Foto: Shutterstock
Madeira nav tikai viena, bet veselas astoņas salas, kas neiedomājami bagātas ar dabas un izklaides objektiem. Tie, kas tajās reiz paciemojušies, šīs Portugāles salas neaizmirsīs nekad! Dažas no tām ir mazas, mežonīgas un neapdzīvotas, citas – ar senu vēsturi, brīnišķīgiem dārziem un romantiskām pilsētām. Un, protams, neaizmirstamās klinšainās un smilšu pludmales gar salu krastiem! Lūk, dažai ieteikumi un idejas, ko apskatīt un izbaudīt Madeirā.

Pateicoties maigajam subtropu klimatam visu gadu, daba šajā pasaules malā ir ļoti daudzveidīga, padarot Madeiru par vienu no izcilākajiem ceļojumu galamērķiem Eiropā, raksta "Europeanbestdestinations".

Madeiras vasaras ir siltas, bet ne karstas, savukārt ziemas – maigas, tādēļ šeit ir vieni no skaistākajiem dārziem, kā arī senas civilizācijas un vēstures pēdas. Salas atrodas aptuveni 1000 kilometru attālumā uz dienvidrietumiem no Lisabonas. Tās radušās pēc vulkāna izvirduma pirms vairākiem miljoniem gadu. Portugāļu augstmanis dons Enrike, Vizeu hercogs, plašāk pazīstams kā Enrike Jūrasbraucējs, bija pirmais, kas atklāja salu un nosauca to par "Madeiru" jeb Mežu.

Lielākā daļa madeiriešu pašlaik dzīvo lielās salas dienvidos. Kalni tos aizsargā no mākoņiem un vējiem, tādēļ šī jau vēsturiski bijusi lieliska kūrortzona un gar piekrasti slejas gan viesnīcas, gan atpūtas mājas un vasarnīcas.

Salas ziemeļi vai dienvidi – kurp doties?

Foto: Shutterstock

Madeiras dienvidos atrodas arī salas galvaspilsēta Funšala (Funchal), kas ir šarmanta un jauka vieta ar aptuveni 112 tūkstošiem iedzīvotāju. Visu gadu šeit valda tropisks klimats, tādēļ tiem, kas vēlas jaunu un saulainu atpūtas galamērķi ar komfortablu un modernu infrastruktūru, salas dienvidi ir īstā vieta, kurp doties, raksta "Europeanbestdestinations". Te ir jaukas pludmales un brīnišķīgi apskates objekti.

Savukārt tiem, kas vēlas doties pārgājienos, dabas vērošanas vai velo izbraucienos pa kalnainajiem apvidiem, jādodas uz salas ziemeļiem, kas ir nedaudz vēsāki, bet ainavu ziņā vēl krāšņāki.
Madeiras ziemeļi ar kilometriem garo mežonīgi krāšņas dabas aplaimoto piekrasti piedāvā ceļotājiem plašu unikālas floras un faunas klāstu, kas ļauj labāk izprast neparastās vulkāniskās izcelsmes salas veidošanos un tās dabīgo skaistumu. Šis reģions atrodas vien stundas brauciena attālumā no Funšalas.

Šarmantā un ziedošā Funšala

Foto: Shutterstock

Šī ļoti skaistā un mierīgā pilsēta ir apskates vērta. "Zona Velha" jeb vecpilsēta ir pārpilna mazu un mājīgu ieliņu, kur vietējie un tūristi it labi sadzīvo. Dienā te valda dzīvība, bet vakari ir vitalitātes pilni, jo var atrast gan klusas vietiņas, gan dzīvīgus naktsklubus un restorānus. Interesants ir šejienes mākslinieciskais projekts – apgleznotās durvis, kas atrodamas Santa Maria ielā. Tās apgleznojuši vietējie mākslinieki. Bet dodoties augstāk, atrodiet kādu vietu, kur nobaudīt punšu (puncha), salas tradicionālo dzērienu, kas pagatavots no ruma, citrona, laima un medus, un ļaus izjust īstās Madeiras sajūtas, ko nevar atrast nekur citur pasaulē.

Nelielajā pilsētā būs ko darīt visu dienu, gan dodoties pastaigā pa ieliņām, baudot skaisto arhitektūru, gan izbaudot pasakainos skatus, vizinoties trošu vagoniņā starp debesīm un zemi.

Vecpilsētā ir arī krāsains un dzīvīgs tirgus, kur vietējie iegādājas zivis un augļus. Savukārt jautrības cienītāji var izbaudīt nobraucienu ar īpašām kamanām. Lūk, kā tas izskatās.

Brīnišķīgās pludmales

Foto: Shutterstock

Šī ir viena no skaistākajām vietām pasaulē, kur peldēties, snorkelēt, pastaigāties un baudīt labākos augļus un dārzeņus salā. Tā ir vieta, kur noteikti jāaizbrauc, ja esat Madeirā. Noīrējiet auto un dodieties izbraucienā pa salu.

"Fajã dos Padres" ir neliels zemes pleķītis aptuveni 250 metru augstas klints pakājē. Tā atrodas Madeiras dienvidrietumu krastā. Klints šo vietu pilnīgi aizsargā no ziemeļu vējiem, bet pa nelielu, akmeņainu pludmali var nokļūt mājīgā jūras līcī. No klints augstumiem lejā iespējams nolaisties arī ar liftu. Tikai negaidiet, ka te pludmali segs baltas smiltis – nē, šeit ir akmeņaina, ļoti citāda un mūsu ceļotājiem pat eksotiska vulkānisko iežu pludmale.

