Foto: Shutterstock

Spānijas valdība otrdien paziņoja, ka vēlas no 2040. gada aizliegt jaunu ar benzīna un dīzeļdzinējiem aprīkotu automobiļu tirdzniecību, tai kļūstot par jaunāko Eiropas valsti, kas šādi plāno samazināt kaitīgo izmešu apjomu.

Spānijas premjerministra Pedro Sančesa vadītā valdība šo ierosinājumu iekļāvusi enerģētikas pārkārtošanas likuma projektā, kurā arī valsts tiek aicināta līdz 2050. gadam panākt pilnību ekonomikas dekarbonizāciju.

Pirms gada Lielbritānija un Francija jau paziņoja, ka plāno līdz 2040. gadam panākt jaunu ar benzīna un dīzeļdzinējiem aprīkotu automobiļu tirdzniecību, bet Norvēģija vēlas panākt visu ar fosilajā degvielām darbināmu automašīnu tirdzniecības aizliegumu jau līdz 2025. gadam.

Sančesa valdībai gan parlamentā nav nepieciešamā vairākuma un tai būs jāiegūst citu partiju atbalsts, lai apstiprinātu šo likumu.

Prezentētais plāns paredz izveidot elektrisko automobiļu uzlādes punktus, bet pilsētām ar vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju jau līdz 2021. gadam nāksies izveidot zemo izmešu zonas, kurās tiks ierobežota satiksme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!