Foto: LETA

Šajā priekšvēlēšanu aģitācijas periodā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudi par vairākiem video Ventspils pilsētas domes portālā, kuros vietējās valdošās partijas "Latvijai un Ventspilij" līderis Aivars Lembergs slavē sevi un sava saraksta kandidātus, kā arī nopeļ iespējamos konkurentus gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

"Pārbaude ir uzsākta, jo mēs esam konstatējuši, ka Ventspils domes mājaslapā ir ievietota informācija, kas satur šīs slēptās aģitācijas pazīmes. Šobrīd notiek pārbaude. Pēc tās pabeigšanas mēs varēsim izdarīt loģisku secinājumu, vai šis materiāls tika ievietots ar mērķi mudināt vēlētājus balsot par vai pret konkrētu deputātu kandidātu vai politisko partiju, vispār cik pamatoti ir ielikti šie materiāli, kas varētu būt, ka atbilst šīs slēptās aģitācijas pazīmēm," stāsta KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Jaunskunga.

Runa ir par vairākiem Ventspils domes portālā ievietotiem video. Tajos Lembergs, kuram drošības līdzeklis kriminālprocesā liedz pildīt domes priekšsēdētāja pienākumus, stāsta par to, vai pats kandidēs vēlēšanās, slavē savas partijas biedrus un peļ kandidātus no citiem sarakstiem.

Vienā no video Lembergs uzskaita partijas biedrus, kuri būtu labāki kandidāti uz Ventspils vadīšanu nekā trīs partiju kopīgā saraksta līderis Ģirts Valdis Kristovskis.

Raidījums skaidro, ka juridiski Lembergs ir viens no domes deputātiem un Attīstības komitejas vadītājs. Tieši tādā statusā viņš arī sniedzot video redzamās preses konferences, skaidro šonedēļ par domes darbu atbildīgais vicemērs Didzis Ošenieks, kurš ir arī viens no Lemberga slavētajiem partijas biedriem. Ošenieks vispirms apgalvo, ka video neesot redzējis, un arī pēc noskatīšanās ne juridiskas, ne ētiskas problēmas nesaskata: "Korekti uz šo jautājumu atbildi jums var sniegt šī institūcija, KNAB, bet, ja jūs prasāt manu kā amatpersonas viedokli, es tur neredzu nekādu priekšvēlēšanu aģitāciju. Tā ir vienkārši atbilde uz žurnālistu uzdotu jautājumu, kur tiek nosaukti vairāki cilvēki Ventspilī," tā Ošenieks.

Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā aizliegta administratīvo resursu izmantošana. Četru gadu laikā sodītas piecas personas. Bargākais līdz šim piemērotais sods ir 50 eiro par partijas aģitācijas izvietošanu pašvaldības mājaslapā.

Likumā ir skaidri noteikts aizliegums izmantot aģitācijai pašvaldību resursus: naudu, mantu un pakalpojumus. Aģitācijas materiālus nedrīkst izvietot arī pašvaldību avīzēs. Jaunskunga skaidrojusi, ka līdz šim sodi nav bijuši bargi, jo regulējums bija jauns, bet tagad tas varētu mainīties: "Administratīvā atbildība ir līdz 700 eiro, un, ja mēs konstatēsim, ka šī ir tāda apzināta rīcība, un varbūt ja tā notiks ilgstoši, pēc mūsu kaut kādiem pieprasījumiem nenotiks reakcija, tad mēs, protams, to visu ņemsim vērā, piemērojot šo atbildības mehānismu," skaidroja KNAB pārstāve.

Kopš februāra, kad sākās priekšvēlēšanu aģitācijas periods, ir desmit gadījumi, kuros KNAB pārbauda iespējamo administratīvo resursu izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!