Foto: Shutterstock

Ja vēlaties baudīt jūru, dodieties uz salas dienvidiem. No Funšalas brauciet gar "Câmara de Lobos" zvejnieku ciemu un iespaidīgajām "Cabo Girão" klintīm.

Šeit jūras ūdens temperatūra visu gadu ir patīkami silta, bet pati jūra vasarā lielākoties ir rāma.

Ja jums patīk niršana, krastos ir vairākas interesantas klintis un klinšaini līcīši. Savukārt, ja vēlaties sērfot, vērts braukt uz "Fajã dos Padres" ziemā, kad šeit ir visai augsti un spēcīgi viļņi, kas piemēroti pieredzējušiem sērfotājiem.

Gar jūras krastu vijas taka no restorāna līdz pat laivu mājai, kas ved gar mango, avokado, persiku un pat banānkoku pilniem dārziem. Ceļa galā ir ķirškoki, kas dod vairākas ražas gadā, teikts "Europeanbestdestinations".

Sentvinsenta alas un Vulkānu centrs

Foto: Shutterstock

Centrā ļoti interesantā un izklaidējošā veidā stāsta un izglīto par vulkānu izvirdumiem un salu rašanos. Tur apmeklētāji var noklausīties audiovizuālu demonstrāciju par vulkāniem un to bargo dabu.

Foto: Shutterstock

Savukārt Senvisentes (São Vicente) alas ir dzīvs pierādījums vulkāna varenumam un nepārspējamajam spēkam. Šeit izveidojušies vairāku lavas tuneļi, ko radījis vulkāna izvirdums pirms 400 tūkstošiem gadu.

Vairāk informācijas: www.grutasecentrodovulcanismo.com

Madeiras tematiskais parks

Foto: Publicitātes foto

Šī nu ir vieta visai ģimenei. Madeiras tematiskajā parkā stāsta par salas cilvēkiem, tradīcijām, oriģinālajām vietām un vēsturi. Un tas viss ļoti vizuāli baudāmi un interesanti arī bērniem. Te var izbraukt gan nelielā vilcieniņā, gan vizināties airu laivās un izstaigāt skaistu dārzu.

Šis ir jauks veids, kā atklāt Madeiras vēsturi draudzīgā un nepiespiestā atmosfērā. Šī vieta arī nedaudz atgādina brīvdabas muzeju, jo te atrodami, piemēram, tradicionālo salas amatnieku darinājumi, kā arī var iemācīties, kā vietējie cep maizi vai nopīt kaut ko no klūgām.

Ieeja: 10 eiro pieaugušajiem, 8 eiro – bērniem.
Darba laiks: katru dienu no pulksten 10 līdz 19.

Botāniskais dārzs

Foto: Shutterstock

Šis ir viens no pasaules skaistākajiem botāniskajiem dārziem, jo, kā jau minēts, pati sala ir tik krāšņa, ka dārzam jābūt izcilam, lai to pārspētu.

Kalna pils tropiskais dārzs ir cilvēku roku darbs – cilvēku, kas mīl kokus, puķes augus un mākslu. Šeit savākta neticama kolekcija. Ideja par dārza tapšanu šajā vietā radusies 1987. gadā, un jau drīz tas ticis atklāts publikai. Pašlaik dārzs aizņem 70 tūkstošus kvadrātmetru.

Foto: Shutterstock

Arī šis dārzs ir iespēja labāk iepazīt un atklāt salu, īpaši pateicoties mākslas darbiem, kas izvietoti gar celiņu malām. Savukārt zemes dzīlēs var ielūkoties, apmeklējot minerālu muzeju, bet Zimbabves skulptūru kolekcija jau pavisam apbur un pārsteidz apmeklētājus.

Te ir arī Āzijas dārzs un krāšņas ainavu arhitektu darinātas puķudobes, nelieli baseini un strautiņi, kā arī daudz kas cits, kas liek elpai aizrauties.

Padoms:

Ieejas biļete Madeiras Kalna pils tropiskajā dārzā ļauj bez maksas nobaudīt arī glāzi vietējā vīna skaistās kafejnīcas terasē. Izbaudiet šo īpašo dzērienu unikālajā vietā!

Ieejas biļete izmaksās 10 eiro.

Vairāk informācijas: www.montepalace.com

Portu Santu saliņa

Foto: Shutterstock

Kā jau minēts, Madeira patiesībā ir salu grupa. Un viena no tām apburs tos, kam patīk kilometriem garas smilšainas pludmales. Runa ir par Portu Santu.

Sākotnēji vulkāniskajā Madeiras salā nav bijis jauku, plašu pludmaļu (tagad tādas, protams, izveidotas). Tādēļ vietējie un tūristi iecienījuši izbraucienu ar kuģīti uz Portu Santu, kur iespējams atpūsties skaistā pludmalē. Šī sala pazīstama arī ar sanatorijām, kur ārstēšanā izmanto vietējās smiltis. Tāda, piemēram, ir "Hotel & Spa Porto Santo". Tāpat sala ir slavena ar lielisku golfa laukumu, kas atzīts par vienu no labākajiem pasaule, teikts ""Europeanbestdestinations".

Foto: Shutterstock

Portu Santu ir maza, pārsteidzoša, šarmanta sala – maza paradīzīte okeāna vidū, kurā ir tikai 5000 pastāvīgo iedzīvotāju. Daļa salas pat nav apdzīvota. Šajā sakarā interesanta ir mājiņa salas austrumos, kur vientulīgi viena pati dzīvo vācu dāma Ingrīda, kas iecienījusi šejienes mieru.
Visērtāk uz salu nokļūt ar prāmi, kas regulāri kursē no lielās Madeiras salas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!