Foto: DELFI Aculiecinieks
"Ieriķu dzirnavu dabas taka. Melderupīte plūst, čalodama un šļakatas mētādama. Kā nekā, tai jāpārvar septiņi dažāda augstuma ūdenskritumi un ūdenskritumiņi. Ja skatās vērīgi, var pamanīt, ka daudzviet uz mums noraugās priecīgas un skumjas, dusmīgas un pārsteigtas akmens milžu acis. Putni dzied, ziedi plaukst, pavasaris un miers..." iesakot savu pavasara ceļojuma ideju, raksta lasītājs Jānis Bija, kas piedalās "TūrismaGids" un "Delfi Aculiecinieks" rīkotajā ceļojumu stāstu konkursā. Vēl līdz 9. maijam iespējams iesūtīt arī citus stāstus.

Lūk, cik pavasarīgi šogad izskatās Ieriķu dzirnavās!

Vidzemes šosejas 72. kilometrā no Rīgas, starp Siguldu un Cēsīm, daba ir izveidojusi un cilvēki pilnveidojuši brīnumjauku relaksēšanās vietu – Ieriķu dzirnavas un dabas takas.

Diemžēl pēc 1987. gada ugunsgrēka no dzirnavām ir palikuši tikai mūri, taču tie ir ļoti iespaidīgi, un Ieriķu ūdensdzirnavas kā 17.gadsimta celtniecības piemineklis ir iekļauts vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Upīti, uz kuras atrodas dzirnavas, sauc par Melderupi, Grūbupi jeb Ieriķupi. Gar tās krastiem izveidota ērta pastaigu laipa, kas ļaus visu apskatīt sausām kājām. Mazā upīte var lepoties ar skaistiem stāvkrastiem un veseliem septiņiem dažāda augstuma ūdenskritumiem, kurus mēdz dēvēt arī par Grūbas ūdenskritumiem.

Ieriķos atklāta arī jauna dabas taka, kas ir nedaudz ekstrēmāka un "savvaļīgāka", vēl vairāk saglabājot dabas neskartumu, šī gada sākumā stāstīja Ieriķu dzirnavu saimnieki. Tā atrodas aptuveni 200 metru attālumā no dzirnavām.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Te ir arī garāka dabas taka, kas ved uz Amatas krastiem. Cecīļu dabas taka ir kājāmgājēju tūrisma maršruts, kurā ir iespēja iepazīt Amatas novada dabas objektus gar Kumadas upes un Dančupītes krastu.

Teika stāsta, ka Cecīļu ieža alās dzīvojis velns ar divām raganām. Katru pusnakti viņi dejojuši ieža priekšā. Ļaudis velnu nokaitinājuši. Viņš gribējis Kumadu aizbērt, paņēmis smiltis un nesis uz upi. Te "Cecīļos" iedziedājies gailis. Velns sabijies un meties alā. Smiltis izbirušas pretī "Velna kambara" iezim, veidojot uzkalniņu. No tā laika velns neesot manīts.

Takas sākuma punkts ir Amatas novada Ieriķos, kilometru no kafejnīcas, degvielas uzpildes stacijas un Tūrisma informācijas centra, pie "Lejas Cecīļu" mājām.

"Delfi Aculiecinieks" sadarbībā ar "Tūrisma Gidu" izsludina pavasara ceļojumu stāstu konkursu. Interesantāko reportāžu autori pretendē uz mēneša balvu – dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā iepirkumiem lielākajos Latvijas tirdzniecības centros, kā arī uz "Tūrisma Gida" speciālbalvu.

Reportāžu sūtiet, izmantojot raksta apakšā skatāmo pievienošanas pogu šeit, vai arī uz aculiecinieks@delfi.lv, vai uz celojumi@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!