Foto: Shutterstock

Kamēr garās atvaļinājuma dienas tiek taupītas vasarai, ziemas perioda nedēļas nogales vai dažas brīvās dienas var izmantot, lai iepazītu tuvāk kaimiņvalstis un tur apslēptos dārgumus. Lietuva ir pārsteidzoši skaista visos gadalaikos, un brauciena plānā var iekļaut gan lielo pilsētu, gan arī ziemīgo dabas ainavu apskati.

Pastaiga sniega kurpēs

Ja gribas doties baudīt ziemu, iekāpjot kārtīgās sniega kurpēs, Lietuvā ir iespēja izstaigāt skaistu maršrutu, kurš ved līdz pat iespaidīgajai Trāķu pilij. Visu inventāru var iznomāt uz vietas (īpašās sniegta kurpes, nūjas) un gida pavadībā doties cauri sniegotajām takām.

"Trip Advisor" atsauksmēs tiek minēts, ka vēlams skatīt prognozes, jo tieši sniegotajā laikā ceļš būs visinteresantākais – arī bez sniega doties neierastā pastaigā "neesot ne vainas", taču visu pilnību iespējams gūt tieši tad.

Ceļš sākas no Varnikai meža un ved pāri arī aizsalušajiem ezeriem (protams, šis posms var tik mainīts, ja ledus kārta nav pietiekami bieza, tad var doties pa tiltu) – pārgājiena kulminācijā tiek sasniegta Trāķu pils, kas ir grandioza, nocietināta valdnieku rezidence uz salas Galves ezera vidū. Sarkano ķieģeļu celtne ir viens no apmeklētākajiem Lietuvas objektiem, un tā celta 15. gadsimtā.

Aukštaitijas ezeri

Foto: Shutterstock

Aukštaitija ir novads Lietuvas ziemeļaustrumos, un pazīstama kā vieta, kura ir pārpilna dažādu skaistu ezeru. Visvairāk to ir tieši Augštaitijas dabas parkā, taču tos iesaka apskatīt no skatu torņiem, vienā "kadrā" ar mežiem. Starp citu, vienā no skatu panorāmām vienlaicīgi var redzēt pat septiņus ezerus, taču jābūt ļoti uzmanīgam un skrupulozam vērotājam.

Protams, vislabākais laiks, kad ar Augštaitijas ūdeņiem iepazīties tuvāk, ir tieši vasarā, kad var doties peldēties, izīrēt laivas, taču ezeriem ir sava burvība arī tad, kad pāri tiem klājas neliela ledus kārtiņa. Runājot par dziļumu, pirmo vietu šajā topā ieņem Tauragnas ezers, kura dziļums ir aptuveni 60 metru.

  • Labā ziņa ir arī tā, ka skaistais parks ar ezeriem atrodas vien nedaudz vairāk nekā 100 kilometru attālumā no Viļņas. Ko apskatīt Viļņā, atradīsi šajā rakstā.

Dzūkijas nacionālais parks

Foto: Shutterstock

Pēc izmēra lielākais nacionālais parks Lietuvā var lepoties ar plašām, neskartām dabas teritorijām, tostarp purviem un mitrājiem bagāto Čepkeļu rezervātu. Teritorijā ir plaši pārstāvēta desmitiem dažādu zīdītāju un simtiem putnu sugu. Parks atrodas Lietuvas dienvidu daļā, Nemunas upes krastā.

Parkā ir izveidotas dažādas takas un maršruti, pa kuriem gan vienkārši pastaigāt, gan arī atpūsties aktīvāk, piemērām, braucot ar riteni vasaras mēnešos. Taču tas nenozīmē, ka šobrīd nebūs, ko redzēt – daba šeit var pārsteigt visos gadalaikos.

Tāpat šajā teritorijā atrodas etnogrāfiski ciemi, piemēram, Dubininkas un Zervynos, kur aizvien saglabājusies naturālā saimniecība – visas mājai vajadzīgās lietas tiek izgatavotas pašu rokām, kā galvenais transportlīdzeklis joprojām tiek izmantots zirgs un tiek pilnīgi izmantotas dabas veltes.

Administratīvais parka centrs ir Marcinkonis (Marcinkonys), kur atrodas arī apskates vērts parka muzejs un sena baznīca, kura celta 1880. gadā.

  • Pavisam netālu atrodas arī iecienītais kūrorts Druskininki, kur visu gadu darbojas iespaidīgā slēpošanas trase. Vairāk lasiet šeit.

