Foto: McLaren

Pēc 35 gadiem, pavadītiem "McLaren" uzņēmumā, to pamet leģendārais Rons Deniss, ziņo BBC.

69 gadus vecais Deniss kompānijas priekšsēdētāja posteni gan pamet nevis labprātīgi, bet pēc pārējo līdzīpašnieku lēmuma. Novembra sākumā Denisam arī Augstākajā tiesā neizdevās apstrīdēt piespiedu aiziešanu pensijā.

Ronam Denisam pieder 25% kompānijas akciju; 50% pieder Bahreinas investīciju fondam "Mumtalakat", bet atlikušie 25% - Denisa senam biznesa partnerim, Saūda Arābijā dzimušajam francūzim Mansūram Odžeham. Pirms dažiem gadiem Denisam un Odžeram radās domstarpības un kopš tā laika 64 gadus vecais biznesmenis kopā ar investīciju fondu cenšas "izēst" Denisu no kompānijas, ziņo BBC. Francūzis uzskata, ka Denisa "autokrātiskais vadības stils" nenāk par labu "McLaren" nākotnes izredzēm.

Rons Deniss ir leģendārs "McLaren" F-1 komandas vadītājs. Viņa vadībā šī komanda izveidojās par čempionāta ikonu un tās piloti - Nikijs Lauda, Alēns Prosts, Airtons Senna, Mika Hakinens un Lūiss Hamiltons - izcīnīja kopumā 10 F-1 čempionu titulus, bet komanda ieguvusi septiņus Konstruktoru kausus.

Taču jaunākajos laikos savulaik tik slavenajai komandai nav klājies viegli - Denisam neizdevās atrast jaunu ģenerālsponsoru "Vodafone" vietā, kas 2013. gadā pārtrauca sadarbību, bet sasteigtā dzinēju piegādātāju "Honda" atgriešanās F-1 2014. gadā sagādāja "McLaren" komandai sliktāko sezonu tās vēsturē.

Ronu Denisu "McLaren" varētu aizstāt 44 gadus vecais amerikānis Zaks Brauns, kurš ir viens no vadošajiem F-1 mārketinga speciālistiem.

F-1 Rons Deniss ienāca 1968. gadā kā mehāniķis "Cooper" komandā, bet pēc diviem gadiem pārgāja uz "Brabham", un, strādājot F2 un F3 čempionātos, drīz izveidoja savu autosporta uzņēmumu. F-1 Deniss atgriezās 1980. gadā un sāka strādāt "McLaren"; pēc gada viņš šo pārņēma. Odžehs Denisam pievienojās 1984. gadā kā akciju turētājs un kopš tā laika bija viņa biznesa partneris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!