Foto: LETA
Jaunā Konservatīvā partija (JKP) uzskata, ka Ministru kabineta (MK) lēmums neizmantot valsts pirmpirkuma tiesības uz Rīgas Lielajiem kapiem apliecina valdošās koalīcijas partiju liekulību un dubultstandartus. Lielajos kapos apbedīti tādi Tautas dižgari kā Krišjānis Valdemārs, Krišjānis Barons un Andrejs Pumpurs.

"Valdību veidojošās partijas un to apvienības – ZZS, "Vienotība" un Nacionālā apvienība – vārdos sola cīnīties pret Rīgas domē valdošo korupciju un necieņu pret Latvijas valsts simboliem un kultūrvēsturiskajām vērtībām. Taču brīdī, kad jāuzņemas reāla atbildība par Rīgā notiekošo un valstij pārņemot Lielos kapus, jāglābj šis Latvijai būtiskais kultūrvēsturiskais piemineklis, valdība kaunīgi paiet maliņā," norāda JKP.

"Jaunie Konservatīvie" pieļauj, ka valdošo partiju politiķu līdz šim skaļi paustais atbalsts Lielo kapu draugiem izrādās bijusi sabiedrības mānīšana nolūkā gūt papildus politiskos punktus pirms pašvaldību vēlēšanām.

"Lielo kapu aizstāvju lomu ar publiskiem paziņojumiem līdz šim ir uzņēmušies visu valdības partiju pārstāvji, tajā skaitā ZZS valdes priekšsēdētājs un Rīgas mēra kandidāts Armands Krauze. Eiropas Parlamenta deputāti no "Vienotības" Sandra Kalniete, Krišjānis Kariņš, Inese Vaidere un Artis Pabriks, kā arī Roberts Zīle no Nacionālās apvienības iepriekš skaļi paziņoja, ka Rīgas domes iecerētā tramvaja līnija, kas šķērsotu kapu teritoriju, būtu "necieņa pret mūsu vēsturisko atmiņu un identitāti, aizskartu kapos apbedīto Latvijas dižgaru piemiņu un dziļi aizvainotu tās dzimtas, kuru tuvinieki ir apbedīti šajos kapos".

"Tagad iznāk, ka šo pašu partiju veidotā valdība 370 000 eiro ietaupīšanas vārdā apzināti palaiž garām iespēju aizsargāt Latvijas vēsturisko atmiņu, identitāti un Latvijas dižgaru piemiņu. Turklāt, tajā pašā budžeta gadā, kad 20 miljoni eiro ir iztērēti tā saucamajām Saeimas deputātu kvotām jeb dažādiem valdošo partiju pārstāvju lolojuma objektiem visā Latvijā. Šāda rīcība nav nekas cits kā cinisma un liekulības paraugstunda uz mirušo rēķina", atzīst JKP.

Valdība pēc atkārtotām diskusijām vakar nolēma neizmantot valsts pirmpirkuma tiesības Lielo kapu atpirkšanai, lai gan uz to aicināja gan Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI), gan biedrība "Lielo kapu draugi", kuras aktivitātēs līdz šim iesaistījās arī valdošo partiju biedri.

"Ņemot vērā valsts nozīmes kultūras pieminekļa kultūrvēsturisko vērtību, atrašanās vietu, izmantošanas veidu, nepieciešamību nodrošināt pieminekļa publisko pieejamību, kā arī sabiedrības intereses un lietderības apsvērumus kultūras mantojuma aizsardzības jomā VKPAI uzskata, ka ir nepieciešams izmantot valsts pirmpirkuma tiesības uz nekustamo īpašumu par kopējo pirkuma līgumā noteikto maksu 372 443 eiro ieskaitot pievienotās vērtības nodokli", savā atzinumā uzsvēra VKPAI.

Savukārt Jāņa Reira ("Vienotība") vadītā Finanšu ministrija (FM) atzina, ka Lielo kapu nodošana FM valdījumā un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" pārvaldīšanā uzskatāma par tai neraksturīgu funkciju. Minēto nekustamo īpašumu pārvaldīšana un apsaimniekošana esot pašvaldības autonomā funkcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!