Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas paveiktais ceļu satiksmes negadījumu un bojāgājušo skaita mazināšanā ir vērtējams atzinīgi, Transporta drošības jautājumiem veltītajā starptautiskajā konferencē "Globālā transporta drošība un drošums simtgadei" sacīja Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) prezidents, ANO Ģenerālsekretāra īpašais sūtnis ceļu satiksmes drošības jautājumos Žans Tods.

"Šodien Latvija globālā mērogā sasniegusi daudz, bet mums jāturpina rūpēties par ceļu satiksmes dalībniekiem un viņu drošību," uzsvēra Tods.

Tods atzīmēja, ka ceļu satiksmes drošībai ir svarīga loma katrā valstī, jo tā ietekmē ikvienu iedzīvotāju, informēja Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji.

Arī Starptautiskā Transporta foruma (ITF) ģenerālsekretārs Jangs Kims atzina, ka Latvija līdz šim ir guvusi ievērojamus panākumus ceļu satiksmes uzlabošanā.

"Kopš 2010. gada bojā gājušo skaits uz Latvijas ceļiem ir samazinājies par gandrīz 38%. Ja Latvija spēs saglabāt šādu uzlabojumu tempu, tad tā ierindosies starp labākajām valstīm. Lai izglābtu vēl vairāk dzīvību, ir nepieciešama vēl lielāka apņēmība, kā arī vieda politika. ITF ir gatavs atbalstīt Latviju ceļu drošības politikas veidošanā nākotnē," uzsvēra Kims.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) skaidroja, ka mērķis ir sasniegt tā saucamo "Vision zero" jeb situāciju, kad nav neviena bojāgājušā ceļu satiksmes negadījumos.

"Mēs visi globālā mērogā apzināmies, ka ir jāiegulda liels darbs, lai uzlabotu ceļu satiksmes drošības situāciju. Pašreiz transporta jomā attīstās droši, videi draudzīgi un ilgtspējīgi multimodālā transporta pakalpojumi, lai nākotnē cilvēki varētu pārvietoties biežāk un lielākos attālumos," teica Augulis.

Latvijā pēdējo gadu laikā ir ievērojami samazinājies ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un cietušo skaits. Piemēram, bojāgājušo skaita samazināšanā 2016. gadā Latvija bija ceturtajā vietā ES. Kopumā kopš jaunās tūkstošgades sākuma 17 gadu laikā ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo cilvēku skaits uz autoceļiem ir samazinājies vairāk nekā trīs reizes. Savukārt ievainoto skaits ir samazinājies par 20%, liecina SM informācija.

Kims piebilda, ka mērķim novērst nāves gadījumus uz ceļiem ir jāmotivē turpināt meklēt un atrast iespējas, kā "mēs varam uzlabot satiksmes drošību un glābt cilvēku dzīvības".

Kā atzina Tods un Kims, gan ANO, gan ITF ir gatavi atbalstīt Latviju ceļu drošības politikas veidošanā nākotnē.

Starptautisko konferenci "Globālā transporta drošība un drošums simtgadei" organizēja SM. Pasākumā piedalījās apmēram 160 dalībnieki no 59 valstīm.

SM pārstāvji norādīja, ka šogad Latvija pirmo reizi ir ITF prezidējošā valsts, tāpēc konferences laikā Latvija prezentēs transporta nozares prioritātes un aktualitātes, informēs pārējās dalībvalstis par Latvijas prezidentūras darbības virzieniem un aicinās citas valstis dalīties ar savu pieredzi.

Kā uzsvēra SM, konference būs kā pamats starptautiska līmeņa diskusijai šī gada maijā paredzētajā ministru Samitā, kurā galvenā tēma būs Transporta drošība un drošums. Samits notiks Vācijas pilsētā Leipcigā no 23. līdz 25. maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!