Foto: Shutterstock
Maija beigas un jūnija sākums ir laiks, kad daudzi bērndārznieki svin izlaidumus, savukārt jaunāko klašu skolēni atvadās no skolas soliem līdz nākamajam septembrim. Tas nozīmē, ka ir klāt bērnu ballīšu laiks un čaklajām māmiņām jādomā, kā iepriecināt mazos rakarus, ceļot svētku galdā dažādus neikdienišķus kārumus. Lai atvieglotu šo nebūt ne vienkāršo uzdevumu, mēs nolēmām nākt talkā, pārskatot bagātīgos "Tasty" recepšu krājumus un atlasot interesantākās uzkodu receptes, kas noderēs, klājot galdu par godu bērnu svētkiem.

Viens no svarīgākajiem faktoriem, lai bērnu ballīte būtu izdevusies, ir krāsains un košs galda klājums, kas papildināts ar dažādiem neparastiem akcentiem. Vari izmantot dekorēšanai dažādas krāsainas lentītes, balonus, ziedus, konfeti, dažādus saldumus un citus aksesuārus, atbilstoši iecerētajai ballītes tematikai.

Visiem zināms, ka mazie rezgaļi ballītes laikā ir grūti pierunājami apsēsties pie galda, lai ieturētu maltīti, jo viņiem ir darāmas daudzas un dažādas aizraujošākas lietas un fiziskās aktivitātes. Tieši tādēļ uzkodas ir labākais risinājums bērnu ballītei, jo tās ik pa laikam var paķert no galda un veikli notiesāt, papildinot enerģijas rezerves.

Kārtīgai dūšas piesiešanai noderēs mazi burgerīši un neliela izmēra picas, ko var ēst bez naža un dakšiņas – tieši tā, kā to patīk bērniem. Ja ballīte notiek svaigā gaisā, tad īsts glābiņš būs dažādi krāsaini dārzeņu iesmiņi, kas sātīgumam papildināti ar cīsiņu gabaliņiem, vārītas vistas filejas šķēlēm vai siera kubiņiem. Uz grila var uzsildīt arī pildītu lavašu – pildījumus izvēloties pēc sirds patikas. Īsta svētku galda rota, kas mazajiem sagādās prieku, noteikti būs pildītu olu "mušmires" un pavisam vienkārši pagatavojamie cīsiņu "astoņkāji".

Tā kā lielākā daļa bērnu ir īsteni saldummīļi, tad noteikti jāparūpējas par to, lai uz galda netrūktu arī dažādu saldo uzkodu. Novērots, ka vienmēr "uz urrā" tiek novērtētas vecās–labās saldās desas, ko elementāri var pagatavot mājās. Arī pavisam vienkāršajiem pončikiem, kas papildināti ar kārdinošu pūdercukura kārtiņu, ir tendence pazust no bērnu svētku galda kā vieniem no pirmajiem. Darboties gribošākās māmiņas var pārsteigt bērnus ar šokolādes kūciņām uz kociņa jeb "cake pops". Skaists svētku galda akcents būs arī krāsainā ogu "panna cotta" un maigais citrusaugļu un zefīru deserts.

Noteikti vajag sarūpēt pietiekoši daudz atspirdzinošo dzērienu, lai pēc aktīvām rotaļām mazie ballētāji varētu veldzēt slāpes. Šajā gadījumā rūpnieciski ražotos gāzētos dzērienus un sulas, kam pievienots pārāk daudz cukura, konservantu un citu nevajadzīgu piedevu, labāk atstāj veikalu plauktos un pagatavo ledus tēju, morsu vai spirdzinošu ledus ūdeni, kas papildināts ar augļu un ogu gabaliņiem. Šeit atradīsi dažādas bērnu ballītei piemērotu dzērienu receptes.

Lai jums skaisti un garšīgi svētki!

Ar krēmsieru pildītas vafeles

Foto: Grieta Mfondouma

Kraukšķīgas vafeles ar maigu un krēmīgu pildījumu ir īsta brokastu klasika, no kā atteikties ir teju neiespējami.

Lasīt vairāk

Gardie iesmiņi ar cīsiņiem, sieru un dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Uz grila gatavota uzkoda, kas īpaši pa prātam būs mazajiem ēdājiem, jo uz krāsainajiem iesmiņiem kraukšķīgi dārzeņi mijas ar desas, siera un vistas filejas gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Krāsaini dārzeņu salmiņi ķiploku–sinepju mērcē

Foto: Shutterstock

Veselīga, koša un zibenīgi pagatavojama ballīšu un dārza svētku uzkoda, ko atzinīgi novērtēs gan lieli, gan mazi kārumnieki. Galvenie šīs uzkodas "trumpji" ir gardā mērcīte un interesantais pasniegšanas veids.

