Foto: DBS Autoskola
Šogad ziema atnākusi vēl ātrāk un negaidītāk, nekā citus gadus. Pirmā sniegotā nedēļa radījusi lielu uztraukumu, vairāk negadījumu uz ceļiem un aicina vēlreiz atkārtot drošas braukšanas principus ziemā, tai skaitā arī saistībā ar auto novietošanu. Ja pazemes autostāvvietas un laukumi ir vieglāk izbraucami, ceļmalas nereti klāj kupenas. Vietas paliek mazāk, un līdz ar to auto novietošanā jāpieliek vairāk pūļu un meistarības. Drošas Braukšanas Skolas (DBS Autoskola) direktors Jānis Vanks uzsver – auto novietošanai jāpievērš tikpat liela uzmanība kā braukšanai, un sniedz praktiskus padomus, kā rīkoties autostāvvietā gada aukstākajā gadalaikā.

Auto aprīkojums
Labas ziemas riepas un auto augstums jeb klīrenss ir būtiskākie aspekti, kas ietekmē auto novietošanu un novērš tās uzsēšanos uz kupenas. Augstāki auto var drošāk nostāties sniegotā ceļmalā, nekā zemāki, līdz ar to pēdējiem rūpīgāk jāizvēlas vieta. Arī pareizu riepu izvēle ir no svara - jo dziļāks to protektors, jo lielākas iespējas izbraukt kupenas. Lai sāktu kustību no vietas, ko klāj ledus, vislabāk palīdzēs riepas ar radzēm. "Radzes sāk strādāt tajā brīdī, kad riepu gumija vairs neveido saķeri ar apledojušo virsmu. Tad talkā nāk metāla radze, kas ieķeras ledū un palīdz auto izkļūt no slidenās vietas," saka J.Vanks.

Pareiza braukšanas tehnika
Būtiskākais, novietojot auto, ir sagatavot to izbraukšanai, nevis atstāt kā pagadās. "Novietojot auto ar inerci, mašīna nedaudz iegrimst, sablietējot zem sevis sniegu, ko vēlāk kausē pēc braukšanas uzsilušais motors un izplūdes sistēma. Sniegam atkal sasalstot, mašīnas iebrauktajās risēs var veidoties ledus. Lai šādas situācijas nerastos, pietiek pāris reizes ar automašīnu pabraukt uz priekšu un atpakaļ maksimālajā amplitūdā, ko atļauj situācija, lai veidotu iebrauktas sliedes. Tas vēlāk pamatīgi atvieglos auto izbraukšanu no ieņemtās vietas," stāsta DBS Autoskola direktors. Šādu braukšanas tehniku var veikt neatkarīgi no auto novietošanas veida.

Vieta ar lielāku rezervi
Ja ilgstoši ir snidzis, atklātajās stāvvietās un uz ielām nav redzami uz seguma esošie vietu marķējumi. Tādā gadījumā jāvadās pēc vertikālajām norādēm vai jāizvērtē situācija uz vietas. Jāatceras, ka ziemas apstākļos spēkratam vajadzīgs nedaudz vairāk vietas nekā parasti. Pirmkārt, tas ir grūtāk vadāms, un, izbraucot no stāvvietas, var saslīdēt. Var gadīties arī ratu spolēšana – kad zūd saķere ar segumu, riteņi virzīs auto tajā virzienā, kur vairāk slīd. Tas var izraisīt negadījumu ar blakus esošo automašīnu un tajā ietriekties.

Palīgrīki, kas noderēs ikvienā auto
Nekad par ļaunu nenāks, ja automašīnā būs neliela lāpsta, kas palīdzēs izrakties pat no piesnigušākajām vietām. Automašīnā vajadzētu būt arī slotiņai un ledus skrāpim, kā arī atstarojošajai vestei un velkamajai trosei. Ja ir snidzis, kamēr auto atrodas stāvvietā, ne mazāk būtiski notīrīt to visu, nevis tikai priekšējo stiklu. J. Vanks saka: "Priekšējais stikls un spoguļi ir minimums, ko notīra visi. Bet nereti uz ielām redzam auto ar pamatīgu sniega kārtu uz jumta. Tas ir bīstami! Bremzējot vai paātrinoties sniegs var noslīdēt gan uz paša automašīnas priekšējā stikla, gan "ielidot" aizmugurē braucošā auto priekšējā vējstiklā. Jānotīra arī visi logi". Auto apakšējā daļā ziemā veidojas ledus, sniega un sāls masa, kas samazina tā augstumu un var traucēt pārvarēt pat nelielus paaugstinājumus. To būtu ieteicams regulāri notīrīt.

Lai uzlabotu automašīnas novietošanas prasmes, autovadītāji aicināti pieteikties bezmaksas apmācībām "ParkoSkolā" – "EuroPark Latvia" un "DBS Autoskola" īstenotā iniciatīvā. Tās ietvaros notiek individuālas apmācības "DBS Autoskola" instruktoru vadībā, izmantojot savu personīgo transportlīdzekli. Vairāk informācijas "ParkoSkola" Facebook lapā vai mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!