Mālpils novads atrodas aptuveni 60 kilometru attālumā no Rīgas. Lai arī tas ir viens no mazākajiem Latvijā, tomēr šeit noteikti būs ko apskatīt – sākot ar muižu, dabas takām, līdz romantiskām vakariņām muižas restorānā vai peldei sporta kompleksa baseinā.

Viena no Mālpils novada ievērojamākajām vietām noteikti ir Mālpils muiža. Tajā ierīkota gan viesnīca, gan restorāns. Ne tikai pati muiža, bet arī tās apkārtne spēj pārsteigt ar savu krāšņumu un eleganci.

Muižas pirmsākumi atrodami jau 15. gadsimtā, kad Livonijas ordeņa Mālpils ordeņa pils pieminēta vēstures dokumentos. 17. gadsimtā pils tika uzspridzināta, tomēr jau 18. gadsimtā tika uzcelta jauna Mālpils muižas kungu māja un ierīkots parks. 1905. gadā muiža tika nodedzināta, taču jau pēc dažiem gadiem (1911. gadā) muižas ēka arhitekta Vilhelma Bokslafa vadībā tika pārbūvēta.

Mālpils muiža ir celta klasicisma stilā un mūsdienās muižas pils ir valsts nozīmes kultūras piemineklis.


Šobrīd muiža pilda dažāds funkcijas – tā ir kultūras piemineklis, kas pieejams apskatei (arī gida pavadībā) – to gan labāk iepriekš pieteikt, lai tiešām varētu apskatīt, tāpat muižā ir viesnīca un restorāns. Skaistais parks, dīķis un strūklaka tajā, mazie galdiņi, kas rada īpaši romantisku gaisotni, būs lieliski piemēroti dažādu svētku svinēšanai, īpaši jau kāzu.

Vairāk par pašu muižu, tās piedāvātajām iespējām, apmeklējuma laikiem un cenām var uzzināt Mālpils muižas mājaslapā.

Mālpils muiža noteikti būs krāšņs un iespaidiem bagāts laika pavadīšanas veids. Kad apskatīta muiža, būtu vērts apskatīt vēl vienu interesantu objektu. Tā ir dabas taka, kuras garums ir 6,5 kilometri. Taka atrodas turpat netālu no muižas.

Jāatzīst gan, ka dabas takas maršruta sākumu neizdevās atrast uzreiz. Pa kreisi no Mālpils muižas ir norādes ar uzrakstu "Dabas taka". Sekojot tām, devāmies cauri parkam, tomēr parkā uz visām pusēm veda nelielas taciņas, tad nu bija jādomā, uz kuru pusi īsti iet.

Dabas takas aprakstā rakstīts, ka taka sākas pie liela ozola un tā vijas gar Mergupes kreiso krastu. Satiekot vietējos iedzīvotājus, uzzinājām, ka jādodas uz Mālpils sporta kompleksa un Mālpils evaņģēliski luteriskās baznīcas pusi, tur tad arī atrodas dabas takas sākums. Vislabāk to atrast, ja dodas gar baznīcu, jo pēc tam jau tālumā var redzēt koka norādi.

Dabas taka izveidota gar Mergupes kreiso krastu no Mālpils viduslaiku pilskalna līdz atpūtas vietai pie Oto Skulmes dižozola pretī "Skulmju" mājām. Taka ir tiešām skaista, taču šobrīd takas sākuma posmā ir izaugusi salīdzinoši gara zāle, tāpēc būtu jāizvēlas piemērots apģērbs un apavi. Pēc tam jau sākas dažādi tiltiņi, koka kāpnes.

Brīžiem rodas izjūtas kā no filmām par upēm džungļos, īpaši jau šajā sezonā, kad visapkārt zaļi koki, gara zāle.

Apmeklējot dabas taku, iespējams arī atpūsties piknika vietā. Tie, kas aizraujas ar makšķerēšanu, var nodoties savam vaļaspriekam, jo te ir atrodamas strauta foreļu makšķerēšanas vietas.

Tie, kas pēc aktīvas dienas, apmeklējot dabas taku un muižu, vēlas izbaudīt nesteidzīgu un gardu dienas noslēgumu, noteikti būtu vērts apmeklēt Mālpils muižas restorānu.

Savukārt, ja šķiet, ka aktīvā atpūta pie dabas uzlādējusi ar jaunu enerģiju devu, var doties uz Mālpils sporta kompleksu, kur pieejams baseins. Vairāk par atpūtas iespējām Mālpilī var uzzināt šeit.

Ja ir vēlme apmeklēt vēl kādu no Latvijas muižām, tad Latvijas piļu un muižu apceļošanas akcijas elektroniskā karte noteikti būs lielisks palīgs veiksmīgākai ceļojuma plānošanai. Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!