Foto: Shutterstock
Karsēšana cepeškrāsnī ir viens no ērtākajiem burku sterilizēšanas un pasterizēšanas veidiem, jo šādi bez liekas piepūles un ūdens tvaikiem piesutušas virtuves var ātri sagatavot lielu daudzumu stikla taras. Šoreiz skaidrosim, kas jāņem vērā, sterilizējot un pasterizējot burkas cepeškrāsnī.

Pirmkārt, burku karsēšanai īsti nebūs piemērota gāzes cepeškrāsns, jo tajā ir nevienmērīga temperatūra, tādēļ draud risks burkas pārkarsēt. Citus čaklo konservētāju pārbaudītus knifus atklāj "Kitchenmag".

Kā cepeškrāsnī pareizi sterilizēt burkas

Foto: Shutterstock

Pirms burku sterilizēšanas tās rūpīgi jānomazgā, īpašu uzmanību pievēršot burkas kakliņam, kur mēdz uzkrāties "kultūrslānis". Lielisks palīglīdzeklis šajā procesā būs dzeramā soda – tā ir abrazīva un palīdzēs veikli tikt galā ar netīrumiem. Pirms burku mazgāšanas pārbaudi, vai kāda no tām nav ieplaisājusi vai iemantojusi izsistu robu uz kakliņa. Šādas burkas konservēšanai nederēs, jo karstumā tās gluži vienkārši var saplīst.

Kad priekšdarbi veikti, var sākt sterilizēšanas procesu. Mitrās burkas liek uz restītes aukstā cepeškrāsnī ar kakliņiem uz leju, pieraugot, lai tās nesaskartos. Krāsnī var salikt arī iepriekš nomazgātus burku vāciņus. Tad uzstāda 150 grādu temperatūru un karsē burkas. Kad cepeškrāsns uzkarsusi līdz 150 grādiem, 500-750 ml burkas karsē 15 minūtes, 1 l burkas – 15 minūtes, 2 l burkas – 20 minūtes, bet 3 l burkas – 25 minūtes.

  • Jau iepriekš skaidrojām, kas jāņem vērā, sterilizējot un pasterizējot burkas mikroviļņu krāsnī. Rakstu atradīsi, lūk, te.

Tad uzvelk virtuves cimdus (tie nedrīkst būt mitri) un pa vienai izceļ no krāsns un ar kakliņiem uz augšu liek uz galda vai darba virsmas. Burkas, izceļot no krāsns, nekad nesatver aiz kakliņiem, bet gan ar cimdotām rokām uzmanīgi aptver vidusdaļā. Arī virsmai, uz kuras tiek noliktas burkas, jābūt sausai, jo saskarē ar mitrumu straujas temperatūru maiņas ietekmē, burkas var saplīst

Kā pasterizēt cepeškrāsnī ar konserviem piepildītas burkas

Foto: Shutterstock

.

Kad sterilizētās burkas piepildītas ar konservētiem gurķiem vai tomātiem, kas pārlieti ar marinādi, ar cukura sīrupu pārlietām ogām, dārzeņu salātiem vai citiem labumiem, tās uzmanīgi saliek aukstā cepeškrānī uz restītes, sekojot, lai burkas nesaskartos. Uz burkām saliek vāciņus, bet neaizskrūvē tos.

Pasterizējot jāņem vērā pildāmā trauka lielums un produkta īpašības. Liela tilpuma trauki jākarsē ilgāk. Sausāku un blīvāku produktu karsēšanas laiks būs ilgāks nekā šķidrākiem produktiem. Piemēram, augļu, ogu sula būs jākarsē īsāku laiku nekā to pašu izejvielu biezenis. Pasterizēšanas ilgumu ietekmē arī izvēlētā temperatūra, kas var būt 90-120 grādu robežās.

Piemēram, pasterizējot 120 grādos, kolīdz cepeškrāsns uzkarsusi un burciņu saturs sasniedzis vārīšanās temperatūru, uzņem laiku. Pusliltra burkas pasterizē 10 minūtes, 750 ml burkas – 15 minūtes, bet 1 l burkas – 20 minūtes.

Tad uzvelk virtuves cimdus, burkas uzmanīgi, vidū apņemot ar rokām, izceļ no krāsns, liek uz sausas virsmas, nekavējoties aizskrūvē vākus un atdzesē burkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!