Foto: F64
Pēdējos gados vietējie un pilsētas viesi ar lielu interesi seko līdzi Preiļu pils un tās apkārtnes restaurācijas un labiekārtošanas darbiem, lai šī nostāstiem bagātā vieta veidotos kā pievilcīgs un sakopts tūrisma objekts, saglabājot tā kultūrvēsturisko vērtību.

Latgales pilsētiņa Preiļi vairāk nekā 500 gadus piederējusi senajai muižnieku Borhu dzimtai, kas ieceļoja tur no Vācijas. Dzimta ar laiku pārpoļojusies un bijusi vieni no ietekmīgākajām un bagātākajām muižnieku dzimtām Latgalē. Šajā laikā te valdījušas kaislības, nežēlība, bet arī lielas idejas un varens vēriens, kas noveda pie vienas no skaistāko Latvijas piļu celtniecības un brīnišķīga parka izveides.

Pašlaik redzamās Preiļu pils celtniecība uzsākta ap 1836. gadu. Pils arhitektūra izteiksmīgi raksturo romantisma periodu Latvijas muižu mākslas un sabiedriskajā dzīvē. Tā celta Tjūdoru neogotikas stilā. Kreisajā pusē redzams apaļš tornis, uz kura tika pacelts karogs, kad Borhs uzturējies muižā, savukārt kvadrāta tornī labajā pils pusē ir atradusies liela bibliotēka, kurā Borhs glabājis retas grāmatas, rokrakstus un dažādus arheoloģiskos atradumus, kas vākti no apkārt esošajiem seno latgaļu pilskalniem. Šī vieta ir kā radīta ballēm un svētkiem, kas te svinēti daudz un bieži.

Noteikti jāizceļ arī Preiļu parks, kas ir viens no ievērojamākajiem ainavu parkiem Latvijā. Tas savu veidolu ir ieguvis 19. gadsimta vidū. Parka platība ir 41 hektārs, no kuriem apmēram 13 hektārus aizņem parka dīķi un kanāli. Parkā aug 25 sugu koki un krūmi, to vidū vairāki dižkoki. Vairāk informācijas par pašu pili, tās apkārtni un tumšajiem nostāstiem atradīsi te.

Foto: F64

"Tūrisma Gids" skaidroja jau iepriekš, nu jau trešo gadu pamazām tiek atjaunota Preiļu pils un tās apkārtne. Preiļu plašajā parkā pāri kanālam pie Mīlestības kalniņa uzbūvēts balts tiltiņš, uz Ievas un Ādama saliņas izbūvēta vasaras estrāde ar skatu laukumu, kā arī veikti citi labiekārtošanas darbi gan parkā, gan pilī. Ikviens tiek aicināts būt lieciniekam šim vēsturiskajam mirklim – ja ne klātienē, tad vismaz fotogrāfijās iespējams paraudzīties uz pilsētas lepnumu un tām nesteidzīgajām pārmaiņām rudenīgās fotogrāfijās.

Ko vēl izbaudīt un apskatīt Preiļos, meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!