Foto: Publicitātes foto
Pēdējo gadu laikā ir tikuši sperti svarīgi soļi jaunuzņēmumu vides attīstībai Latvijā. Jaunas tiesību normas un jaunuzņēmumu vīzas tikušas radītas ar mērķi Latviju veidot par jaunuzņēmumu, t.sk. starptautisku jaunuzņēmumu, starpā populārāko izvēli reģionā, vienlaikus mudinot arī vietējos iedzīvotājus straujas izaugsmes potenciāla uzņēmējdarbībai. Tomēr jānorāda, ka inovācijas rosinoša ekosistēma nesastāv no jaunuzņēmumiem vien.

Viens no būtiskākajiem jautājumiem ir saistīts ar finansējuma piesaisti sava projekta attīstībai un finansējuma pieejamības nepārtrauktību. Dažādu grantu programmu un secīgi arī riska kapitāla fondu darbības cikls ir pakārtots Eiropas Savienības (ES) plānošanas periodiem ar konstantu vismaz divu gadu novēlošanos (piemēram, 2014. – 2020. plānošanas perioda pirmās programmas tika uzsāktas tikai 2016. gadā, savukārt, riska kapitāla un akselerācijas fondi savu darbību sāks tikai šogad - 2018. gadā). Secīgi šāda nobīde atstāj iespaidu arī uz atbilstošo finansējuma programmu ieviešanas ciklu, kā arī uz visu inovācijas sistēmas elementu darbību kopumā.

Sabiedrībā tipiski ar jaunuzņēmumiem tiek saprasti projekti, kas darbojas IT jomā. Šāds uzskats ir pamatots, jo ar IT nozari saistītu jaunuzņēmumu, kuri nepārtraukti meklē radošus risinājumus jomas pilnveidošanai un attīstībai, skaits ir lielāks nekā citās tā dēvētajās "klasiskajās" nozarēs, piemēram, pārtikas rūpniecībā, mašīnbūvē, kokapstrādē un tamlīdzīgi.

Neskatoties uz faktu, ka atjaunojamās enerģijas izmantošana un šīs nozares inovāciju veicināšana ir viena no "Latvija 2030" prioritātēm, Latvijā reģistrētie jaunuzņēmumi un inovāciju projekti, kas specializējas šajā nozarē, ir salīdzinoši maz, it īpaši, ja runā par tiem projektiem, kas ir pietuvojušies komercializācijas fāzei. Lai uzlabotu šo situāciju un stimulētu nākotnes uzņēmējus un inovatorus lūkoties enerģētikas nozares virzienā, viens no piemēriem pieredzes, zināšanu un līdzekļu uzkrāšanā ir starptautiski jaunuzņēmumu konkursi, kas vairumā gadījumu veiksmīgākajiem projektiem piedāvā arī speciālas akseleratoru programmas.

Atšķirībā no lokāla līmeņa konkursiem, kas lielā mērā orientēti uz to, lai sabiedrību kopumā aicinātu iesaistīties uzņēmējdarbībā, starptautisku konkursu mērķis ir aicināt labākos straujās izaugsmes jaunuzņēmumus sacensties par noteiktas jomas, piemēram, enerģētikas, lielo uzņēmumu interesi, kā arī secīgi par jomā strādājošo riska kapitāla fondu interesi. Tāpat šāda veida konkursi spēj "atvērt durvis" sarunām ar globāliem tirgus spēlētājiem, lai piedāvātu tiem savus izstrādājumus.

Ne katrs no šādiem konkursiem uzreiz atnesīs jaunus darījumu partnerus vai turpmākās investīcijas, bet tas noteikti radīs priekšstatu par savu konkurētspēju ārpus reģiona vai arī specifiski kādā nozarē. Dalība starptautiskos konkursos, piemēram, InnoEnergy veidotajās enerģētikas jomas sacensībās PowerUp!, kur šogad Latviju pārstāvēja jaunuzņēmums MAZZY, sniedz iespēju piesaistīt starptautisku, liela mēroga uzņēmumu uzmanību un to investīcijas saviem inovāciju projektiem, jo InnoEnergy kā viens no investoriem darbojas kā kvalitātes zīme visam projektam un idejai, ko novērtēs, pazīs un kam uzticēsies visā pasaulē.

Turklāt InnoEnergy faktiski izvērtē katru no dalībniekiem uzņemšanai akselerācijas programmā, kā arī veic tā potenciāla izvērtējamu kontekstā ar InnoEnergy tīklā esošo elektronikas un enerģētikas uzņēmumu šodienas un rītdienas interesēm. Kopumā starptautiski konkursi ir nozīmīgi ar to, ka tie mudina jaunuzņēmumus testēt savu produktu vai pakalpojumu jaunos eksporta tirgos. Vienlaikus tie ļauj iegūt zināmu atpazīstamību, jaunus kontaktus, veicina tīklošanos, atrodot potenciālos sadarbības partnerus vai jaunuzņēmuma darbiniekus, investorus, klientus un arī domubiedrus un palīdz izzināt tendences konkrētajā jomā un tirgus segmentā.

Jāpievērš uzmanība, ka arī šobrīd Eiropā norit vairāki jaunuzņēmumiem enerģētikas jomā veltīti pasākumi, kuros iespējams meklēt starptautisku atpazīstamību, piemēram, InnoEnergy veidotais The Business Booster, kas norisināsies Dānijā, Kopenhāgenā no 17. līdz 18. oktobrim un centīsies kalpot kā katalizators tīrās enerģijas inovācijām Eiropā. Šis pasākums var nest pienesumu sava biznesa un tīkla pilnveidošanai un know how ne tikai enerģētikas jomas pārstāvjiem.

Strādājot šajā nozarē un esot daļai no InnoEnergy komandas Latvijā, redzu, ka vēl aizvien ir potenciāls enerģētikas nozares attīstībai un jauniem inovāciju projektiem reģionā, taču Latvijā to ir salīdzinoši maz, jo gan elektronikas izstrāde, gan dažādi ar enerģētiku saistīti uzlabojumi nereti ir zināšanu un finansējuma ietilpīgi projekti, kuru izstrādei un komercializācijai nepieciešams ilgāks laiks. Latvijas vārdu un biznesa vidi pārstāvošo jaunuzņēmumu dalība starptautiskos akseleratoros, konkursos un pasākumos ir nozīmīga ne vien tāpēc, ka palīdzēs pasaulē nostiprināt asociāciju, ka Latvija ir potenciālu jaunuzņēmēju izcelsmes valsts, bet arī sniegs atbalstu konkrētu nozaru attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!