Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Automobiļi to pašreizējā izpildījumā pārstās eksistēt jau tuvākajos 20 gados – šādu prognozi intervijā aģentūrai "Automotive News" izteicis amerikāņu koncerna "General Motors" (GM) bijušais viceprezidents Bobs Lutcs.

Pēc viņa domām, tradicionālo automobiļu pēctecis būs "standartizēti bezpilota moduļi", kuri piederēs transportēšanas uzņēmumiem, piemēram, "Uber" un "Lyft".

GM bijušais viceprezidents automobiļus salīdzina ar zirgiem, kuri arī ilgu laiku bija galvenais transporta līdzeklis cilvēkiem. Pēc Lutca domām, tagad pienākusi kārta autoindustrijai nostāties uz būtisku pārmaiņu sliekšņa, lai 15 līdz 20 gadu laikā pilnībā izzustu.

Šajā laika periodā, kā apgalvo pieredzējušais autobūves pārstāvis, pārstās eksistēt vairums autoražotāju. Turklāt tradicionālo automobiļu bez autopilota funkcijas vadīšana būs aizliegta ar likumu, kas novedīs, piemēram, pie pieprasījuma izzušanas pēc sportiskiem automobiļiem. Tādi spēkrati kļūs par "elites rotaļlietu" un tos drīkstēs izmantot tikai privātās teritorijās vai sacīkšu trasēs.

2012. gadā līdzīgus secinājumus pauda Elektronikas un radioelektronikas inženieru starptautiskā institūta eksperti. Pēc viņu domām, 2040. gadā vairums automobiļu uz koplietošanas ceļiem būs bezpilota. Turklāt tam nebūšot nepieciešams būtiski pārveidot infrastruktūru un tie pārvietošoties pa atsevišķi izveidotām ceļa joslām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!