Lasīt vairāk

Sulīgi cāļa gaļas desiņu iesmiņi ar augļiem

Grilēšanas cienītāji, kas meklē jaunas garšas kombinācijas, novērtēs desiņu "kebabus" ar saldiem āboliem un bumbieriem. Īpaši gardam rezultātam iesakām izmēģināt desiņas ar kaltētiem tomātiem un baziliku, kā arī lakšiem un citronpipariem.

Lasīt vairāk

Kārtainā ogu 'panna cotta' ar avenēm

Foto: Elena Pudāne

"Manam vīram reti garšo deserti, bet šo "panna cotta" viņš man lūdz gatavot regulāri. Krāsai pievienoju melleņu, ķiršu un zemeņu biezeņus," – stāsta receptes un garda "Instagram" profila autore Elena Pudāne.

Lasīt vairāk

Cīsiņu iesmiņi medus – sinepju marinādē

Foto: Publicitātes attēli

Ierastos brokastu cīsiņus iespējams pagatavot arī radoši. Lūk, jautra un garšīga ideja, kā cīsiņus pagatavot cepeškrāsnī un pasniegt kopā ar medus un sinepju mērci!

Lasīt vairāk

Mājās gatavotie zivju pirkstiņi ar zirņu biezeni

Foto: Publicitātes attēls

Mājās gatavoti zivju pirkstiņi ir lielisks veids, kā pierunāt bērnus ēst vairāk zivju. Un to pagatavošana nemaz nav tik sarežģīta, ir pārliecināts nenogurdināmais britu pavārs Džeimijs Olivers.

Lasīt vairāk

Šokolādes kūciņas uz kociņa jeb 'cake pops'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam jautrs veids, kā pasniegt individuālas šokolādes kūku porcijas – šokolādes kūkas bumbiņas liek uz kociņiem, un apviļā izkausētā šokolādē. Lielisks variants, kā atsvaidzināt svinību galdu, piedāvājot ko nedaudz atšķirīgu.

Lasīt vairāk

Salāti ar olām un avokado, ko pildīt maizītēs

Foto: Publicitātes attēls

Sātīgi un gardi olu, gurķu un avokado salāti. Visu sajauc ar mērcīti, kas pagatavota no grieķu jogurta un avokado.

Lasīt vairāk

Svaigās mini siera kūkas

Foto: Shutterstock

Gardas svaigās siera kūkas citā formā – nelielās porcijās, ko pasniegt viesiem. Kūciņas dekorē ar avenēm vai citām ogām, kas vislabāk garšo.

Lasīt vairāk

Saldā šokolādes 'desa' ar marmelādi un riekstiem

Foto: DELFI

Ziemassvētki arī mūsmājās ir laiks, kad atminamies bērnības garšas un galdā ceļam ēdienus, ko varbūt pārējā gada laikā nemaz nekārojas. Viens no tiem ir saldā desa, kas laikā, kad biežāk cepam dažādas kūkas, bija nepelnīti aizmirsta vērtība.

Lasīt vairāk

Biešu mērcīte uzkodām un maizītēm

Foto: Shutterstock

Žigli pagatavojama mērce, kas papildinās dārzeņus uzkodu platēs vai sātīgas maizītes. Lai iegūtu svaigāku garšu, citronu sulu mērcei var pievienot arī vairāk.

Lasīt vairāk

Maigā citrusaugļu un zefīru kūka

Foto: Shutterstock

Salds un reizē skābs, krēmīga pildījuma pavadībā. Izcils deserts, kas neprasīs daudz laika gatavošanā un sajūsminās zefīru cienītājus. Liec lietā mandarīnus, apelsīnus, greipfrūtus, kivi, pomelo vai citus skābos augļus, kas ideāli kontrastēs ar saldumu.

Lasīt vairāk

Desiņas vai cīsiņi kārtainajā mīklā

Foto: DELFI

Ātrā uzkoda, kas jo īpaši patiks bērniem – cīsiņi mīklā. Izvēlies tādus cīsiņus vai desiņas, kas pašam garšo vislabāk. Ēd, kamēr silts!

Lasīt vairāk

Sulīgās vistas gaļas un biezpiena kotletītes ar citronu un piparmētru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Kotletes sanāk debešķīgi maigas, mīkstas, sulīgas. Pateicoties cepšanai cepeškrāsnī, tur arī nav pievienotas liekas taukvielas. Un smalkās citrona un piparmētras notis... mmmmm... neuzbāzīgas, bet piešķir dikti feinas garšas nianses. Biezpiens nemaz nav jūtams, tikai ļoti maiga vistas gaļas garša." Savu gardo vistas–biezpiena kotletīšu recepti komentē bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Gardās cepumu mājiņas ar biezpiena–marmelādes pildījumu

Foto: DELFI

Cepumu mājiņas ar biezpiena–marmelādes pildījumu un šokolādīgiem jumtiņiem ir daudzu kopš bērnības iecienīts gardums. Mazie gardēži būs īpaši priecīgi palīdzēt tev gatavot šo kārdinošo desertu.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas trubiņas ar putukrējumu

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgas un kārdinošas kārtainās mīklas trubiņas ar putukrējuma pildījuma. Nelielam skābumiņam trubiņās ieziež arī kādu ogu ievārījumu.

