Foto: AP/Scanpix

Francijas motoru sporta leģenda Stefans Peteransels ("Peugeot") sestdien 13. reizi karjerā triumfēja Dakaras rallijreidā, kamēr motobraucēju konkurencē pirmo reizi par uzvarētu kļuva britu sportists Sems Sanderlends.

Peteransels Dakaras rallijreidā triumfēja otro gadu pēc kārtas. Septiņus no saviem 13 tituliem viņš ieguvis ar automašīnu, bet sešas reizes uzvarēja, startējot moto ieskaitē. Pirmoreiz šajās sacensībās francūzis triumfēja vēl 1991. gadā, kad tās notika Āfrikā.

51 gadu vecais Peteransels pēdējā, 12. posmā, kurā ātruma sekcija bija vien 64 kilometrus gara, ieņēma otro vietu, 19 sekundes zaudējot savam tautietim un sīvākajam konkurentam Sebastjenam Lēbam, kurš arī startēja ar "Peugeot", taču ar to bija gana, lai Peteransels gūtu uzvaru kopvērtējumā. Deviņkārtējais pasaules čempions rallijā Lēbs no uzvarētāja atpalika par piecām minūtēm un 13 sekundēm.

"Konkurence mums klasē bija ļoti sīva, un uz uzvaru varēja pretendēt septiņi astoņi braucēji," pēc finiša atzina Peteransels. "Kad sacensības bija pusē, viņu palika četri, bet pēdējā nedēļā tikai mēs ar Sebastjanu. Likme bija augsta un mēs braucām ar pilnu gāzi. Liels paldies "Peugeot" par lielisko mašīnu un īpaši par to, ka nedeva komandas pavēles un ļāva mums godīgi cīnīties."

Savukārt trešo vietu sacensību kopvērtējumā ieņēma vēl viens "Peugeot" komandu pārstāvis, francūzis Sirils Desprē, kurā summā atpalika par 33 minūtēm un 28 sekundēm.

Šī ir pirmā reizei kopš 1990. gada, kad visu goda pjedestālu automašīnu konkurencē aizņem "Peugeot" komandas braucēji. Franču autoražotājs sacensību apritē atgriezās pērn.

Augsto 21. vietu šajā rallijā ieņēma lietuvieša Antana Jukņēviča ("Toyota Hilux") ekipāža, finišu sasniedza arī Krievijas pilots Sergejs ŠIhotarovs, kura stūrmanis Oļegs Uperenko rallijā startēja ar Latvijas licenci. Kopumā 2017. gada Dakaras rallijā finišēja 58 ekipāžas.

Tikmēr motociklu klasē ar KTM spēkratu startējošais Sanderlends kļuva par pirmo britu motosportistu, kurš uzvarējis šajās prestižajās sacīkstēs. Šī bija jau 16 reize pēc kārtas, kad Dakaras rallijreidā uzvar braucējs ar KTM markas motociklu.

Sanderlends, kurš iepriekš 2012. un 2014. gadā Dakaras rallijreidu nespēja pabeigt tehnisku problēmu dēļ, kopvērtējumā par 32 minūtēm pārspēja austrālieti Matiasu Valkneru (KTM), bet trešais palika spānis Herards Farress (KTM), kurš bija vēl nepilnas četras minūtes lēnāks.

"Neticami, neticami!" pēc pēdējā ātrumposma priecājās Sanderlends. "Tiklīdz finišēju, mani pārņēma tādas emocija! Visu pēdējo nedēļu uz maniem pleciem gūlās pamatīga atbildības nasta, un sasniegt finišu ir milzīgs atvieglojums. Šis ir pirmais Dakaras rallija, ko man izdevās izbraukt līdz galam un izcīnīt uzvaru ir kaut kas neticams. Man trūkst vārdu. Lieliski būt pirmajam anglim, kas uzvarējis Dakaras rallijā, ceru, ka tas Lielbritānijā radīs lielāku interesi, jo pagaidām par šīm sacensībām rakstīja maz. Ceru, ka man būs izdevies to mainīt."

Pēdējā posmā identisku rezultātu uzrādīja francūzis Adrjēns van Bēferēns ("Yamaha") un Farress, kuriem 18 sekundes zaudēja spānis Hoans Barreda ("Honda").

30. vietu moto ieskaitē izcīnīja Igaunijas braucējs Tomass Trīsa, bet viņa tautietis Marts Mēru (abi - "Husqvarna") ieņēma 55. vietu. Kopumā finišu sasniedza 97 motosportists.

Pērnā gada čempions, austrālietis Tobijs Praiss no sacensībām izstājās pēc smagas avārijas ceturtajā ātrumposmā.

Kvadraciklu ieskaitē savu pirmo Dakaras rallija uzvarētāja titulu izcīnīja Krievijas braucējs Sergejs Karjakins, savukārt smago automašīnu klasē kārtējo reizi nepārspēta palika spēcīgā KAMAZ komanda, kas aizņēma pirmos divus pjedestāla pakāpienus - uzvarētāja godā Eduards Nikolajevs, otrais - Dmitrijs Sotņikovs.

Vēstīts, ka šī gada sacensībās sliktu laika apstākļu dēļ tika atcelti divi posmi, līdz ar to dalībnieki veica desmit no 12 plānotajiem etapiem.

Dalībnieki šogad sacentās Paragvajā, Bolīvijā un Argentīnā, šķērsojot arī Andu kalnus.

Slavenais rallijreids no 1979. līdz 2007. gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā, bet 2008. gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts, savukārt jau nākamajā gadā tas tika aizvadīts Dienvidamerikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!