Foto: Shutterstock
Jaunā konservatīvā partija (JKP) uzskata, ka Latvijas pašvaldībās, sākot ar Rīgu, būtu jāaizliedz azartspēļu zāles ārpus viesnīcām. "Jaunie konservatīvie" ir apņēmušies iekļūstot Rīgas domē cīnīties par jaunu azartspēļu zāļu atvēršanas aizliegumu, savukārt valsts līmenī – par likumdošanas izmaiņām, kas vai nu aizliegtu azartspēles ārpus viesnīcām visā valstī, vai arī dotu pašvaldībām tiesības to darīt savās teritorijās.

"Ir pienācis laiks izbeigt nepamatoti liberālo pieeju nozarei, kas nenes sabiedrībai nekādu pozitīvu vērtību. Nozares samaksātie nodokļi nekādā ziņā neatsver tos milzu zaudējumus Latvijas sabiedrībai un ekonomikai, ko nodara spēļu automātu brīvā pieejamība uz katra ielas stūra. Sagrautas un izputējušas ģimenes, degradējušies un atkarībās slīgstoši cilvēki pašos spēka gados, pēdējo līdzekļu atņemšana sabiedrības jau tā trūcīgākajiem slāņiem, lai šos līdzekļus pārliktu azartspēļu kompāniju īpašnieku kabatās – tāds ir patiesais azartspēļu nozares "pienesums"," uzskata JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns.

Kā norāda JKP, azartspēļu apgrozījums Latvijā pērn kārtējo reizi ir ievērojami pieaudzis – proti, par 8,5%, sasniedzot gandrīz 250 miljonus eiro. Līdzīga tendence vērojama arī iepriekšējos gados – 2015. gadā pieaugums par 16,2%, 2014. gadā – par 9,7%. Rentabilitāte šajā nozarē ir ap 25% gadā. Tas liecina, ka azartspēļu industrija ir viena no augošākajām un pelnošākajām nozarēm Latvijā, turklāt šis pieaugums notiek uz strauji sarūkoša iedzīvotāja skaita fona.

Bordāns uzskata, ka ir pienācis laiks beigt aplaupīt Latvijas iedzīvotājus, ievedot tos atkarībās un pēc tam izmantojot to bezpalīdzīgo stāvokli. "Statistika rāda, ka izsniegto ātro kredītu pieaugums apbrīnojami sakrīt ar azartspēļu nozares pieaugumu. Kā vēl pērnā gada vidū uzsvēra Patērētāju tiesību aizsardzības centra vadītāja, dzīres ātro kredītu tirgū nebūt nav beigušās – gada pieaugums tajā brīdī vēl aizvien bija 20%! Latvijas iedzīvotāji turpina intensīvi ņemt ātros kredītus un pērnā gada novembra dati rāda, ka to dara gandrīz ceturtais pieaugušais Latvijas iedzīvotājs. Un, pētījumi liecina, ka liela daļa to ir spiesta darīt tieši tādēļ, lai apmaksātu savu ekskluzīvi dārgo "brīvā laika pavadīšanu" spēļu automātu zālēs."

"Palūkosimies, kā izskatās Rīgas ielās vakara stundās. Viss tukšs un izmiris, tikai vilinoši kvēlo dažādu gaismu lampiņas, iezīmējot parasti turpat blakus izvietoto "zelta trio" – bāru, lombardu un spēļu automātu zāli. Tās ir daudzu rīdzinieku pamata "dzīves vietas", kur atstāt savus jau tā nebūt ne spožos ienākumus. Tiesībsargājošo institūciju pieredze rāda, ka azartspēļu atkarības dēļ radušies ievērojamie parādi bieži vien kalpo par iemeslu noziedzīgām darbībām, tajā skaitā korupcijai. Ir pienācis laiks tam pielikt punktu," uzsver Bordāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!