. Pagāja vairāki gadi, pirms es pieļāvu iespēju izmēģināt ko tādu, bet šobrīd varu teikt, ka efekts man patīk vislabāk. Mati ir kļuvuši smagi, bize kā kārtīgai tautu meitai. Matu saknes pēc mazgāšanas šķiet kā paceltas (kā ieveidojot ar fēnu). Problēma ar taukainām saknēm un sausiem galiem ir izzudusi.

Mati ir jāpalutina ar masku. Šis punkts ir pavisam īss un vienkāršs – kokosriekstu eļļa. To var ziest visā garumā vai tikai galos, var likt to matos stundu pirms matu mazgāšanas vai atstāt uz nakti. Šādi var sevi lutināt reizi nedēļā vai arī tad, kad sanāk. Tāpat var izmantot arī citas eļļas, piemēram, olīveļļu, rīcineļļu, sezama eļļu, žožoba eļļu, brahmi vai bringaradža* eļļu.

Bringaradžs. Bringaradža eļļu (to pārdod, atjauktu ar sezama eļļu) iemasē galvas ādā (ne visā matu garumā), atstāj uz stundu vai uz nakti. Tā veicina atjaunojošos procesus, matu augšanu, novērš matu izkrišanu, padara tos kuplus un spīdīgus, atslābina, nomierina prātu, līdzsvaro došas utt. Tā palīdzēs arī, ja galva ir apsārtusi, iekaisusi, ja ir blaugznas. Tas, protams, viss ir brīnišķīgi, bet būtiskākais, ko gribu pateikt sakarā ar bringaradžu, ir – tas ir pieejams arī pulverī (domāts dzeršanai), un, ja tev šķiet, ka ir kaut kādas problēmas ar matiem, tad es ieteiktu izvēlēties nevis kādus speciālos matu vitamīnus, bet Bringaradža pulveri, kas nostiprina un atjauno ne vien matus, bet arī kaulus, zobus, redzi, dzirdi un atmiņu, un tas ir lielisks arī visam, kas saistīts ar aknām.

Bringaradžu parasti dzer 40 dienas pa vienai tējkarotei no rīta un vakarā, uzdzerot ūdeni. Kursu profilakses nolūkos vajadzētu atkārtot pāris reizes gadā.

No astroloģiskā viedokļa par matiem ir atbildīga Saule. Viens veids, pēc kura var noteikt, kādi cilvēkam ir mati, ir paskatīties, kur Saule ir novietota cilvēka horoskopā un kā tā jūtas. Ja vēlies, lai tās pašsajūta uzlabojas, neatkarīgi no tā, vai vēdiskās zināšanas tev ir tuvas vai vēl tālas, droši vari skaitīt mantru OM SUM SŪRJĀJA NAMAHA.

*Bringaradž no sanskrita – matu karalis vai matu valdnieks.

Ar autores atļauju pārpublicēts no www.veduvieda.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!