Foto: Shutterstock
Indīgi augi ir ne tikai sastopami mežā un pļavās, bet atrodami mūsu lolotajos mazdārziņos. Lai gan skaistais augs vizuāli šķiet nekaitīgs, tas slēpj sevī indes devu, kas lielākos vai mazākos daudzumos var kaitēt ne tikai cilvēkam, bet arī novest pie mājas mīluļu nāves.

"Tavs Dārzs" sadarbībā ar Latvijas Universitātes (LU) Botānisko dārzu un tā dārznieci Kristīni Taupmani apkopojis biežāk stādītos indīgos augus dārzos. "Šajā rakstā pieminētie augi mūs priecē pašu dārzos! Tie ir vairāk vai mazāk indīgi," piebilst Taupmane, "vajag tik atcerēties par to, ka jāuzmanās, tos stādot un kopjot! Stādīsim un priecāsimies!"

  • Par indīgiem augiem plašāk var izlasīt LU Botāniskā dārza speciālistu izveidotajā sarakstā, kuru var atrast šeit, bet tieši par indīgajiem telpaugiem un augu pareizu stādīšanu vari izlasīt šeit. Savukārt te varēsi izlasīt par augiem, kuri ir veselībai bīstami, tāpēc viennozīmīgi jāizvairās no to dāvināšanas.

"Tavs Dārzs" arī atgādina, ka jābūt īpaši piesardzīgiem ar indīgajiem augiem un to kopšanu savos mazdārziņos. Vienmēr jāatceras lietot cimdus, kā arī nomazgāt rokas pēc to kopšanas. Tāpat jāatceras, ka šo augu kopšanas laikā nekādā gadījumā nevajadzētu pieskarties sejai un acīm.

Ziemcietes un sīpolpuķes, kuras ir indīgas

Foto: Shutterstock

No indīgajām ziemcietēm Kristīne Taupmane piemin maijpuķītes, balto vizbuli, delfīnijas, ozolīšu saulkrēsliņu, parasto ozolīti, kurpīti, silpureni, mugureni, diktamni un eiforbijas, kurām ir kairinoša piensula.

Kā brīdina dārzniece, diktamnei labāk netuvoties saulainā un karstā laikā, jo tā var tikt pie ādas kairinājuma. Saskarsme ar šo augu sliktākajā variantā izraisa čūlas, kas ilgi ārstējamas. "Bet augs ir ļoti skaists ziedēšanas laikā!" piebilst LU Botāniskā dārza speciāliste.

Savukārt no sīpolppuķēm viņa kā indīgas izceļ narcises, tulpes, tīģerlilijas, āzijas lilijas, vēlziedes un gladiolas. "Par šo grupu jāatceras mājdzīvnieku īpašniekiem, lai netiktu pie dažādām likstām," brīdina speciāliste.

Lilijas, narcises, tulpes, austrumu hiacintes, hemantes, kā arī liesmojošās lilijas jeb gloriozas ir augi, kuru indīgā daļa ir saknes vai sīpols. Savukārt maijpuķīte pieder pie augiem ar indīgiem augļiem, ogām vai sēklām, bet balto vizbuļu sula satur anemonolu. Tas sadalās, kā rezulātā rodas anemonīns, kas lielās devās ir kaitīgs cilvēka veselībai, tāpēc allaž pēc skaisto ziedu lasīšanas ir rūpīgi jānomazgā rokas. Savulaik zilo kurpīti arī izmantoja, lai gatavotu indi. Ja zilās kurpītes ziediņu pakošļā, tad vienlaicīgi var tikt gan pie caurejas, gan vemšanas. Taču, ja auga sula lielos daudzumos iekļūst asinsritē, tad tā var izraisīt nāvi.

  • Šeit vari izlasīt plašāku informāciju par indīgajiem augiem, kas ir kaitīgi kaķiem. Piemēram, dažos gadījumos gadījumos indīgie augi un to iedarbība uz mājas mīluli var izraisīt nāvi.

Krāšņumaugi, kokaugi un skujukoki, kuri ir indīgi

Foto: Shutterstock

"No indīgajiem krāšņumaugiem tās ir hortenzijas, efejas, agri pavasarī ziedošie zalkteņu krūmi ar savu jauko smaržu," piebilst LU Botāniskā dārza speciāliste, "mežvīteņi, kuri mūs priecē ar saviem skaistajiem, krāsainajiem ziediem."

Efejām indīgā daļa ir tieši lapas, bet hortenzijas satur cianogēnos glikozīdus. Latvijas Dabas muzeja mājaslapā teikts, ka, piemēram, parastajai zalktenei labāk mest līkumu, jo auga visas daļas ir indīgas.

Taupmane atzīmē, ka indīgie kokaugi ir Eiropas segliņš, kuram rudenī krāsojas lapas un zaros karājas skaisti rozīgi auglīši, kurus noteikti daudzi ir pamanījuši, bet no skuju kokiem indīga ir ogu īve, kuras augļi ir indīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!