Foto: Vida Press

Krievijas politiķis Vladimirs Žirinovskis sūkstījies, ka viņam salūzis vietējā ražojuma elektromobilis "Jo-mobilis" (ё-мобиль), ko viņam 2014. gadā uzdāvināja uzņēmējs Mihails Prohorovs. Par to Žirinovskis paziņojis tikšanās laikā ar jauniešiem Krievijas Valsts domē, vēsta "Interfax".

"Man tas elektromobilis vienkārši mētājas, jo akumulators nobruka. Automobilis ir jauns un labs, bet akumulators nobruka," paziņoja Žirinovskis.

Pēc odiozā politiķa vārdiem, pavisam tika izgatavoti tikai trīs šādi elektromobiļi. Neskaitot viņa personīgo eksemplāru, vēl viens "jo-mobilis" ir pašam Prohorovam, bet trešais – nav zināms kam.

2014. gadā, kad Žirinovskim uzdāvināja šo vietējā ražojuma elektromobili, tika ziņots, ka tas ir viens no pavisam četriem izgatavotajiem, to radīšanai tika iztērēts aptuveni miljons eiro.

"Jo-mobilis" ir aprīkots ar diviem elektromotoriem, no kuriem katrs attīsta 81 zirgspēku, 40 kWh litija akumulatoru komplektu un "Webasto" autonomo apsildes sistēmu, kura piesilda ne tikai automobiļa salonu, bet arī uzsilda akumulatoru komplektu.

Braucot ar 60 km/h, šis elektromobilis ar pilnu uzlādi spēja nobraukt līdz 300 kilometru distanci, bet ar 100 km/h – līdz 170 km.

Pirmo reizi par plānoto elektromobiļu izstrādi un ieviešanu ražošanā Prohorovs paziņoja 2010. gadā. Jau 2011. gadā bija saņemti 40 tūkstoši provizorisko pasūtinājumu šim modelim.

2012. gadā notika pirmie žurnālistu izmēģinājuma braucieni ar "jo-mobili", pēc kā 2013. gadā prototips tika ievērojami modernizēts, bet tā arī sērijveida ražošanā nenonāca.

Projekts tika pārtraukts 2014. gadā, jo "jo-mobiļu" izlaide tika atzīta par nerentablu, bet visi inženiertehniskie dokumenti un tiesības uz izstrādājumu par vienu eiro tika pārdotas Zinātniski pētnieciskajam automobiļu un motoru institūtam (NAMI).

Videoreportāža no 2014. gada ar "jo-mobiļa" pasniegšanu Žirinovskim:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!