Lasīt vairāk

Kartupeļi 'frī'

Foto: Shutterstock

Visu iecienītie, gardie un kraukšīgie kartupeļi "frī".

Lasīt vairāk

Vecie, labie un pavisam vienkāršie biezpiena pončiki

Foto: Shutterstock

Gardie, gaisīgie un aromātiskie biezpiena pončiki. Tik vienkārši pagatavojami un piemēroti, ja vēlies kārumu gatavošanā iesaistīt arī ģimenes jaunākos locekļus. Sadaliet pienākumus, bērniem uzticot mīklas bumbiņu veidošanu, lai vēlāk tās pārvērstu gaisīgajos pončikos.

Lasīt vairāk

Alus mīklā panētas krabju nūjiņas

Foto: Shutterstock

Garda, ātri pagatavojama uzkoda – krabju nūjiņas alus mīklā.

Lasīt vairāk

Cīsiņu bruņurupuči

Foto: Publicitātes attēls

Kurš teicis, ka nelielām uzkodām jābūt izsmalcinātām. Ēšanu var padarīt itin jautru, kotleti un cīsiņus pārvēršot apetītlīgā bruņurupucī. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rīgas miesnieks".

Lasīt vairāk

Siera vafeles

Foto: Shutterstock

Siera vafeles – nesaldo našķu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Saldā īrisa desa ar rīsu pārslām

Salda un kraukšķīga īrisa un rīsu pārslu desa. Kad atdzisusi, sagriež šķēlītēs un ēd ar saldu mērcīti.

Lasīt vairāk

Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu

Foto: Shutterstock

Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu ātrajām uzkodām.

Lasīt vairāk

Sulīgi cūkgaļas burgeri ar timiānu un karamelizētu ābolu

Foto: Vida Press

Šie burgeri noteikti garšos bērniem, jo tie ir vienkārši - bez asām mērcēm un neskaitāmām grūti savaldāmām sastāvdaļām. Turklāt, pateicoties pievienotajam rīvētajam ābolam un timiānam, gaļa izdodas īpaši sulīga un aromātiska.

Lasīt vairāk

Siera kēksiņi ar šķiņķi un konservētu kukurūzu

Foto: Shutterstock

Tiem, kam labāk patīk sāļie našķi, iesakām pagatavot sāļā siera kēksiņus ar šķiņķi un konservētu kukurūzu.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrādziņi ar cīsiņiem

Foto: Publicitātes attēls

Fiksā kārtainās mīklas pīrāgu recepte ar cīsiņiem. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks astoņi prāvi pīrādziņi, ko notiesāt, kamēr vēl silti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rīgas miesnieks".

Lasīt vairāk

Video: Gardās mini picas ar diviem sieriem, šķiņķi un vistas fileju

"Virtuves mītu grāvēji" - Lietuvā iecienīts kulinārijas raidījums. Alfs, Ali un Martins pārsteidz Lietuvu ar saviem radošajiem kulinārijas risinājumiem. Šoreiz Alfs pierādīs, kā gatavojamas gardas mini picas.

Lasīt vairāk

Mazie jēra un biešu burgeri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nelieli, gardi un īpaši – mini burgeri no jēra maltās gaļas. Īstu mājās gatavotu burgeru sajūtu piešķirs neparastās kārtas ar bietēm un fetas sieru.

Lasīt vairāk

Pašgatavoti vistas nageti

Foto: Shutterstock

Kurš gan nezina vistas nagetus, kas, iespējams, ir viena no bērnu iecienītākajām izvēlēm ātrās apkalpošanas restorānos uzreiz pēc kartupeļiem frī? Šo našķi var pagatavot arī mājās, turklāt daudz kvalitatīvāk un, kas nav mazsvarīgi, par izdevīgāku cenu!

Lasīt vairāk

Cīsiņu 'astoņkāji'

Foto: Shutterstock

Kad galā pasniegti "astoņkāji", tad bērni pie galda ir klāt bez saukšanas.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojami lavaša čipsi ar siera mērci

Vienkārši pagatavojama veikalā nopērkamo čipsu alternatīva – nepieciešams vien lavašs, garšvielas un eļļa. Bet siera mērci pagatavo no ne visai trekna siera, piena un mazliet kurkumas, kas piešķirs skaisto, dzelteno krāsu. Recepti sagatavojusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Ātrie banānu rullīši ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams deserts, kurā banānu maigā garša patīkami savienojas ar vārīta iebiezinātā piena krēmīgo tekstūru. Lieliska ideja gan bērnu, gan pieaugušo ballītei.

Lasīt vairāk

Pildītas olu 'mušmires'

Foto: Shutterstock

Pildītās olu "mušmires" – uzkoda padomju laiku viesību labākajās tradīcijās. Īpaši sajūsmināti par šīm neparastajām un garšīgajām "sēnēm" būs mazie rezgaļi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!