Foto: Shutterstock
Tā kā septembra izskaņa vēl ir gana silta, jāpagūst izdarīt viss iespējamais dārzā, lai jau drīz ar mierīgu sirdi var teikt, ka viss ir paveikts. Ja vēlies pavairot peonijas, lai plašākā areālā vasaras sezonā priecātos par kuplajiem ziediem, šis ir pēdējais brīdis rīkoties.

Kā mājaslapā ''Daugmales lilijas'' skaidro selekcionārs Jānis Dukaļskis, pavairot peonijas visvienkāršāk ir ar ceru dalīšanu. Lai to izdarītu, peonijas ceru uzmanīgi izrok, tam nopurina augsni un sadala ar nazi. Šajā procesā gan jāuzmana, lai atdalītajiem ceriem būtu vismaz viens pumpurs, bet vēl labāk, ja vairāki, piemēram, 2-3. Pēc atdalīšanas vajadzētu arī saīsināt garās saknes līdz 20 cm. Ja runa ir par veciem augiem, tad šeit selekcionārs iesaka augus dalīt daļēji. Ceru atrok no vienas puses un ar nazi nogriež daļu sakneņa, kuru pēc tam sadalīt sīkāk.

Peoniju saknes ir ļoti trauslas, tāpēc atdalīšana jādara ļoti uzmanīgi. Sakneņus rūpīgi nomazgā un novieto 2-3 stundas ēnainā vietā, lai saknes kļūtu vairāk elastīgas un, lai pie sekojošās dalīšanas nelūztu. Svaigos griezumus un ievainojumus aizrīvē ar saberztām koka oglēm. Savukārt pirms stādīšanas stādāmo materiālu apstrādā pret sēnīšu slimībām profilaktiskos nolūkos – kodinot 1% vara vitriola šķīdumā vai stiprā kālija permanganāta šķīdumā.

Atdalot peoniju cerus jāņem vērā, ka pirmajā gadā ziedēšana jaunajiem stādiem var nebūt tik kupla un iespaidīga, it īpaši, ja atdalīšana notikusi jau rudenī, kad sakņu sistēma vairs nav tik spēcīga. Taču nebēdā, ja pat otrajā gadā atdalītās peonijas vēl nesasniedz savu kulmināciju, jo tikai trešajā vai pat ceturtajā gadā pēc pārstādīšanas peonijas ziedēs īpaši bagātīgi.

Pavairošana ar sēklām

Vēl viens veids, kā pavairot peonijas – ievākt sēklas. Sēklas ievāc pilnībā nogatavojušās (brūngani melnas) augustā vai septembrī, raksta ''Galantus''. No vienas ziedkopas parasti iegūst aptuveni 20 sēklas. Pēc ievākšanas sēklas sēj kastītēs, kas piepildītas ar irdenu substrātu, pēc tam pierok dārzā un piesedz ar lapām. Sēklas dīgst pēc pusotra gada – tāpēc šāda pieeja ir krietni laikietilpīgāka. Sējeņiem vispirms attīstās sakne, pēc tam virs augsnes parādās dīgļlapas. Kad dīgsti sasnieguši 2 cm garumu, tos izpiķē pavairošanas dobē vai podos, ko pierok dārzā. Svarīgi šiem mazajiem, trauslajiem augiem nodrošināt pietiekamu mitrumu. Šajā pavairošanas veidā gan jāņem vērā tas, ka pēcnācēji nebūs identiski sēklu iegūtajam augam, tāpēc šādām vēlmēm piemērotāka būs ceru dalīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!