Foto: LETA
"Attīstībai/Par!" un Nacionālā apvienība izstājas no valdības veidošanas sarunām, kuras vada Jaunās konservatīvās partijas (JKP) premjera amata kandidāts Jānis Bordāns, žurnālistiem apstiprināja politisko spēku līderi. Līdzīgu nostāju pauda arī "Jaunās Vienotības" līderis Arvils Ašeradens, tomēr šī politiskā spēka vadība par oficiālo lēmumu lems vēl tikai pēcpusdienā. Pulksten 14 tiešraidē "Delfi TV ar Jāni Domburu" par aktuālo situāciju un to, kas gaidāms, atbildēs valdības sarunu vedēji.

Savukārt Bordāns uzsvēra, ka Latvija kādu laiku būs bez pārmaiņu valdības. Šī ir dāvana Latvijai simtgadē no "oligarhiskajām partijām", pēc sarunām pauda JKP līderis. Viņš uzsvēra, ka JKP ir aktīvi strādājusi pie tā, lai jauna valdība tiktu izveidota.

Savu pārsteigumu un neapmierinātību JKP premjera amata kandidāts neslēpa. Viņš veltīja asus vārdus partiju apvienībai "Attīstībai/Par!". Uz šīs dienas sarunām JKP bija sagatavojusi fiskālās ietekmes lielākajiem Bordāna vadītās valdības budžeta izdevuma pasākumiem un iespējamiem ienākumu avotiem. Taču apvienība "Attīstībai/Par!", neiepazīstoties ar šiem aprēķiniem, paziņoja par izstāšanos. Tam sekoja Nacionālās apvienības un partiju apvienības "Jaunā Vienotība" lēmums par izstāšanos no sarunām, situāciju raksturoja Bordāns.

Bordāns skaidroja, ka vairākas "ekonomiskas struktūras" ir sapratušas, ka nespēs sadarboties ar JKP, tāpēc "sarunu process tika torpedēts". Gan Nacionālā apvienība, gan "Attīstībai/Par!" esot uzsvērusi, ka negrib, lai JKP pārziņā nonāk Iekšlietu ministrija. Bordāns pauda aizdomas, ka šie politiskie spēki jau no paša sākuma neesot vēlējušies, lai JKP premjera amata kandidāta vadībā valdība taptu.

Bordāns jau ir sazinājies ar Valsts prezidenta kanceleju. JKP līderis vēlas tikties ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, lai pārrunātu notikušo. Sarunas gaitā Bordāns prezidentu aicinās rīkoties valstiski. Proti, atbildīgi domāt par to, ko Vējonis nominēs kā nākamo premjera amata kandidātu.

"Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts žurnālistiem atgādināja, ka Bordāna topošās valdības deklarācijā bija virkne apņemšanos, ko nevar izpildīt. Apsverot visus "par" un "pret", "Attīstībai/Par!" lēmusi nepiedalīties šajās sarunās.

Pavļuts atgādināja, ka sarunu gaitā ir sarukusi savstarpēja partiju uzticēšanās, kā arī iespējamās valdības deklarācija ir tapusi uz neilgtspējīgiem pamatiem. Viņš atzina, ka valdības veidošanas sarunas ir nonākušas strupceļā, tādēļ "Attīstībai/Par!" aicinās Valsts prezidentu Raimondu Vējoni nominēt citu Ministru prezidenta amata kandidātu.

Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars arī pauda, ka sarunu procesā ir daudz problēmu un domstarpību. Dzintars skaidroja, ka ir konstatēts, ka balsu Bordāna valdības izveidošanai trūkst. "Tai pat laikā visiem ir apņēmība meklēt risinājumus, lai izveidotu stabilu, rīcībspējīgu valdību," atzina politiķis.

"Mēs uzskatām, ka iespējas Jānim Bordānam izveidot valdību "de facto" izsmeltas," atzīmēja NA līderis. Partija uzskata, ka Valsts prezidentam ir jāvirza jauns premjera amata kandidāts.

"Jaunās Vienotības" pārstāvis, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens atzina, ka partiju apvienības ieskatā šobrīd izveidot stabilu valdību nav iespējams. "Arī "Jaunā Vienotība" izstājas no šīm sarunām," norādīja politiķis. Arī viņš savā skaidrojumā vērsa uzmanību uz fiskāli ietilpīgajiem priekšlikumiem, kas ir iekļauti Bordāna potenciālās valdības deklarācijā.

Kā savā tviterī informē "Jaunās Vienotības" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš, apvienība par savu pozīciju valdības veidošanas procesā lems šodien pulksten 16.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka "Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts otrdien pēc piecu partiju kopīgās tikšanās pauda, ka Bordāna veidotā Ministru kabineta darba plāna pamatā ir solījumi, kuri fiskāli ir ļoti ietilpīgi, līdz ar to nav izpildāmi.

Arī Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) priekšsēdētājs Raivis Dzintars bija kritisks. "Ja parasti pēc valdības veidošanas reizēm saka, ka sarunas ir bijušas ļoti konstruktīvas, tad šajā reizē to pateikt būtu grūtāk. Bija daudz asumu, manuprāt, daudz haosa iezīmējas visā sarunu organizēšanas procesā."

"Tur [deklarācijā] ir ierakstīti Jaunās konservatīvās partijas ļoti dārgie priekšvēlēšanu solījumi," uzsvēra Dzintars. "Līdz ar to ir ārkārtīgi grūti paļauties uz šo kā uz dokumentu, kam varētu uzticēties, lai virzītos uz priekšu. Temps nav adekvāts, un ir ļoti daudz haosa šajā procesā," atzina NA līderis.

Piektdien JKP publicēja Bordāna veidotā Ministru kabineta darba plānu, kas paredz, ka tuvāko divu gadu laikā neapliekamais minimums sasniegs 500 eiro mēnesī un minimālā pensija būs 200 eiro mēnesī. Tāpat plānā ir iekļauti potenciālo sadarbības partneru priekšlikumi.

Deklarācijas projekts tika iesniegts potenciālajiem sadarbības partneriem: "KPV LV", NA, "Jaunajai Vienotībai" un "Attīstībai/Par!".

Kā informēja premjera amata kandidāts Bordāns, par pamatu deklarācijai ņemts iepriekš publicētais JKP piedāvājums jaunās valdības darbu plānam. Par to portāls "Delfi" iepriekš rakstīja šeit. Savukārt par Bordāna veidotā Ministru kabineta darba plānu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!