Foto: Delfi kolāža

Šomēnes lielu ažiotāžu soctīklos izraisīja fotogrāfija ar "Audi Q7" apvidus automobili, kam Latvijas valsts transportlīdzekļa individualizētajā numurzīmē "RUS 001" pa vidu redzams pašrocīgi ielīmēts Krievijas karodziņš. Vai un kāds sods autovadītājam pienākas par šādu numurzīmes "izrotāšanu"?

Daudzi normatīvo aktu panti nosaka prasības attiecībā uz to, kādai numura zīmei ir jābūt – skaidri salasāmai, aizliegts mainīt tās saturu, numura zīmei jāatbilst numura zīmju aprakstam un standartam LVS 20:2009 "Transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmes".

Veicot jebkādas izmaiņas zīmē, tiek pārkāptas visas šīs prasības. Tāpat ļoti skaidras prasības definē MK noteikumu Nr. 466 tehniskās apskates noteikumu pants 102.2. – "Valsts reģistrācijas numura zīmei jābūt tīrai, salasāmai, bez mehāniskiem vai citādiem bojājumiem, kas ietekmē tās salasāmību. Aizliegts krāsot valsts reģistrācijas numura zīmes atstarojošo virsmu, lietot valsts reģistrācijas numura zīmi imitējošus izstrādājumus un jebkādus valsts reģistrācijas numura zīmes pārklājumus, kā arī jebkādā veidā mainīt tās saturu vai salikt to no citu numura zīmju fragmentiem".

Tādēļ auto ar šādi aplīmētu numura zīmi tehnisko apskati neizies (saņems vērtējumu "2"), portāls "Delfi" uzzināja Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

Sodīt autovadītāju par tamlīdzīgi bojātu numurzīmi var arī, policijai apturot šādu spēkratu ceļu satiksmē. Šajā gadījumā ir konstatējams administratīvā pārkāpuma sastāvs atbilstoši iepriekšminētajam pantam par transportlīdzekļu tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Sods par šādu pārkāpumu nav bargs, t.i., brīdinājums vai septiņi eiro saskaņā ar LAPK 149.4. panta 14. daļu – par citu šajā kodeksā neminētu ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!