Foto: AFP/Scanpix/LETA

Štutgartes tiesa trešdien uzdevusi Vācijas autobūves koncerna "Volkswagen" lielākajam akcionāram – holdingkompānijai "Porsche SE" – daļai investoru segt zaudējumus, kas radušies tā dēvētā dīzeļgeitas skandāla dēļ.

Tiesa divās lietās devusi rīkojumu kopā izmaksāt 47 miljonus eiro, norādot, ka "Porsche SE" nav laikus informējusi investorus par kaitīgo izmešu datu falsificēšanas programmatūru, kas tika uzstādīta miljoniem "Volkswagen" automobiļu.

"Volkswagen" 2015. gada septembrī izraisīja globālu skandālu, kad uzņēmums atzina, ka pasaulē līdz pat 11 miljoniem automašīnu aprīkoti ar konkrēta tipa dīzeļdzinējiem, kam uzstādīta kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūra.

Pēc šīs informācijas publiskošanas "Volkswagen" akcijas cena turpmākajās dienās nokritās par vairāk nekā 40%, bet "Porsche SE" akcijas vērtība saruka par 30%.

Tiesas lēmumā teikts, ka vairāk nekā gadu pirms "dīzeļgeitas" skandāla nākšanas atklātībā – 2014. gada maijā – toreizējam "Volkswagen" vadītājam Martinam Vinterkornam nosūtītajam ziņojumam bija jāmudina uzņēmumus informēt tirgus par finanšu riskiem, kas saistīti ar kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūru.

Trešdien pieņemtais lēmums ir pirmais starp vairākām investoru prasībām pret "Porsche SE" un "Volkswagen", kas iesniegtas Štutgartes un Braunšveigas tiesās, kopējam pieprasīto zaudējumu apmēram pārsniedzot deviņus miljardus eiro.

Holdingkompānijai "Porsche SE", kas darbojas atsevišķi no "Volkswagen" struktūrvienības "Porsche AG", pieder kontrolējošā akciju daļa pasaulē lielākajā autobūves uzņēmumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!