Gaisa taka arī ziemā

Ja gribi svaigu gaisu ievilkt krūtīs nevis uz zemes, bet gan vienā līmenī ar koku galotnēm, Anīkšču gaisa taka ir domāta tieši tev. Tā jau labu laiku iemantojusi tūristu uzmanību, un bieži vien cilvēki izvēlas to izstaigāt vasaras laikā, taču arī ziemas periodā šāda aktivitāte nav peļama.

Taka virs koku galotnēm atrodas Anīkščos – kūrortpilsētā, aptuveni 50 kilometru attālumā no Paņevežas Viļņas virzienā un 200 kilometrus no Rīgas.

Tas ir 300 metrus garš ceļš virs priežu meža, starp koku galotnēm, kas ļauj baudīt skaistu skatu un izjust meža un dabas sniegto mieru.

Pastaigu ceļš sākas pie Puntukas akmens, kas ir otrais lielākais Lietuvā, vedot augšup uz skatu laukumu un tālāk aizvijoties starp koku galotnēm 21 metra augstumā. Izveidots arī 34 metrus augsts skatu tornis. Pastaigu taka atvērta apmeklētājiem arī ziemā, un ieeja tajā maksā vienu eiro.

Lai pēc mērotā ceļa līdz Anīkščiem nebūtu jāsastopas ar nepatīkamu pārsteigumu, paturi prātā, ka ziemas periodā takas darba laiks ir no pulksten 9 līdz 17, bet pēdējie apmeklētāji tajā tiek ielaisti 16:30.

Baltijas jūras piekraste – tāda pati kā Latvijā?

Foto: Shutterstock

Tāpat kā Latvijas iedzīvotāji lepojas ar Baltijas jūras piekrasti, kuras garums ir aptuveni 500 kilometru (308 kilometru ir Rīgas jūras līča daļa), arī lietuvieši savā valstī esošo uzskata par vienu no skaistākajām visā Eiropā, vēsta "Travel Lithuania". Tās garums ir salīdzinoši mazāks (90 kilometru), taču tieši šī iemesla dēļ piekraste ir vēl īpašāka.

Par populārāko piekrastes pilsētu tiek saukta Palanga. Palanga, kas atrodas tikai dažus desmitus kilometru no Latvijas robežas, ir lieliska vieta, kur pavadīt nedēļas nogali.

Palangā ir gan Dzintara muzejs, gan Botāniskais dārzs, gan arī Palangas mols. Par šīm un vēl citām apskates vietām meklē te.

Bernardines dārzs Viļņā

Foto: Shutterstock

Šis dārzs atrodas kaimiņvalsts galvaspilsētā Viļņā starp Ģedimina kalnu, Viļņas upi un Bernardines klosteri. Dārzs kalpo kā vieta, kurā aizbēgt no pilsētas trokšņiem un skaļuma jebkurā diennakts laikā, taču īpaši ieteicams apmeklēt tiem, kuriem tīk parka ainavas pilsētvidē.

Dārzā ir viss, kam jābūt vietā, kuru varētu saukt par oāzi pilsētas centrā – ūdens, strūklakas, soliņi, atrakcijas bērniem, veci koki un, protams, arī krāšņi ziedošās puķes gada siltajos mēnešos. Taču, lai varētu izdarīt savus secinājumus par dārza skaistumu, noteikti vērts apskatīt to kā vasarā, tā ziemā.

  • Kā šis dārzs izskatījies Gaismas festivāla laikā pirms vairākiem gadiem, lasi šajā rakstā.

Vai zināji, ka Lietuvas dzelzceļa uzņēmums "Lietuvos geležinkeliai" no 13. janvāra atklāja jaunu maršrutu, kas savieno Viļņu un Daugavpili? Ko apskatīt abās pilsētās, lasi te.

Kamanu valsts dabas rezervāts

Kamanu valsts dabas rezervāts Šauļu apkārtnē ir unikāls pēc ģeoloģiskās uzbūves un tikai tur var ieraudzīt noslēpumainā juras perioda klintis, pieskarties dinozauru laikmeta dzīvnieku paliekām – fosilijām, sajūsmināties par neticamiem atsegumu dabas skatiem.

Kamanu rezervātā var apskatīt Lietuvas savvaļas dabu un ekosistēmu. Šis ir lielākais kaimiņvalsts pierobežas purvu komplekss, kur redzami skaisti jauktu koku meži, bet purvā izveidota mācību un izziņas taka, kas ved pa purvu, pļavu un mežu.

Rezervātā uzcelts arī moderns apmeklētāju centrs, kur iespējams saņemt informāciju par gidu vadītām ekskursijām.

  • Ja gribās braucienu papildināt ar kādu saldu pārsteigumu, Šauļos var apskatīt arī šokolādes muzeju. Plašāk lasi te.

Informācija rakstā apkopota no "TrueLithuania" un "TripAdvisor".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!