Foto: GO4SPEED.LV / MVFOTO

Ar deviņiem ļoti spraigiem ātrumposmiem noslēdzies Latvijas un Lietuvas rallija čempionāta posms "Rally Talsi", kur ar nelielu pārsvaru pār ekipāžu Kalle Rovanpere/Risto Pietileinens ("Škoda Fabia R5") laurus plūca krievu autosportists Nikolajs Grjazins un Jaroslavs Fedorovs, pilotējot "Škoda Fabia R5", portālu "Delfi" informēja pasākuma organizatori.

Četros no 12 rallija ātrumposmiem abus vadošos dalībniekus šķīra mazāk kā viena sekunde, bet finišā vien par 0,74 sekundēm ātrāks izrādījās Grjazins, kurš otrās dienas laikā spēja atspēlēt arī saņemto 10 sekunžu sodu par maršruta leģendas neievērošanu.

Tikmēr Rovanpere, pārspējot divus citus čempionus – Jāni Vorobjovu un Ralfu Sirmaci, izcīnīja prestižo Čempionu Kausu, kļūstot par līdz šim jaunāko pilotu, kam tas izdevies – 16 gadu, septiņu mēnešu un 19 dienu vecumā.

Pagājušā gada Latvijas rallija čempionāta uzvarētājam Rovanperem gan izdevās savā īpašumā iegūt ceļojošo čempionu kausu, ar nepilnu divu minūšu pārsvaru pārspējot Sirmača un Artūra Šimina ekipāžu. Ar avāriju "SS7 Ramirent" rallijs noslēdzās trešajam čempionu kausa pretendentam Vorobjovam.

Īpaši viltīgs izrādījās 13,05 kilometru garais "SS4 Kurzemes Radio" posms, kas lika izstāties septiņām ekipāžām, tostarp Deividam Jociusam un Edijam Bergmanim, kuri pēc pirmās dienas atradās labāko desmitniekā, norāda pasākuma rīkotāji.

"Rally Talsi" divās noslēdzošajos ātrumposmos uzvaras pārmaiņus izcīnīja Rovanpere un Grjazins, kuram palīdzēja nelielā Rovanperes aizķeršanās pēdējā ātrumposma startā.

Pēc LRC2 klases pirmās dienas līderu Jāņa Vorobjova / Ivo Pūķa neveiksmes par uzvarētājiem kļuva Aleksandra Mikhailova / Normunda Kokina "Mitsubishi Lancer Evo X" ekipāža. Vadības maiņa notika arī LRC3 klasē, kur sestdien veselības problēmu dēļ uz starta nedevās Mārtiņš Sesks. Tas pavēra iespēju trīskārtējā pasaules rallija un rallijkrosa čempiona Petera Sūlberga dēlam – Oliveram Sūlbergam svinēt uzvaru jau savā pirmajā grunts rallijā. Izmantojot Justa Tamašauska / Prana Šveda ķibeles, RK1 klasē pārliecinoši dominēja Lietuvas autosportisti Saulius Trapuila / Arūnas Jarašius. RK2 klasē uzvara Edgara Baloža / Ineses Akmentiņas ekipāžai.

Sestdien Talsos norisinājās arī Latvijas rallijsprinta čempionāta posms, kur absolūtajā ieskaitē ātrāko laiku uzrādīja Mareks Švarcs-Švampāns / Armands Lūkins. Otrajā vietā palika Vigo Rubenis un Kristaps Eglīte, kuri no uzvarētājiem atpalika 22,67 sekundes. Trešo goda pjedestāla pakāpienu ieņēma Ingus Pantelis un Uldis Kalvis, kuri tāpat kā pirmās un otrās vietas ieguvēji startēja ar Subaru Impreza mašīnām.

Talsu novada pašvaldības domes, "Neste" un "Talce SC Grupa" balvas izcīnīja, kā arī simbolisku "hat-trick" guva rallija uzvarētāji un "Sports Racing Technologies" ekipāža Nikolajs Grjazins / Jaroslavs Fedorovs.

Foto: Go4Speed / MVFoto

Tikmēr vēsturiskā "Rally Talsi" sporta ieskaites klasē Ivars un Andris Velmes apliecināja "Audi Quattro A2" varējumu, uzvarot ar četru minūšu un 58,91 sekunžu pārsvaru pār Gintara Ozoliņa un Kārļa Roziņa "Toyota Corolla" ekipāžu. Trešajā vietā ierindojās igauņi Alari Silaste / Arvo Līmans ar "AZLK 2140".

"Šis izvērtās par ļoti jautru ralliju, kurā braucām tik ātri cik vien spējām, ja ne pat virs mūsu spēju robežām! Savā ziņā varu teikt "paldies" piešķirtajam soda – tas lika sasparoties un deva papildus motivāciju – ceru, ka arī skatītāji to novērtēja, jo tramplīnos lecām ar pilnu jaudu! Man ir ļoti liels prieks, ka beidzot izdevās izcīnīt uzvaru – ticiet man – šodien braucu ātrāk, riskējot vairāk kā Eiropas čempionātā!" sacensību finišā atklāja rallija uzvarētājs Grjazins.

"Sestdien turpinājās ļoti interesanta cīņa ar Grjazinu, kurš ar katru ralliju paliek arvien ātrāks un ātrāks! Mūsu plāns nebija finišēt otrajiem, bet rallijā gadās visādi – šodien pieļāvu kļūdu pēdējā ātrumposma startā, kur zaudēju laiku – diemžēl, tas šoreiz maksāja uzvaru rallija kopvērtējumā! Tanī pat laikā, ļoti patīkami, ka spējām izcīnīt uzvaru un no jauna izveidoto Čempionu Kausu. Turklāt, to pasniedza Peters Sūlbergs, kas, protams, krietni uzlaboja mūsu garastāvokli, pēc zaudējuma!" pēc sacensībām atzina Rovanpere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!